DIES IRAE - Sculpture Of Stone

DIES IRAE - Sculpture Of Stone

DIES IRAE - Sculpture Of Stone

DIES IRAE - Sculpture Of Stone

Poľsko sa v kovovom žárni preslávilo hlavne svojou deathmetalovou produkciou. DIES IRAE má už len na základe zostavy (re)prezentovať to najlepšie, čo poľská scéna mohla a môže ponúknuť na poli melodického deathu. Do akej miery sa to darí vyplniť, môžeme posúdiť vypočutím si aktuálneho počinu „Sculpture Of Stone“.

Jednotliví členovia (viď. line-up) si berú zo svojich domovských spolkov len to najlepšie, a je to poriadne cítiť od úvodnej zvonkohry. Album nereprezentuje snahu o totálnu dominanciu v extrémoch, ale snaží sa zaujať hlavne v oblasti zaujímavých melódií a kompozičnej pestrosti. Samozrejme, tradične dôležitým aspektom albumu tohto žánru je aj patričné ťažkotonážne vyznenie. V dnešnej dobe je temer nepredstaviteľné, aby nejaká nahrávka s ambíciami siahajúcimi za hranice svojho regiónu nemala dokonalú produkciu a perfektný zvuk. Neinak tomu je i na „Sculpture Of Stone“, a tak je možné vychutnávať výraznú zmes liniek jednotlivých nástrojov vrátane častokrát opomínanej basgitary. Podľa osvedčeného receptu sú skladby položené skôr v stredných valivých tempách, aj keď povinne sa vyskytnú aj záseky ďaleko rýchlejšie. Charakteristickým prvkom nahrávky je maximálna snaha o čistotu a precíznosť, čo chvíľami ide na úkor dravej živelnosti, ktorej absencia v tomto žánri môže byť až trestuhodná. Silným aspektom je množstvo umne zahraných sól a snaha o vytváranie rôznych atmosfér, čo nie je v rámci tejto odnože hudby tradíciou a môže byť považované za originálny aspekt. Čo už napríklad za originálne pokladané byť nemôže, sú vokálne linky. Tie sa držia viacmenej stále v dvoch tradične striedaných rovinách (skúste uhádnuť, akých?) a predstavujú široký priestor na zlepšenie. Taktiež sa nájde dosť partov, ktoré až príliš čerpajú z prevareného odkazu poľskej deathovej scény. Ak mám porovnávať s domovskými kapelami, tak na mňa „Sculpture Of Stone“ pôsobí v konečnom dôsledku veľmi sviežim dojmom. Album sa nepočúva ťažko a dokáže vás zachytiť svojou dynamikou a pestrosťou hneď naprvýkrát. Nie je ale ani natoľko prvoplánový, aby sa veľmi rýchlo opočúval a disponuje dostatočne veľkým množstvom nápadov majúcich potenciál „zabíjať“. Výkony hudobníkov sú profesorské rovnako, ako celý výsledný dojem.  

„Kamennú sochu“ môžem určite odporúčať priaznivcom domovských kapiel členov DIES IRAE a priaznivcom technickejšieho poňatia deathmetalu s dostatočnou dávkou melodiky. Rozhodne sa však nejedná o žiadny klon, ale o zaujímavé a podarené dielko, ktoré sa dobre počúva.

 Přidejte svůj názor

Arrow

Verdikt

„Sculpture Of Stone“ - inštrumentálne, kompozične a zvukovo album zvládnutý na jednotku. Pre priaznivcov Poľskej scény a domácich kapiel zúčastnených hudobníkov - povinnosť.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 39:19

Produkce: Wojtek & Slawek Wieslawscy
Studio: Hertz Studio

Sestava

Skladby

  1. Beyond All Dimensions
  2. The Hunger
  3. Unrevealed By Words
  4. The Art Of An Endless Creation
  5. Trapped In The Emptiness
  6. The Plague
  7. The Oceans Of Filth
  8. The Beginning Of Sin
  9. Sculpture Of Stone

Diskografie

Sculpture of Stone (2004)
The Sin War (2002)
Immolated (2000)