CRIMINAL - Ostrovní kartel stále na vzestupu (rozhovor s Antonem Reiseneggerem)

CRIMINAL - Ostrovní kartel stále na vzestupu (rozhovor s Antonem Reiseneggerem)

CRIMINAL - Ostrovní kartel stále na vzestupu (rozhovor s Antonem Reiseneggerem)

CRIMINAL - Ostrovní kartel stále na vzestupu (rozhovor s Antonem Reiseneggerem)

Sotva se chilští gangsteři přizpůsobili podmínkám deštivé Anglie, už začali velmi výrazně promlouvat do dění na evropské thrash metalové scéně. Po experimentálním dílku „No Gods No Masters“ přišli tento rok s ucelenějším a o poznání komplexnějším albem „Sicario“. Nejen k němu se svou mírně kostrbatou angličtinou vyjádřil předák CRIMINAL – Anton Reisenegger.

Vaše nové album se jmenuje „Sicario“. Z promo materiálů jsem se dozvěděl, že tento výraz ve španělštině značí úkladného vraha a je často užíván ve spojení s nechvalně proslulými drogovými kartely. Přiznám se, že vaše lyrika plná násilí ve mně vyvolala pocit, že CRIMINAL měli v minulosti s těmito organizacemi nějaké ty pletky…

Ne, týkalo se nás to jen velmi, velmi okrajově. Je sice pravdou, že naše texty jsou opravdu hodně násilné, ale nám slouží pouze k očistným účelům, k odreagování, s realitou nemají nic společného. Ve skutečnosti jsme velmi tišší… tedy jen když nemáme trochu upito!

CRIMINAL - Anton Reisenegger„Sicario“ mi připadá více radikální a přímočařejší ve srovnání s předešlým počinem „No Gods No Masters“ (především díky chybějícím klávesám). Souhlasíš se mnou? Je hlavní filosofií CRIMINAL být album od alba stále extrémnější a agresivnější?

Myslím, že „No Gods No Masters“ bylo v jistém smyslu opravdu radikálním albem. Více komplexní, často hodně extrémní, obsahovalo spoustu kontrastů…. „Sicario“ je zase brutálnější jako celek, po celou dobu vám nesleví ani haléř! Nemyslím si, že být stále extrémnější je hlavní filosofií CRIMINAL, na druhou stranu jsme si však jisti, že se nevydáme ani opačnou cestou, tedy rozhodně nebudeme měknout. Vždycky ale budeme brutalitu vyvažovat porcí melodiky a chytlavosti.

Jak probíhala spolupráce s Andym Classenem ve Stage One studiích? Jste spokojeni s výsledným zvukem?

Ano, maximálně! Myslím, že Andy okamžitě pochopil o čem CRIMINAL jsou. Nemuseli jsme o tom s ním ani moc mluvit, ihned se dokázal přizpůsobit. Celkový proces nahrávání byl velmi uvolněný, ovšem taktéž velmi produktivní a soustředěný. Byla to rozhodně velmi pozitivní zkušenost, nepochybuji o tom, že do Stage One půjdeme natáčet i naše další album.

Vaše nové logo s Pannou Marií trůnící mezi pistolemi mě přímo vybízí k otázce ohledně náboženství. Chtěl bych vědět, co je příčinou antiklerikálního zaměření vaší kapely?

Jsme ze země, kde organizované náboženství hraje důležitou roli v životech většiny lidí. Leadeři různých religiózních seskupení, ať už katolických nebo protestantských, mají v Chile velký vliv, který pak následně zneužívají k získání politické moci. Každý si může svobodně věřit čemu chce, ale tito lidé jen vnucují své učení a názory ostatním, to je hlavním důvodem proč nesouhlasím s organizovaným náboženstvím. Na našich albech vždycky máme protinábožensky zaměřenou skladbu. Obrázek Panny Marie mezi pistolemi je spojen s textem titulní skladby, neboť Sicarios, úkladní vrazi, jsou často velmi pobožní lidé. Ano, zní to velmi rozporuplně a my tento rozpor chceme vyjádřit i pomocí tohoto obrázku.

Můžeš vysvětlit našim čtenářům co znamená „Por La Fuerza De La Razón“? O čem je text této skladby?

