OBLITERATE - Staneme sa len otrokmi západných spoločností

OBLITERATE - Staneme sa len otrokmi západných spoločností

OBLITERATE - Staneme sa len otrokmi západných spoločností

OBLITERATE - Staneme sa len otrokmi západných spoločností

OBLITERATE, kapela, ktorá je pre údajne kopírovanie NAPALM DEATH mnohými zatracovaná, a kvôli hráčskym výkonom a nasadeniu mnohými vynášaná do neba. No nech už na nich máte akýkoľvek názor, pri ich koncerte nejde neuznať, že to naozaj stojí za to. Aj keď poslednú dobu bolo veľkým problémom zhliadnuť koncert tejto bandy, keďže kapela prežila dosť vážnu zmenu v zostave a minulý rok boli málokedy pokope. Posledné CD s názvom „Tangled Ways“, nahraté ešte v pôvodnej zostave, vyšlo v roku 2003 a nová nahrávka, už v zostave aktuálnej, vyjde čoskoro na čiernom kotúči ako split s MÄSO. O tomto a mnohom inom som si príjemne pokecal s Tomom.

OBLITERATEPred nejakým časom sa udiali dosť podstatné zmeny v zostave OBLITERATE. Odišiel gitarista Tomako, ktorý bol hlavným tvorcom muziky v kapele. Dotkol sa jeho odchod nejako smerovania kapely? A čo je so Štromym, druhým gitaristom, ktorého akosi na vašich koncertoch nevidno? Takisto nám predstav vášho nového gitaristu Borisa.

Áno je to tak, ako hovoríš. Tomako bol zakladajúcim členom kapely a dá sa povedať, že aj autorom väčšiny skladieb. On je ale dosť uzavretý a asi už toho bolo naňho veľa. Traja členovia sú pravidelne už niekoľko rokov mimo Slovenska kvôli zárobkom a zrejme všetka ťarcha ostala na ňom. Tie časté výpadky a pauzy mrzia aj nás ostatných, no nič s tým už nenarobíme. Taktiež veľkú rolu uňho hral aj jeho zdravotný stav, možno aj to bol jeden z ďalších dôvodov jeho odchodu. Bolo to jeho osobné rozhodnutie a my sme to plne rešpektovali. Naše vzťahy stále fungujú, no Tomako už nikde nehrá a venuje sa už iba nahrávaniu. Štromy sa po takmer dvojročnom pobyte vo Švajčiarsku vrátil domov už natrvalo. Potreboval nejaký čas, kým sa usadil, ujasnil si, či ešte chce v kapele pokračovať... Ale dnes už môžem povedať, že s nami normálne hrá, učí sa nové skladby a na najbližšom koncerte by už mal stáť aj na pódiu. Keď odišiel Tomako a Štromy bol vo Švajčiarsku, ostali sme bez gitaristov a vyše rok a pol sme nehrali na žiadnej akcii. Prišiel Boris (ex-THORWALD) a začali sme odznova. Určite môžem povedať, že do hudby vniesol nového ducha a aktívne sa zapája do tvorby a návštev „pubov“. Okrem toho pôsobí aj v punkovej kapele, kde hraje na bicie.

Od vydania posledného albumu „Tangled Ways“ už ubehlo dosť času, kedy sa dočkáme nasledovníka? Povedz nám niečo o vašich plánoch do budúcnosti.

V apríli 2004 sme nahrali päťskladbový materiál „Ball Season“, ktorý má cca 10 min. Táto nahrávka vyjde u K.A.Z. rec. na spoločnom vinyle s MÄSO a uzrie svetlo sveta na budúci rok (2005, rozhovor vznikol ešte v roku 2004). Pôvodne sme to plánovali s českými grindermi UTOPIE, no nakoniec z toho zišlo. Ďalej pracujeme na nových skladbách a nad tým, čo prinesie budúcnosť sa nejako zvlášť nezamýšľame. Každopádne chceme hrať čo najdlhšie a tvoriť muziku kým sa dá, a kým nás to bude baviť...

OBLITERATEPorozprávaj nám niečo o košickej scéne, aké skupiny u vás fungujú, ktoré z nich by si nám odporučil k vypočutiu a prečo? A môžeš kľudne spomenúť aj kapely z iných regiónov Slovenska, ak ťa nejaká zaujala.

Košická scéna sa v poslednom období podľa môjho názoru, dosť vzmáha. Vzniklo mnoho mladých skupín, ktoré boli inšpirované trendovou vlnou tzv. nu-metalu. Čo sa však týka koncertov, tak sa niet na čo sťažovať. Pretože aj vďaka Without Shame akciám sa tu stále niečo deje, hrá, organizuje. Horšie je to však už s návštevnosťou, ktorá postupne upadá. Potom sa nech ľudia sťažujú na lampárni, ak sa koncerty prestanú organizovať... Je to stará známa pesnička. Čo sa týka hudobných štýlov, tak sú tu zastúpené snáď všetky. Ja mám rád z košickej scény tieto kapelky: CRUENT STERCURARO, THORWALD, ERYTROSY, CONTEMPT, NOMENMORTIS, REFLECTIONS... No veľmi rád si vypočujem aj ABORTION, CEREBRAL TURBULENCY alebo GRIDE.

