ABUSE - The Great Outdoors

ABUSE - The Great Outdoors

ABUSE - The Great Outdoors

ABUSE - The Great Outdoors

Ak za počiatok elektroniky v pope budeme považovať KRAFTWERK a za jej súčasnú tvár si dosadíme tanečné parties či produkciu DJ-ov, zákonite nám výjde výsledok, že vzdanie sa živých nástrojov viedlo k „odľudšteniu“, robotizácii hudby či k jej transformácii zo záležitosti posluchovej na vec účelovú. Až hlbšie ponorenie sa do „scény“ odhalí jej skryté taje, ukáže, že „mašinky“ nemusia chabo zakrývať autorovu neschopnosť, že ak nechýba muzikálny talent, stačí jedna osoba a počítač na to, aby z reproduktorov sálalo rovnako ľudské teplo ako z pätice upotených inštrumentalistov hrajúcich ako o život.

ABUSEA presne o tom je (v podstate) one-man projekt ABUSE. Od úvodnej „Riverphonic“ sa Vladovi Ďurajkovi (a jeho hosťom) podarí nastoliť a až do konca udržať hustú atmosféru, vláčnu, ale nie nudnú, doslova vyzývajúcu k uvoľnenému posluchu na pohovke. „Soundtrackovosť“ celého projektu trochu pripomenie „Perdition City“ od ULVER (ak by som mal vypichnúť záchytný bod na „metalovej“ scéne) či Badalamentiho hudbu k Lynchovým filmom („Black Water“). Hlavnou devízou „The Great Outdoors“ je však jeho aranžérska prepracovanosť. Trip-hopovo zasnené beaty sa prelínajú so živými nástrojmi, ich samplami, scratchami či s hodinárskou precíznosťou povyberanými zvukmi úplne prirodzeným spôsobom. Môže mi byť jedno, či ABUSE zvláda hrať na klavír alebo nie, či ovláda noty a vie brnkať na gitaru. Bohate totiž stačí, že vie, do akého kontextu dané nástroje patria. V „Given“ toto umenie snáď cítiť najviac: ľahko industriálne-ambientný podklad citlivo reaguje na slučku so ženským hlasom, ustupuje, podfarbuje ju, aby prebral velenie a vzápätí sa stiahol naspäť. Na míle ďaleko od bezhlavého napasovania vokálu na tanečný rytmus, konieckoncov o „tanečnosť“ na celom CD ide snáď v poslednom slede.

„The Great Outdoors“ je moderný, trvanlivý a po všetkých stránkach svetový album. Zachytil dobu, keď elektronika koketuje s jazzom, soulom či retro-rockom a vice versa. Napriek tomu, že ide, zjednodušene povedané, o dielo jedného človeka a kopy software, máme pred sebou nesmierne živý a hrejivý album, ktorého sa len ťažko nabažiť. Úspech ABUSE v Čechách (koncert živej inkarnácie projektu v paláci Akropolis, ktorého záznam sa nachádza na CD-Extra stope disku), vystúpenia na najväčších festivaloch na Slovensku (Pohoda, Wilsonic) či Maďarsku (Sziget) nie sú náhodou. Ono totiž stále platí, že najlepším predpokladom na úspech je kvalita, a nie účasť vo finále SuperStar.

 4

Thorn

Verdikt

Napriek tomu, že ide o dielo jedného človeka a kopy software, máme pred sebou nesmierne živý a hrejivý album, ktorého sa len ťažko nabažiť.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 40:28

Produkce: ABUSE

Na adrese Deadred Records si môžete stiahnuť ukážky zo všetkých skladieb a kompletné EP "Sleepfields".

www.abuse.sk

Skladby

  1. Riverphonic
  2. Heavenly
  3. Given
  4. The Great Outdoors Pt2
  5. He Knows Why
  6. Black Water
  7. Carmina Urbana
  8. Weeping Song

Diskografie

The Great Outdoors (2004)
Sleepfields (EP) (2002)
4th Floor Sinking (2001)
Silt (1998)