Je to velmi těžké vysvětlovat, když neumíte španělsky, ale přesto to zkusím… Na chilském národním emblému je uvedeno motto „Por La Razón O La Fuerza“ což znamená „buď domluvou anebo silou“, já jsem to jen změnil na „Por La Fuerza De La Razón“, tedy na „silou domluvy“. Je to skladba o odporu a odolnosti vůči útisku, vše je psáno ve světle nedávné chilské historie. Také jsem použil část naší hymny a trochu pozměnil její text.. Samozřejmě to bude dávat smysl pouze Chilanům, pro všechny ostatní to bude jen snůška žvástů.

Před několika lety ses rozhodl opustit svojí domovinu a přestěhovat se do Velké Británie. Můžeš obě země nějak srovnat? Mám na mysli z pohledu mentality nebo životního stylu jako takového…

No, Evropa je jako celek velmi odlišná od Jižní Ameriky, pokud se životního stylu týče, samozřejmě. Ale k mému překvapení jsem zjistil, že chilská a britská mentalita toho mají hodně společného. Ne vždycky však v pozitivním slova smyslu… ale alespoň se tady cítíme tak trochu jako doma.

CRIMINAL - Anton ReiseneggerJak těžké bylo pro Tebe rozhodnutí opustit svoji rodnou zemi? Musel jsi opustit spoustu věcí, zapomenout na část svého života, můžeme vlastně říci, že jsi se rozhodl obětovat část svojí osobnosti. Co Ti v Anglii schází nejvíce?

No, já jsem se mezitím přestěhoval znovu, nyní již žiji v Německu, přičemž zbytek kapely dále zůstává na Ostrovech. Ovšem odpovědět na Tvoji otázku je těžké, ne kvůli tomu všemu co v Anglii postrádám ale spíše kvůli tomu, že je velmi problematické adaptovat se na zdejší mentalitu a životní styl, který mi rozhodně není vlastní. V Jižní Americe lidé vyrůstají v daleko přátelštější a otevřenější atmosféře, zatímco Evropa je o poznání studenější. Co mi schází nejvíce je samozřejmě má rodina a mí přátelé, dále pak jídlo a počasí.

Jak důležitá je pro Tebe hudba? Za 20 let už možná CRIMINAL nebudou a Ty osobně už nebudeš aktivním muzikantem. Máš nějaké plány do budoucna? Přemýšlel jsi někdy o práci producenta nebo zvukaře?

Velmi rád bych zkusil produkci, ale myslím si, že poptávka po producentské práci bude v budoucnu klesat, protože téměř každý už bude vlastnit své nahrávací studio a všechny věci kolem si bude zařizovat sám. Opravdu nevím. Až zestárnu, dám si od hudebního businessu pauzu a otevřu si asi restauraci nebo něco takového. Ale to už se dívám hodně dopředu!

Pravděpodobně každý, kdo je plně odevzdán hudbě má některá zásadní alba spojená s přelomovými životními událostmi, ať už pozitivními nebo negativními. Jaké je Tvé oblíbené album spojené s něčím dobrým a naopak jaké je spojeno s něčím špatným?

Většinou si hudbu spojuji jen s příznivými jevy, takže bude velmi těžké vybrat pouze jediné album ve spojitosti s konkrétní pozitivní událostí. Ovšem co se týče negativních vzpomínek, musím zmínit „Pleasure To Kill“ od KREATOR, protože právě tohle album mi hrálo v přehrávači v autě když jsem měl svoji první nehodu. Jel jsem hodně rychle a navíc jsem měl něco málo vypito! Ripping Corpse Attack!!!

OK, to byla poslední otázka, chceš ještě něco doplnit?

Takže díky za interview a podporu, a také řekni každému ať si nezapomene skočit pro svojí kopii „Sicario“. Určitě zavítejte i na naši webovou stránku www.criminal1.com, kde jsou nějaké ty samply a další zajímavý materiál.

 Přidejte svůj názor

Reaper

Další informace

Sestava

Diskografie

Sicario (2005)
No Gods No Masters (2004)
Cancer (2000)
Dead Soul (1997)
Live Disorder (MCD) (1996)
Victimized (1994)
Forked (demo) (1992)
Demo1 (demo) (1992)