SYMPHORCE - Najdôležitejšia je muzika (rozhovor so Cede Dupontom)

SYMPHORCE - Najdôležitejšia je muzika (rozhovor so Cede Dupontom)

SYMPHORCE - Najdôležitejšia je muzika (rozhovor so Cede Dupontom)

SYMPHORCE - Najdôležitejšia je muzika (rozhovor so Cede Dupontom)

SYMPHORCESYMPHORCE patria bez pochyby medzi najzaujímavejšie nemecké kapely, operujúce na poli progresívne znejúceho power/thrash metalu. Ešte ani poriadne nestihol doznieť úspech minuloročného albumu „Twice Second“ s neodolateľnými morskými koníkmi na obale a SYMPHORCE nám už servírujú jeho nasledovníka s názvom „Godspeed“. Novinka oficiálne vychádza piateho septembra pod Metal Blade. O novej nahrávke a všetkým, čo s ňou súvisí, som sa po telefóne porozprávala s gitaristom Cede Dupontom.

Začnime hneď s vašim novým albumom „Godspeed“. Kedy ste začali pracovať na novom materiále? Ako u vás vyzerá skladateľský proces? Stretávate sa v skúšobni, keď píšete skladby, alebo komunikujete len cez telefón a mail?

V rámci našej kapely vlastne ani nie je veľmi možné, aby sme sa dvakrát do týždňa stretávali na spoločných skúškach. Ja žijem vo Švajčiarsku, ďalší dvaja členovia v Bavorsku a bubeník je zo severu Nemecka. Najprv vždy zložíme hudbu, až potom do nej dopĺňane spevové linky. Skladby si potom v demo verziách posielame cez internet. Materiál na nový album vznikal zhruba rok.

„Godspeed“ produkoval Dennis Ward. V čom vidíš jeho najväčší prínos pre nahrávku?

Do štúdia sme išli s tým, že sme vedeli, aký zvuk chceme mať. Dennis dosku s nami len nahral a zmixoval. Album sme nahrali za neuveriteľný čas tri a pol týždňa. Museli sme sa poriadne poponáhľať, pretože kvalitné štúdio samozrejme aj niečo stojí, ale s výsledkom sme naozaj spokojní, aj čo sa zvuku týka.

Názvy vašich nahrávok často predstavujú slovné hračky. Pri „Godspeed“ to tak nie je. Slovo som našla v slovníku ako výraz pre šťastnú cestu. Má názov aj iný, skrytý význam?

Slovné hračky sú pre nás iba zábavou. Názov nového albumu má v skutočnosti pre nás dva významy. Prvý, ako si povedala, šťastnú cestu, ktorú želáme našim fanúšikom a podobne aj sebe s touto nahrávkou, keď k nej budeme hrať turné. Druhý význam označuje bláznivú rýchlosť, čo sa vzťahuje na čas, za ktorý sme album nahrali v štúdiu.

Čo sa týka obalu, opäť ste spolupracovali s Travisom Smithom. Môžeš obal v krátkosti interpretovať?

Travisa sme oslovili preto, lebo sme boli veľmi spokojní s obalom k „Twice Second“. Prišli sme za ním s určitou predstavou a nápadom, na čo nám on vytvoril niekoľko návrhov, z ktorých sme si vybrali. Hlavný motív naznačuje už samotný názov „God“ & „Speed“. Išlo nám skôr o vyjadrenie šialenej rýchlosti. Je tam síce Ježiš, ale s náboženstvom to nemá nič spoločné. Ja osobne nepripisujem obalu veľký význam, pre mňa je najdôležitejšia muzika, ako je zahraná, ako znie...

Máš na albume favorita, skladbu, ku ktorej máš obzvlášť srdečný vzťah?

Ťažko povedať, ale určite sú to skladby, ktoré som napísal: „Everlasting Life“, „Nowhere“, „Haunting“, „The Mirrored Room“ a „Crawling Walls For You“. Najradšej mám asi „Crawling Walls For You“. Je lyrická, emocionálna, dal som do nej veľa zo seba, veľa svojich pocitov.

Názvy jednotlivých skladieb ponúkajú široké možnosti na vlastnú interpretáciu textov. O čom pojednávajú?

Texty sú Andyho záležitosťou. Píše o problémoch, ktoré má každý – o vzťahoch, keď je človek v strese a podobne. Každý im určite dokáže porozumieť. Texty pre mňa zase nie sú až natoľko významné, oveľa dôležitejšia je pre mňa samotná hudba.

Nie je tajomstvom, že máte radi hudbu NEVERMORE. Vaša produkcia znie trochu ako európska odpoveď na NEVERMORE, bez toho, že by ste ich kopírovali. Poznáte sa s nimi aj osobne? Počul si už „This Godless Endeavor“?

