THE DRESDEN DOLLS - The Dresden Dolls

THE DRESDEN DOLLS - The Dresden Dolls

THE DRESDEN DOLLS - The Dresden Dolls

THE DRESDEN DOLLS - The Dresden Dolls

THE DRESDEN DOLLSSúdiac podľa obalu by človek povedal, že „bábiky z Drážďan“ sú ďalšou z obludne klišéovitých gotických partičiek. Chyba lávky; duo Amanda Palmer (piano, spev) a Brian Viglione (bicie) síce na goticko/punkovom image sčasti stavia, našťastie hudobná zložka je o inom. „Gotická Tori Amos“ je prvá škatuľka, ktorá mi napadla: Amanda rozpráva (či skôr hrá) v ich-forme viac či menej intímne príbehy nie tak úplne psychicky normálneho dievčaťa a jej hra na klavír sa funkčne stará o ich dramatizáciu. Vrcholmi sú jednoznačne punkovo hitová „Girl Anachronism“, zlovestná, skvele gradovaná „Missed Me“ či naivná mechanická lovestory „Coin-Operated Boy“ či uvoľnená pieseň k letnej ceste po okreskách, „Jeep Song“.

THE DRESDEN DOLLSTHE DRESDEN DOLLS majú blízko k barovým kapelám z prvej polovice minulého storočia, zámerne sa štylizujú do mierne gýčovej polohy, afektovane preháňajú. Je však zreteľné, že ide o maškarádu, v ktorej má všetko svoje miesto: jednoduchá (ale funkčná) inštrumentácia, cirkusové make-upy, pruhované ponožky i zvukové hračičky, ktoré nútia držať uši v strehu. Zvuková kvalita dosky je špičková. Stopercentne čistý zvuk (nevyhnutný pre dobrý dojem z hry na piano), šikovná práca s hlasitosťou či dynamikou. Na strane negatív je prehľadnosť skladieb a ich kolísavá kvalita v spojení s prílišnou dĺžkou (zhodou okolností podobný problém, ako na novších albumoch už spomínanej Tori Amos). Kým prvý posluch je dobrodružstvom a baví prakticky bez výhrady, opakované sa stávajú čím ďalej tým viac fádnou jazdou a čakaním na tých zopár skladieb, ktoré vydržia baviť dlhšie. „Divadelnosť“ piesní spôsobuje, že je vcelku jednoduché zapamätať si ich štruktúru. Prekvapení je tak s každým ďalším vypočutím takmer hodinu trvajúceho CD menej a menej...

Napriek tomu sú THE DRESDEN DOLLS originálnym zjavením, živým, živelným a autentickým. „Brechtovský punkový kabaret“, ako sa sami označujú, je vcelku výstižnou nálepkou ich tvorby. Zábavná doska, na ktorú treba mať náladu. Každopádne však dostatočne svojská a čerstvá. Tak si vyberte.

Foto: Lisa Lunskaya Gordon, Tami Thomas

 Přidejte svůj názor

Thorn

Verdikt

Zábavná doska, na ktorú treba mať náladu.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 56:55

Produkce: Martin Bisi & THE DRESDEN DOLLS
Studio: B.C. Studio, Brooklyn, NY

www.dresdendolls.com

Sestava

Skladby

  1. Good Day
  2. Girl Anachronism
  3. Missed Me
  4. Half Jack
  5. 672
  6. Coin-Operated Boy
  7. Gravity
  8. Bad Habit
  9. The Perfect Fit
  10. The Jeep Song
  11. Slide
  12. Truce
  13. CD-Extra: video "Girl Anachronism"

Diskografie

Paradise (DVD) (2005)
The Dresden Dolls (2005)
A Is For Accident (2003)