VOIVOD - Angel Rat

VOIVOD - Angel Rat

VOIVOD - Angel Rat

VOIVOD - Angel Rat

Nech sa na „forrestovskú“ epizódu v kariére pozeráte ako na vrchol VOIVOD, či naopak ako na šliapnutie vedľa – na začiatku tejto premeny boli personálne zmeny, ktoré začali na doske „Angel Rat“. Táto, vďaka peripetiám s vydavateľom takmer zabudnutá (a dnes relatívne ťažko zohnateľná) nahrávka však stále pôsobí prekvapivo príjemne a aktuálne.

VOIVODPo síce progresívnej, ale predsa len na thrashových základoch postavenej trojici „Killing Technology“, „Dimension Hatröss“ a „Nothingface“ VOIVOD citeľne ubrali z plynu (čo do rýchlosti aj tvrdosti), aj keď ich smerovanie do „popovejších“ sfér zavŕšil až album „Outer Limits“. Na polceste Kanaďania znejú ako to, čo v posledných rokoch pod označením „progressive metal“ zažíva znovuzrodenie. Čisté, chytľavé a mierne pompézne melódie (podané na patrične vysokej inštrumentálnej úrovni) sú podkreslené nezvykle jemnou hrou gitary, nad ktorou sa vinie linka čistého, na pomery VOIVOD kľudného spevu. Ľahko punková farba Snakeho hlasu a obligátne Piggyho disonantné riffy však kapelu spoľahlivo prezradia.

K staršej tvorbe VOIVOD som sa dostal veľkou okľukou a v podstate naraz; „Angel Rat“ ma prekvapil snáď najviac. Nečakaná koncentrácia hitových pesničiek formátu sloha-refrén-sloha predurčuje tento album k častému, až (pre VOIVOD) netypicky nenáročnému posluchu. „Panorama“, „Clouds In My House“ „Angel Rat“ či „Freedoom“ patria do zlatého fondu skladieb, ktoré dokáže prehryznúť a bez potiaží stráviť ktorýkoľvek fanúšik kvalitného songwritingu, nech je jeho vzťah k metalu akýkoľvek.

VOIVODLen príslovečná skromnosť a smola, ktorá celú kariéru kanadských vesmírnych thrasherov sprevádzala, môžu za to, že ako prakticky všetky nahrávky VOIVOD, tak aj „Angel Rat“ leží v poličke nanajvýš zopár fajnšmekrov – slovo „zopár“ prosím brať v kontexte predajov iných legiend, napríklad formátu na našom serveri maximálne úspešných JUDAS PRIEST. Denis D´Amour a spol. totiž patria ku kapelám, ktoré (dokonale mimo zrak vyznavačov priamočiareho mainstreamu) formovali nie len vlastnú žánrovú škatuľku, ale tvorili most medzi art-rockom sedemdesiatych rokov, klasickým ťažkým kovom i jeho elektronikou či inými prímesami šmrncnutými odnožami.

„Angel Rat“ je de facto bodkou za klasickou érou VOIVOD; basák Blacky už členom kapely nebol (aj keď na nahrávaní sa podieľal), čím pre mnohých „die-hard“ fanúšikov kapela skončila. Bez ohľadu, či album vnímate ako náhrobný kameň či ako jeden z míľnikov na dlhej ceste, nános prachu zabudnutia na ňom je prekvapivo hrubý. Ak sa však cez neho prepracujete, neoľutujete.

 33

Thorn

Verdikt

„Angel Rat“ je de facto bodkou za klasickou érou VOIVOD; basák Blacky už členom kapely nebol (aj keď na nahrávaní sa podieľal). Bez ohľadu, či album vnímate ako náhrobný kameň či ako míľnik na dlhej ceste, nános prachu na ňom je prekvapivo hrubý. Ak sa však cez neho prepracujete, neoľutujete.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 44:07

Produkce: Terry Brown

www.voivod.com

Sestava

Skladby

  1. Shortwave Intro
  2. Panorama
  3. Clouds In My House
  4. The Prow
  5. Best Regards
  6. Twin Dummy
  7. Angel Rat
  8. Golem
  9. The Outcast
  10. Nuage Fractal
  11. Freedoom
  12. None Of The Above

Jiné pohledy

VOIVOD sa na „Angel Rat“ poriadne odklonili od metalu a vplávali do rockových vôd. Hoci celkom iný album, tak predsa je to stále VOIVOD a vo veľmi dobrej forme. „Angel Rat“ je v mojej súkromnej voivodovskej hitparáde na druhom mieste. Čo viac povedať o „Angel Rat“? Nepoviem nič, radšej si to idem znova pustiť a vám odporúčam to isté... Určite nebudete ľutovať.

A pokiaľ ide o ten náhrobný kameň, ktorý zmienil Thorn, tak tento album možno je náhrobným kameňom, ale len dovtedajšej podoby VOIVOD. A ide o viac ako dôstojný náhrobný kameň. Po „Angel Rat“ nastal prerod, ktorý bol zavŕšený na „Negatron". Osobne som tomu rád, pretože táto zmena priniesla mnoho dobrého a hlavne veľa nového. A práve v tejto schopnosti prerodu vždy tkvela sila VOIVOD.
Koscj | 20. září 2005