NINE INCH NAILS - With Teeth

NINE INCH NAILS - With Teeth

NINE INCH NAILS - With Teeth

NINE INCH NAILS - With Teeth

NINE INCH NAILSDlhé čakacie doby na nový album odjakživa patria k NINE INCH NAILS, ale šesťročné čakanie na nasledovníka výborného a náročného dvojalbumu „The Fragile“ predstavuje rekord. K Trentovmu tradičnému vyťaženiu bočnými aktivitami (okrem iného nedávno oficiálne zrušený plánovaný projekt s Maynardom z TOOL) sa nabalili aj osobné problémy týkajúce sa riešenia závislosti. Dlhé rozostupy medzi regulárnymi doskami však môžu byť dvojsečnou zbraňou, keď pridlho čakajúci fanúšik môže pri prvotnom nadšení z príliš očakávaného albumu prehliadnuť drobné objektívne nedostatky, ktoré môžu vyplávať na povrch až časom, ako aj to, že nadšenie môže rovnako rýchlo opadnúť. Reakcie na aktuálnu štúdiovku NINE INCH NAILS to dokonale reflektujú.

Reznor bol doposiaľ na každom radovom albume priekopníkom svojho štýlu, ktorého úspech bol postavený na bezchybnej produkcii, neraz prekvapivom nápade a osobných textoch zachytávajúcich depresie, frustrácie, fóbie a pocity, v ktorých sa sám autor zmietal. „With Teeth“ síce prináša oproti uvoľnenej a miestami uspávajúco ambientnej nálade „The Fragile“ niekoľko podstatných zmien, po prvý krát sa nekoná výraznejšie šokujúce prekvapenie a novátorstvo predchodcov. Reznor stavia predovšetkým na kratšej stopáži, priamočiarosti a po rokoch výraznejších gitarách, ťahajúcich materiál „With Teeth“ hlbšie do rockových vôd. Napriek tomu, že úspešne kombinuje osvedčené a účinné ťahy z minulých dosiek, akými sú výborne začlenený klavír, výrazná rytmika, nie príliš zložité ale účinné gitary, hlučné efekty a Trentov charizmatický vokál, je výsledok prekvapivo celistvý.

NINE INCH NAILSKým úvodná „All The Love In The World“ je nadýchaná príjemne unavenou náladou „The Fragile“, prvá polovica albumu je návrat k energickejším skladbám. Už „You Know What You Are?“ razantnou kanonádou bicích a hlavne vypúšťaným záverom s klavírnou dohrávkou pripomenie „The Perfect Drug“. Rozmarný klavír zaznie aj v ďalšej direktnej záležitosti „The Collector“, ktorú strieda prvý singel „The Hand That Feeds“ s trochu garbageovskými postupmi. Tieto tri skladby sú ostrejšími gitarami porovnateľné s materiálom z čias „Broken“ a revolučného „The Downward Spiral“. Uvoľnenie prichádza až s ťažkopádnym rytmom titulnej skladby, ktorá je opäť návratom skôr k „The Fragile“ a prvou vecou s baladickým nádychom – „Everyday Is Exactly The Same“. Druhým singlom bude chytľavá „Only“ postavená na výraznej basgitarovej linke, strojových bicích a klip bude režírovať istý pán Fincher. V explózii „Getting Smaller“ sa prvý krát výraznejšími úletmi prezradí Dave Grohl, ktorého hra zdobí celý album a ktorý tu nedostal toľko miesta na blbnutie, ako na predposlednom albume QUEENS OF THE STONE AGE. Koncertná zostava okrem iných zahŕňa aj bývalého basáka MARILYN MANSON, dnes pracujúceho aj u A PERFECT CIRCLE – Jeordieho Whitea. Basgitara ťahá aj nasledujúcu „Sunspots“, čisté osemdesiatky zabalené v modernom háve. Záver album obstarávajú kľudnejšie kúsky „Beside You In Time“ a prekrásna zasnívanosť „Right Where It Belongs“ s trochu filozofickým textom a hravou klavírnou linkou.

