SCEPTIC - rozhovor s Jackom Hirom (gitara)

SCEPTIC - rozhovor s Jackom Hirom (gitara)

SCEPTIC - rozhovor s Jackom Hirom (gitara)

SCEPTIC - rozhovor s Jackom Hirom (gitara)

SCEPTIC u nás nie je veľmi známa kapela, na druhej strane sa nedá povedať, že by vás tu nik nepoznal. Skús nám teda priblížiť vašu skupinu, povedz niečo o jej histórii, súčasných aktivitách, ale hlavne nás oboznám s plánmi do budúcnosti.

Kapela vznikla v roku 1994 ako TORMENTOR a o rok na to sme názov zmenili na SCEPTIC. Nahrali sme tri demopásky a tri dlhohrajúce albumy. Samozrejme sme prešli množstvom zmien v obsadení. V súčasnosti sa pripravujeme na septembrovú návštevu štúdia, kde nahráme náš štvrtý album s názvom „Internal Complexity“. V Poľsku ho vydajú Mystic Production, stále však nevieme, kto ho vydá mimo našej krajiny.

SCEPTICViem, že v minulosti ste sa potýkali so sériou problémov, pokiaľ ide o obsadenie. Aká je súčasná situácia, je vaša zostava stabilná a konečná? Boli tieto osobné súboje v konečnom dôsledku pre kapelu prínosom, alebo vás vo vývoji pribrzdili?

Toto skupinu zbrzdí vždy a je to veľmi otravná záležitosť :-) Nanešťastie žijeme v krajine ovládanej idiotmi a človek sa prv či neskôr ocitne zoči-voči realite, pričom väčšinou skončí po krk v ťažkej práci len kvôli tomu, aby nejako prežil. To je Poľsko. Myslel som si, že tieto zmeny sú už za nami, zdá sa však, že som sa mýlil. Náš basgitarista odišiel presne kvôli tomu, o čom som hovoril a my teraz hľadáme niekoho, kto by mohol zaujať jeho miesto. Máme mesiac na to, aby sme toho nového člena našli a začali ho učiť skladby, pretože 15. septembra (2005, - pozn. aut.) začíname nahrávať.

Váš zatiaľ posledný album je v porovnaní s predošlými veľkým krokom vpred a neviem si predstaviť, čo by mohlo nasledovať. Skús nám povedať, na čom práve pracujete a čo od vás môžeme očakávať.

Sme verní hudbe, ktorú sme hrali odjakživa. Stále to bude death metal, ale v tejto chvíli môžem povedať, že možno očakávať album rýchlejší od tých predošlých. Je tu aj menej akustických pasáží, ale to sa stále môže zmeniť. Niekedy nám počas nahrávania napadnú veci, ktoré album totálne zmenia. To sa nakoniec stalo aj naposledy. Hovoril som o rýchlejšom a ťažšom materiáli, ktorý mal byť na "Unbeliever’s Script", ten však dopadol úplne odlišne, takže odporúčam len čakať a urobiť si vlastný názor.

Poznáš nejaké slovenské alebo české skupiny? Orientuješ sa v tunajšej súčasnej scéne?

U vás sme hrali iba raz, na Without Shame Feste. Aby som bol úprimný, nepoznal som žiadnu z kapiel, ktoré s nami hrali (okrem SADIST, samozrejme :-) Myslím, že situácia u vás je veľmi podobná tej v Poľsku. Mnoho kapiel a nie príliš veľa ľudí, ktorí by sa o celé to vrenie na scéne zaujímali :-) Dúfam, že sa to zmení a ľudia ku kapelám začnú pristupovať s rešpektom.

