SEDATIVE - Coma

SEDATIVE - Coma

SEDATIVE - Coma

SEDATIVE - Coma

Jihočeští SEDATIVE jsou typickým příkladem kapely, která přijde s nějakou nahrávkou, odehraje pár koncertů a pak zase na čas zmizí, až téměř upadne v zapomnění. Koneckonců ani recenzovaná demonahrávka, v pořadí už druhá, není zrovna horkou novinkou a v kolonce data jejího pořízení najdeme letopočet 2003. Přednedávnem obnovená koncertní činnost SEDATIVE však dává tušit, že to kapela myslí s návratem do povědomí vážněji.

SEDATIVEDva roky staré demo obsahuje pětici nabroušených skladeb přesně spadajících do kategorie moderně znějícího metalcore. Vlivy převážně zámořských kapel jsou více než patrné a popravdě řečeno očekávat v tomto směru od tuzemské kapely nějakou originalitu může jen snílek. Skladbám dominují převážně střední a o něco málo rychlejší tempa a hutné kytary. Nejedná se o žádné rychlostní závody. SEDATIVE sázejí hlavně na natlakované riffy a brutální vokály a nutí spíše k rytmickému pohupování, než ke zběsilému třepání palicí. I přes absolutní klišovitost, kde světlou výjimku tvoří třetí skladba „Burning Me“, psychedelickou náladou připomínající starší KORN, je ze „Soul Detox“ cítit, že SEDATIVE mají ve svém hudebním směřování poměrně jasno a že si na nahrávce dali záležet. O tom koneckonců vypovídá i kvalitní zvuk pocházející z LOCO studia a mastering, který proběhl u Miloše Dodo Doležala.

Do budoucna by to z mého pohledu rozhodně chtělo větší zapojení náladotvorných prvků a hlavně větší odvahu a snahu obohatit skladby vlastními, klidně i netradičními nápady. Taktéž by neškodilo vylepšit anglickou výslovnost. Instrumentálně je skupina na solidní úrovni a v tomto ohledu je zde dobrý základ pro mnou uvedené požadavky. Nejdůležitější ze všeho však určitě bude o sobě dávat více vědět, protože snaživá a neméně kvalitní konkurence rozhodně nespí. Jinak to nemá žádnou cenu.

PS: Tím www.metalmania.sk v děkovačce jste mysleli koho?

 1

Dalas

Verdikt

S přihlédnutím k faktu, že se jedná pouze o demonahrávku lze počin hodnotit jako mírný nadprůměr. Jinak ovšem SEDATIVE nenabízejí nic nového, co bychom v metalcoreovém žánru už dávno neslyšeli. Když nepočítám na poměry demonahrávek slušnou produkci a několik málo záblesků vlastního pohledu na věc.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 19:27

Produkce: René Pavéza
Studio: LOCO Studio

Kontakt: +420 602 608 882, +420 723 649 317

www.sedative.cz

Sestava

Skladby

  1. Soul Detox
  2. Next Station
  3. Burning Me
  4. Try Hard
  5. Demons Coming

Diskografie

Coma (demo) (2003)
Eclipse (demo) (2000)