Napriek niekoľkým „ale“ „With Teeth“ spĺňa nároky a očakávania. Navyše vychádza v ústrety pamätníkom jednoduchej elektroniky „Pretty Hate Machine“, obdivovateľom drsných industriálnych polôh z „Broken“ a „The Downward Spiral“ i snílkom namotaným na „The Fragile“. „With Teeth“ sa celkom určite nestane tak dôležitým počinom, ako jedna zo základných rockových dosiek minulej dekády „The Downward Spiral“, určite však ide o kus dobrej a poctivej muziky, čo ani náhodou nie je málo.

 17

Radicalcut

Verdikt

Napriek niekoľkým „ale“ „With Teeth“ spĺňa nároky a očakávania. Celkom určite sa nestane tak dôležitým počinom, ako jedna zo základných rockových dosiek minulej dekády „Downward Spiral“, určite však ide o kus dobrej a poctivej muziky, čo ani náhodou nie je málo.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 56:06

Produkce: Trent Reznor
Studio: Nothing Studios

www.nin.com

Sestava

Skladby

  1. All The Love In The World
  2. You Know What You Are?
  3. The Collector
  4. The Hand That Feeds
  5. Love Is Not Enough
  6. Every Day Is Exactly The Same
  7. With Teeth
  8. Only
  9. Getting Smaller
  10. Sunspots
  11. The Line Begins To Blur
  12. Beside You In Time
  13. Right Where It Belongs

Diskografie

Hesitation Marks (2013)
The Slip (2008)
Ghosts I-IV (2008)
Year Zero (2007)
Beside You In Time (DVD) (2007)
With Teeth (2005)
And All That Could Have Been (dvd+cd) (2002)
The Fragile (1999)
Closure (live) (1997)
The Downward Spiral (1994)
Fixed Ep (1992)
Broken Ep (1992)
Pretty Hate Machine (1989)

Jiné pohledy

8 / 10
Věru neradno starého lišáka Trenta podceňovat. Musím se přiznat, že jsem mu pěkně naletěl. „With Teeth“ jsem po prvním poslechnutí nekompromisně odsoudil a šel se radši oddávat novátorským tónům „klesající spirály“. Avšak něco mě stále nutilo se k desce vrátit a kýžený výsledek v podobě spokojenosti na sebe nenechal dlouho čekat. Musím souhlasit s Marigoldem. I mě to moc moc baví a mám dojem, že písně z „With Teeth“ rostou s každým dalším poslechem. Ne, nečekejte prosím žádnou revoluci, či nějaké radikální změny. Tento chlapík už nic takového nemá zapotřebí. Stále však dokazuje, že prostě umí. Umí složit dobré a nepovrchní písně, které mají stále dostatek schopností překvapit. Tohle není žádný popcorn, nýbrž soustíčko pro badatele a šťouraly.
Dalas | 27. května 2005

 

8 / 10
Jo jo, tohle mě moc a moc baví. Sice to nemá ani zbla novátorského, ani zbla překvapivého či oslnivého, avšak kvality "With Teeth" dřímou někde jinde. Ano, ta deska je popová. Základy skladeb jasně poukazují k popové chytlavosti a jednoznačnosti, avšak nebyl by to Reznor, aby to tak nechal. Ztvárnění je totiž roztodivně dekonstruktivistické. Reznora baví rozbíjet zajetý kompoziční rámec a vytvářet tak často na první poslech stereotypní, ale pro mne osobně nesmírně zábavné zvukové hříčky, které vynikají jak aranžérskou vybraností, tak příjemnou zpěvností. Reznor a spol. sotva přepíší dějiny, ale mě pobavili. Moc.
Marigold | 26. května 2005

 

6 / 10
Už tak dlouhé pauzy mezi jednotlivými alby NINE INCH NAILS jsou dnes ještě delší, a tak nějak přímo úměrně s tímto faktem klesá objevnost a novátorství těchto děl (otázkou zůstává jestli to v tomto žánru ještě lze?). Na novince Reznor prakticky jen přehrává podobné postupy co na předchůdci "Fragile". Pravda "With Teeth" je o něco přímočařejším albem, které nevyžaduje takovou schopnost ponoru jako "Fragile", je precizně zvukově ošetřené, ale kromě singlu "The Hand That Feed", tanečně se pohupující "Only", mnou favorizované táhlé skladby "Everyday Is Exactly The Same" a dalších několika svižnějších věcí se na něm zas až tolik překvapivého a okouzlujícího neodehrává. Prostě další "dobré" moderní album od NIN.
Stray | 12. května 2005