Radi by sme počuli tvoj názor na tieto témy: Rasizmus, problémy v Iraku a klady a zápory vstupu Slovenska do EÚ.

Rasizmus - často opakujúca sa téma v rozhovoroch. Môj názor je na to jednoznačný! Netreba ľudí triediť podľa farby pleti... Povedal by som, že sú ľudia dobrí a zlí. Netreba odsudzovať všetkých len preto, že niekto, alebo nejaká skupina ľudí, spôsobuje problémy v spoločnosti. Zoberme si napríklad našu krajinu a rómsku problematiku. 40 rokov sa o nich staral štát, zvykli si na to. Dnes je už iná doba a majú problém včleniť sa do spoločnosti, postarať sa sami o seba, pretože mnohí sú z nich nevzdelaní, bez kvalifikácie... Takže nemajú šancu si nájsť zamestnanie... a tak kradnú. Napriek tomu sa medzi nimi nájdu aj takí, ktorí sa vedeli začleniť do spoločnosti, nájsť si prácu. Preto netreba niekoho hneď odsudzovať, len preto že je Róm... Irak - na to sa už nedá pozerať v každodenných správach. Amíci to dosť posrali, keď tam vtrhli a rozpútali vojnu pod zámienkou jadrových zbraní... Všetci vieme, že tam ide len a len o ropné zdroje. Medzi Bushom a Husajnom nevidím veľký rozdiel. Obaja sú diktátorské svine, len každý to robil svojím spôsobom. Obaja si zaslúžia povraz. Nenávisť voči Amerike, amerikanizmu v arabskom svete (a nielen tam) ešte viac vzrástla. Tak sa nech nečudujú, že im nejaký Bin Ládin vypálil rybník rovno pod ich nosom. Samozrejme, že na to doplácajú stále len nevinní ľudia. Je to svinstvo!!! EÚ - som tak trochu skeptik. V EÚ sme príliš krátko na to, aby som mohol hovoriť o kladoch, alebo záporoch. Podľa mňa sa nás to dotkne asi tak, že to pocítia hlavne naše peňaženky. Všetko sa zdražuje a mzdy nerastnú adekvátne s navýšenými cenami. Kam sa my trepeme, keď sme minimálne 20 rokov pozadu v porovnaní s vyspelejšími krajinami EÚ. Staneme sa iba otrokmi západných spoločností, ktoré nás budú vykorisťovať ešte viac, ako doteraz. Sme lacná pracovná sila, vláda nás predáva ako lacný tovar a to je pre západne spoločnosti veľmi výhodné.

OBLITERATEČlenovia OBLITERATE pôsobia, respektíve pôsobili aj v iných kapelách, či už ako hostia na koncertoch alebo ako stáli členovia. V akých kapelách? Neobmedzuje táto činnosť vás samotných, alebo to naopak prináša inšpiráciu a pokrok?

Áno, je to tak. Barbie pôsobil niekoľko rokov v CARESS, Maťo hrával v NOMENMORTIS, MENTALLY PARASITES, CARESS, STREET JACKET. Ja som hosťoval v XIBALBE, REFLECTIONS, FEAST OF ROTTEN CORPSES, NOSTRUM a CRUENT STERCURARO. No a o Borisovi už bola reč. Akurát Štromy a Tomako okrem OBLITERATE nikde nehrali. Čas sa nájde, ako vidíš, aj na takéto „bokovky“ a my to len vítame, pretože je to prínos aj pre našu skupinu.

Teraz máš priestor, môžeš sa realizovať a povedať nám to, na čo som sa prípadne zabudol spýtať, alebo povedať, čo ti leží na srdci.

Mohol si sa opýtať trebárs aj na to, čo robia členovia OBLITERATE vo svojom voľnom čase, aké majú koníčky... Napríklad ja som si poslednú dobu zamiloval turistiku a s Barbuchom chodievame často do Tatier... Je to fakt dobrý relax! Dík za tento rozhovor a všetko dobré prajem v mene OBLITERATE vášmu internetovému zinu.

 7

Koscj

Diskografie

Universe, Milk, Structures (2018)
Superboring (2012)
Something Wrong (2009)
We Haven´t Given Up Yet (promo EP) (2007)
The Ball Season (split w. MÄSO) (2005)
Tangled Ways (2003)
Against Your Will (split w. DIN-ADDICT) (2002)
Antiracism (promo) (2001)
Pieces Of Superior Life+Blindness (MC reedition) (2000)
split MC (w. N.C.C.) (2000)
4way split EP (w. HAEMORRHAGE / EMBOLISM / SUFFOCATE) (2000)
The Feelings (2000)
Blindness (splt w. EXCRETED ALIVE) (1997)
Blindness (demo) (1995)
Pieces Of Superior Life (demo) (1993)