OSTROV - je libo vlastní klon?

OSTROV - je libo vlastní klon?

OSTROV - je libo vlastní klon?

OSTROV - je libo vlastní klon?

Už jen vyslovení jména režiséra Michaeala Baye vyvolává v řadách mnohých filmových kritiků a intelektuálních fanoušků nefalšovaného a prohnilou hollywoodskou komercí nezkaženého filmového umění zděšení a opovržení. Neoddiskutovatelným faktem však zůstává, že Michael Bay dokázal ve svých filmech povýšit brakový scénář, který by se v rukou průměrného režiséra proměnil v kousek použitelný leda v pozdních nočních hodinách na TV Prima, do ačkové kategorie. Nemá cenu si nalhávat, že to všechno není hlavně díky vizuální stránce akčních scén, kde si troufám tvrdit, patří Bay do absolutní špičky.

OSTROV - Scarlett Johanson a Ewan McGregorNejinak tomu je i v případě jeho nejnovějšího snímku „Ostrov“. Tentokráte se však, narozdíl od myšlenkově zcela impotentních „Mizerů 2“, dočkáme i vcelku zajímavého námětu, reflektujícího současnou otázku lidstva o budoucnosti klonování. V blízké budoucnosti žije většina lidí v jednom obrovském zařízení umístěném někde na skále uprostřed moře. Zde je celý jejich život pod přísnou kontrolou. Jedinou jejich nadějí zůstává výhra ve zvláštní loterii, která obnáší odjezd na Ostrov = na poslední místo na zemi, které nebylo zasaženo ničivou chemickou kontaminací, která vyhubila téměř celé lidstvo. Jedním z nich je i Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor), kterému se smysl tohoto neustálého stereotypu jaksi přestává zamlouvat. Počátek uvědomění si svého vlastního já a následné kladení si otázek smyslu existence v této uzavřené komunitě a hlavně přirozená lidská zvědavost slouží jako prst na spoušti kadence dalších skvělých akčních scén. Pochopitelně, že nic takového jako kontaminace ani Ostrov neexistuje a všechno je ve skutečnosti úplně jinak.

OSTROVPrvní půlhodina snímku, prostá jakékoliv cool akce a hlášek ukazuje na snahu Michaela Baye jít cestou serióznějšího pojetí a přiznám se, že i když jsem v podstatě věděl, co bude následovat, prožíval jsem mírné napětí a očekávání věcí příštích. Ačkoliv samotný námět, a hlavně jeho následné zpracování do scénáře, postrádá jakýkoliv náznak originality (některé paralely s „Minority Report“ jsou do očí bijící), jeho pojetí formou rozcvičky před opravdovým rozjezdem je naprosto ideální. Naštěstí, než Bay začne svou poněkud topornou snahou o vážnou sci-fi nudit, dostává se ke slovu to, co umí nejlépe – zběsilá a demoliční akce, prokládaná místy vyvedenými slovními perlami pocházejícími hlavně z úst Steva Buscemiho. Ve chvíli, kdy si prchající dvojice (po boka Ewana McGregora prchá i jakoby náhodou sexy blondýnka v podání Scarlett Johanson) dozvídá, jak to všechny doopravdy je, začíná pro jejich věznitele zoufalý boj o dopadení. A právě tento je prostředkem k další exhibici akčního perfekcionalismu ala Michael Bay. Automobilová honička „osvěžená“ kličkováním mezi padajícími vlakovými nápravami z kamionu je prostě úchvatná a hlavně v krátkých záběrech, kdy se proti kameře řítí několikatunový železný kolos, se jedná o nezřízenou vizuální a zvukovou žranici. Přestože se na nás z plátna valí jedno klišé a vykrádačka (na létajícím skútru už Ewan McGregor jednou jezdil, že ano?) za druhým a k samotným hercům, snad s výjimkou Buscemiho, se dá říct jen jediné – standard, mě „Ostrov“ poskytnul to, co jsem od něj očekával a co de facto očekávám od všech filmů jeho tvůrce – velmi chutnou jednohubku.

„Ostrov“ je však po dlouhé době prvním Bayovým filmem, který u amerického diváka propadl. Snad za to může fakt, že se režisér alespoň v již zmiňované úvodní části pokusil o serióznější přístup, na který není jeho publikum zvyklé. Já si však myslím, že „Ostrov“ nemůže žádného skalního fanouška dobré filmové akce a vizuální dokonalosti zklamat. Bavil jsem opět velmi dobře.