SCEPTICAký je tvoj názor na súčasný hudobný biznis? Teraz je tu veľké množstvo skupín, ktoré sú veľmi dobré, no väčšina z nich nemá šancu preraziť, pretože vydavatelia o nové bandy nemajú záujem. Mali ste vy niekedy problém s hľadaním vydavateľa? Mohol by si nám povedať, čo si myslíš o sťahovaní MP3 prostredníctvom výmenných sietí, o napaľovaní CD a vplyve takýchto aktivít na hudobný biznis?

V Poľsku sme s hľadaním vydavateľa problém nemali, stále však hľadáme niekoho v zahraničí. Pokiaľ ide o sťahovanie MP3, skrátka som si na to zvykol. Nikto to nezmení, pokiaľ si sami ľudia neuvedomia, že takto od nás skrátka kradnú. Viem, že väčšina z nich nevie, koľko stoja nástroje a ak si myslia, že my to robíme len zo srandy, pretože máme všetko zadarmo, tak potom fajn, nech si to myslia ďalej…Hudobníci do toho, aby nahrali album, vrážajú kopu času, práce a peňazí a po tom všetkom si ich dielo niekto stiahne len tak zadarmo. Čo už, nech sa darí v sťahovaní.

Povedz mi všetko o tvojich aktivitách v DECAPITATED, VIRGIN SNATCH, DIES IRAE... a o ďalších tvojich projektoch.

Pokiaľ ide o DECAPITATED, nemám k tomu veľmi čo povedať, pretože už u nich nehrám. Rozhodli sa hrať len s jednou gitarou, takže už tam pre mňa nie je miesto :-) VIRGIN SNATCH nedávno vydali druhý album. Volá sa "Art Of Lying". Je to veľmi fajn thrashový materiál, určite sa po ňom pozrite na www.virginsnatch.net. Dúfam, že zahráme nejaké koncerty a čoskoro aj turné, ale zatiaľ nie sú nijaké potvrdené termíny...

DIES IRAE sú, ako vždy, závislí od plánov turné VADER. Koncertovať začneme na jar budúceho roku. Začiatkom roku 2006 plánujeme poľské a európske turné a potom neskôr nahrávanie štvrtého albumu, ale zatiaľ neviem nič o tom, kedy by sme mali ísť do štúdia.

SCEPTICMáš aj bežné zamestnanie, alebo si výhradne hudobník?

Aktivity v troch kapelách mi nanešťastie neponechávajú veľa priestoru pre klasické zamestnanie. Okrem toho si nemyslím, že by mi nejaká spoločnosť dala mesiac voľna v prípade šnúry alebo nahrávania :-)

Aký je tvoj názor na terorizmus, moslimov, Al-Kájdu, demokraciu a komunizmus?

Al-Kájda je skupina idiotov, ktorí nevedia čítať... alebo majú prinajmenšom problém pochopiť Korán... Pokiaľ ide o demokraciu a komunizmus, v Poľsku nefungovalo jedno ani druhé. Je to všetko sračka. Politika je kravina.

Koncertujete často, alebo ani nie?

Počas posledných pár mesiacov sme sa rozhodli nekoncertovať a sústrediť sa hlavne na nahrávanie. Len čo sa vrátime zo štúdia a všetko bude hotové, začneme tvrdo pracovať. Dúfame, že nájdeme schopné vydavateľstvo, ktoré pre nás urobí nejaké to európske turné. To je v súčasnosti náš hlavný cieľ...

Ak som sa zabudol spýtať na niečo dôležité, povedz mi to teraz, pretože neskôr môže byť príliš neskoro :o) Nezabudni tiež pozdraviť našich čitateľov, prosím.

Myslím, že si nezabudol na nič :-) Zdravím všetkých, ktorí si našli trochu času na prečítanie tohto rozhovoru :-) Čakajte na náš nový album „Internal Complexity” a možno sa niekedy niekde uvidíme na pódiu. Majte sa a nech sa vám darí.

 Přidejte svůj názor

Koscj

Další informace

Diskografie

Unbeliever's Script (2003)
Pathetic Beings (2001)
Blind Existence (1999)