BESEECH - Sunless Days

BESEECH - Sunless Days

BESEECH - Sunless Days

BESEECH - Sunless Days

Švédská kapela BESEECH se za několik posledních let stala stálicí severské scény a po dvou letech vypouští další studiové album. Tentokrát své dítko pojmenovali „Sunless Days“. Poslední řadovka příliš nového nepřinesla a jako nástupce „Soul Highway“ byla spíše rozčarováním. Nicméně jak se zdá, tak právě na minulém albu si BESEECH vytyčili směr své další tvorby. Ostatně mají za sebou pochmurnou, doom/gothic metalem načichlou minulost, kouzelný melancholický rock své nejlepší desky a mírné flirtování s hutnějším zvukem (a zároveň určité zakolísání) na počinu minulém.

BESEECHPrvní singl z nové desky, úvodní „Innerlane“, byl velmi silnou návnadou. Rytmicky těžká skladba s ponurou atmosférou plnou úzkosti a strachu slibovala stylový přerod severských melancholiků. Již před minulým albem od skupiny odešel po deseti letech Klas Bohlin a jejich tvorba se doomovým kořenům notně vzdálila. Přesto až nyní je cítit, že skupina se pustila do experimentu s tvrdšími rify a hutným zvukem. I když by se spíše hodilo říci, že se k nim vrátila, to pro ty co pamatují „…From A Bleeding Heart“. Ovšem nyní znějí mnohem moderněji a po zvukové stránce není albu co vytknout. V některých skladbách docílili zajímavé symbiózy úderného rytmu s jejich charakteristickými, zasněnými melodiemi, kde se v hradbě kytar proplétají lehké klávesové motivy. Takto se nám BESEECH představí například v další hitovce „Last Obsession“ nebo v pochmurné, ale o to zajímavější „A Bittersweet Tragedy“, kterou se neváhám nazvat současným vrcholem alba. Mezi tyto inovativně laděné skladby jsou vpleteny písně více připomínající alba minulá. Na limitované edici je navíc skladba „Manmade Dreams“ z „Black Emotions“ v elektronickém kabátě, který jí velice sluší, a emotivněji pojatá baladička „Lost“. Že se kompletní přerod nakonec neudál jsem vlastně rád, nakonec by mi asi pod příslibem hutnější metalovější hudby chyběly jejich lehké podzimní melodie. Magická přirozenost jejich hudby je i nyní charakteristickým rysem, díky které pro mě BESEECH nadále zůstávají vedle LAKE OF TEARS favority na scéně švédského melancholického rocku. Ve skupině se nic podstatného neudálo, pouze přibyl nový kytarista Manne Engsttröm (FATAL EMBRACE, SUNDOWN, CEMETERY). Za mikrofonem se nastálo se svým hlubokým hlasem uhnízdil charismatický Erik Molarin a společně s Lotou Höglin tvoří pěvecké duo, které je jednou z mnoha předností této kapely.

Již na „Drama“ BESEECH koketovali s modernějším přístupem, nicméně „Sunless Days“ je v tomto ohledu vyzrálejší a celistvější album. Sice nepůsobí na emoce tak silně jako „Souls Highway“, ale v mnoha ohledech se mu může směle v tváří v tvář postavit. Už je to tak, že BESEECH (respektive hlavní skladatel Robert Vintervind) mají talent na pěkné, působivé melodie a toto album v jejich diskografii může stát se vztyčenou hlavou.

 Přidejte svůj názor

Manatar

Verdikt

BESEECH opět dokazují, že mají talent na pěkné, působivé melodie. Tentokrát se pustili do experimentu s modernějším zvukem a některé kousky jsou moc povedené. „Sunless Days“ působí vyzrálejším dojmem než album předchozí a v jejich diskografii může stát se vztyčenou hlavou.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
6,8 / 10
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 51:57

Produkce: Christian Silver a BESEECH
Studio: Studiomega

www.beseech.net

Sestava

Skladby

  1. Innerlane
  2. The Outpost
  3. A Bittersweet Tragedy
  4. Everytime I Die
  5. Devil's Plaything
  6. Lost
  7. Last Obsession
  8. Emotional Decay
  9. Restless Dreams
  10. The Reversed Mind
  11. Manmade Dreams (re-make)
  12. Lost (emotional version)

Diskografie

My Darkness, Darkness (2016)
Sunless Days (2005)
Drama (2004)
Souls Highway (2002)
Black Emotions (2000)
...From A Bleeding Heart (1998)

Jiné pohledy

6,5 / 10
Ano, souhlasím. BESEECH navazují na předešlou (mimochodem velmi nevyváženou) desku „Drama“. Přiznám se, že mi daleko více seděla jejich minimalistická rocková poloha, kterou prezentovali na zatím suverénně nejvýraznějším albu své diskografie „Souls Highway“. Cit pro silné melodie zůstal, avšak dřívější křehkost a zranitelnost je nenávratně pohřbena pod nánosem poměrně tradičního gothic metalového aranžmá. Škoda.
Reaper | 21. září 2005

 

7 / 10
BESEECH pro mě měli vždy určité kouzlo a vlastně ani nevím proč na mě jejich melodie tolik působí. Byť v této hudbě těžko nalezneme originalitu stylotvůrců, přívětivá hitovost i špetka té osobitosti přináší příjemně poslouchatelný materiál i na aktuálním počinu „Sunless Days“. Album „Souls Highway“, mého favorita v diskografii BESEECH, se jim sice překonat nepodařilo, ale i tak pociťuji značnou spokojenost.
Noisy | 20. září 2005