Myslím, že Andy (Andy B. Frank, spevák, - pozn. aut.) má na nich kontakt, tuším na gitaristu Jeffa Loomisa, my ostatní sa s nimi nepoznáme. NEVERMORE sú skvelá kapela, páči sa mi hlavne „Dead Heart In A Dead World“, ale aj ich nový album je výborný. Stal sa albumom mesiaca snáď všade, vo všetkých časopisoch. Čo sa týka vplyvu ich hudby na tvorbu SYMPHORCE, ten tam určite je, napr. v gitarových riffoch, ale NEVERMORE hrajú predsa len inú hudbu ako my. Keď som skladal napr. nové skladby, počúval som veľa KORN.

SYMPHORCEV tejto festivalovej sezóne už máte za sebou sety na Sweden Rocku a Earthshaker feste. Môžeš spomenúť najsilnejšie momenty a dojmy z oboch festivalových vystúpení?

Na obidvoch bolo fantasticky. Čo sa týka slabých momentov (smiech), na Earthshaker takmer celý čas pršalo a my sme vystupovali okolo raňajok, čo nebol práve najlepší čas. Na Sweden Rocku som mal technické problémy, koncert preto pre mňa nebol v pohode, ale na festivale to naozaj žilo a ľudia sa skvele bavili.

Čo je pre teba na koncertoch najlákavejšie?

Je mi jasné, že sa nedá zavďačiť každému vkusu, ale dôležité je, aby sme mali dobrý zvuk, aby sa ľudia dobre bavili, aby sme my boli v pohode, aby publikum nespalo a aby vládla dobrá atmosféra.

Tento týždeň (rozhovor sa uskutočnil 16. 8. 2005, - pozn. aut.) budete vystupovať na festivale Summer Breeze. Na koncerty ktorých kapiel sa tešíš ako fanúšik?

Vlastne ani neviem, kto tam má hrať (smiech). (Menuje zopár kapiel) OPETH by som si celkom rád pozrel, aj LACUNA COIL by mohla byť fajn. Nemám teraz po ruke rozpis kapiel. Tento rok sa mi zdá Summer Breeze skromný oproti iným festivalom. Ja len odohrám koncert a pôjdem domov (smiech).

Tento rok budete hrať na prestížnom Prog Power festivale v Atlante. Pôjde súčasne aj o váš vôbec prvý koncert v Amerike. Čo táto príležitosť znamená pre teba a pre kapelu vo všeobecnosti?

Pre SYMPHORCE to bude určite obrovská senzácia, to najväčšie, čo sme doteraz dosiahli. Je snom každého hudobníka, zahrať si aspoň raz v Amerike, takže som na to náležite pyšný. Pre nás to bude trochu náročné, pretože v tom čase budeme uprostred európskeho turné, poletíme do Ameriky a odtiaľ sa hneď vraciame naspäť do Európy kvôli nasledujúcim koncertom. Veľa závisí, ako budú ľudia na festivale na nás reagovať, ale každopádne sa na to veľmi tešíme.

Páči sa mi, že k svojim fanúšikom máte rovnako srdečný vzťah ako napr. BRAINSTORM. Odzrkadľuje sa to okrem iného aj na komunikácii prostredníctvom pravidelných noviniek na vašej webovej stránke. Považuješ to za spôsob zlepšenia kontaktu s fanúšikmi?

V každom prípade. Je to úplne prirodzená vec, ak niekto vytvorí istý produkt a chce ho predať, musí ho spropagovať, aby sa dostal k ľuďom. O našu stránku sa stará Dennis (Dennis Wohlbold, basgitarista, - pozn aut.). Neznášam stránky, ktoré nie sú vôbec aktualizované. Ak vydám album, mám predsa záujem spropagovať ho. V konečnom dôsledku je to na ľuďoch, či si ho kúpia, ak si ho vôbec kúpia a nestiahnu si ho. Takých neznášam! (smiech)

Pred krátkym časom si oznámil odchod z FREEDOM CALL. Znamená to, že zo SYMPHORCE sa stáva profesionálna kapela?

My sme profesionálna kapela! Nie, samozrejme viem, ako to myslíš. Problém bol v tom, že som nestíhal obe kapely. Uvidím, ako to pôjde, čo prinesie budúcnosť, teraz to vyzerá celkom dobre. S FREEDOM CALL sme boli skvelá partia, zažili sme spolu strašne veľa, odohrali sme veľa koncertov, hrali sme aj na Slovensku.

Ja som zo Slovenska...

Bola si vtedy na našom koncerte? (Tu sa rozhovor zvrtol na súkromný. Zaspomínali sme si na More Than Fest a rozobrali sme koncerty u nás.)

Slovo na záver...

Pozdravujem fanúšikov na Slovensku a snáď sa čoskoro u vás uvidíme na koncerte SYMPHORCE.

Ďakujem za rozhovor. Prajem tebe a celej kapele všetko dobré a veľa zábavy na koncertoch.

 3

Petra

Další informace

Diskografie

Godspeed (2005)
Twice Second (2004)
PhorcefulAhead (2002)
Sinctuary (2000)
Truth To Promises (1999)