 3

Dalas

Verdikt

Na povrchu trošku netradiční, ale uvnitř klasický Michael Bay. Takže pod slupkou otřepané zápletky se skrývá exklusivně vyvedená akce a místy strhující tempo. Nic víc, nic míň.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,7 / 10
Čtenáři
6,5 / 10

Další informace

Stopáž: 127 min.

THE ISLAND
[USA 2005]

Režie: Michael Bay
Scénář: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman, Roberto Orci
Kamera: Mauro Fiore, Maurice K. McGuire
Hudba: Ramin Djawadi, Clay Duncan, Steve Jablonsky, Trevor Morris, Blake Neely
Hrají: Scarlett Johansson, Ewan McGregor, Steve Buscemi, Sean Bean, Djimon Hounsou, Ethan Phillips, Michael Clarke Duncan a další.
Premiéra v ČR: 1.září 2005 v SR: 1.září 2005

Jiné pohledy

8 / 10
První film toho odpudivého rejžovského megalomana po Skále, který jsem si zase vychutnal i s polevou. Opravdu nevím, proč v případě Ostrova mluvit o nějaké závažnější myšlence, ta je sice možná v embrionálním stádiu zajímavá, ale naštěstí má Bay z hlubších témat zjevně strach, takže celou mravoučnou základnu Ostrova zredukoval do drobátko nablblých, ale snesitelných dialogů a po chvíli už se celá zápletka zredukuje na "před kým je třeba utéct / koho je třeba porazit a co je třeba zničit". Žádné kličky, ale naopak parádní akční palba ze všech kanónů, rychlý střih, výborná podkresová hudba, dechberoucí efekty (zejména scéna s vlakovými koly je úchvatná). Ostrovu dominuje až klinicky čistý styl obrazu, krystalicky jasná a ničím nekomplikovaná futuristická estetika, která je stejně přehledná a čitelná jako příběh filmu. Sama klouže krkem a netíží v žaludku. Vůbec nemíněno ve zlém. Všechny ty klišovité zpomalovačky, přelety kamery atd. umí Michael Bay čistě a precizně jako málokdo a Ostrov operuje s výrazivem akčního filmu s naprostou bravurou. Výsledkem jsou dvě hodiny, ky jsem měl sladce vypnuto a jel jsem pouze na vlně adrenalinu, který není ničím tlumen. Parádní relaxační zážitek, samozřejmě chápu, že kdo čekal inteligentní sci-fi, musel být zklamán. Ale chtít to zrovna od Míši je asi jako požadovat obřízku u sv. Víta. Už jsem někdy psal, že je Scarlett Johansson absolutně k SEŽRÁNÍ???
Marigold | 10. ledna 2007

 

7 / 10
Akční filmy moc nemusím. Akční sci-fi je pro mne již kombinace o poznání zajímavější, nicméně i v tomto žánru existuje mnoho filmů, po jejichž shlédnutí si člověk řekne „zbytečně ztracené dvě hodiny ze života“. To však není případ „Ostrova“, ačkoliv velmi příbuzný námět jsem již někde viděl, snad v seriálu Krajní meze, či podobném, zpracování je více než výborné a nedovolí vám se výrazněji nudit. Rozhodně se dle mého názoru jedná zatím o nejlepší Bayův film jaký jsem viděl a to jsem tuším krom jeho debutu v roce 1992 viděl všechny. Moc se mi líbí kamera, filtry, lehký futuristický nádech scén, …, prostě celková vizuální stránka věci je úchvatná. Velmi dobře odvedená řemeslná práce, která ve scénáři nepostrádá ani nějakou tu myšlenku.
RIP | 3. října 2005

 

8 / 10
Veľmi chutný koktejl z kultovej poľskej Sexmisie, Matrixu a Návratu do budúcnosti. Okrem Dalasom spomínaných vynikajúcich akčných scén by som rád vyzdvihol vtipný dialóg hlavného hrdinu so svojím škótskym "sponzorom" a hlavne vrchnú peru Scarlett Johanssonovej. Vskutku slušné kino!
Rudi | 28. září 2005