BRAINWASHING FEST 11 - DK Jablonica - 30. apríla 2005

BRAINWASHING FEST 11 - DK Jablonica - 30. apríla 2005

BRAINWASHING FEST 11 - DK Jablonica - 30. apríla 2005

BRAINWASHING FEST 11 - DK Jablonica - 30. apríla 2005

BrainwashingNáhoda chcela, že som v apríli navštívil koncerty v Bratislave, Prahe, Viedni i Budapešti. A záverečnú čerešničku na tohtomesačnej torte som si vychutnal v Jablonici, v miestom hranatom kulturáčiku – doslova legendárnej destinácii, kedysi „vysunutom pracovisku“ bratislavskej, dávno v kóme ležiacej metalovej scény. Sympatická usporiadateľská zostava vždy dokázala do Jablonice dotiahnuť mená, ktoré sa na Slovensku objavovali viac sporadicky, ako pravidelne (za všetky snáď len vynikajúce vystúpenia FORGOTTEN SILENCE, VUVR či ENDLESS). Bohužiaľ tentokrát si dala Bratislava pauzu, a tak sa publikum skladalo hlavne z miestnej metalovej omladiny, čo sa odrazilo na jeho početnosti (nakoniec však nie až tak nízkej, ako sa zdalo spočiatku) a na atmosfére.

BrainwashingO úvodných dvoch kapelách sa dá povedať, že hrali death a bodka. DMC ho šľahli do coru, moraváci G.O.R.E. ma pobavili hlavne názvom – skratkou, čo podľa kapelných mikín znamená „Grind Of Rising Emotion“. Kto vie, čo to znamená, nech sa prihlási. Kotol o počte 0-7 ľudí a svetlo v sále naznačili, že to pravé „vymývanie mozgov“ ešte len začne. Napriek tomu, že od BAD FACE nemôžem povedať oveľa viac, než o predošlých dvoch kapelách, musím kvitovať aspoň snahu o melodickejší „spev“. Prostredie v sále konečne začalo pripomínať koncert, kelímky sa (nie len) na stoloch hromadili a pod pódiom sa začali objavovať prvé vrtule.

BrainwashingPrvé z väčších mien, FLESHLESS, si už vyslúžili slušnú odozvu. Dve gitary a absentujúca basa trochu zmenili doteraz stereotypný dojem, kanálny vokál, permanentná sypačka a slušný zvuk sa premietli do veľmi vrelého prijatia. Zato nasledujúca INSANIA to mala ťažšie. Jednak sa nevydaril zvuk, druhak si Poly do Jablonice nezabudol priniesť chrípku, čo sa zreteľne podpísalo na jeho výkone. Setlist bol podobný tomu, ktorým astrálna hardcorová hydra rozohrievala publikum pred brnenským koncertom KILLING JOKE, došlo akurát na zopár „písniček“ naviac. Bol som milo prekvapený lepšiacou sa atmosférou, zdá sa, že aj pomerne ťažšie stráviteľná produkcia INSANIE má svoje verné publikum. Tento fakt Poly viackrát pozitívne komentoval, nezabudnúc zdôrazniť, ako je rád, že návštevníci neostali doma sledovať hokej. To samozrejme nevedel, že minimálne ja som si aspoň v pauzách medzi kapelami chodil odskočiť do auta popočúvať priamy prenos, kým v sále mi k tomu istému poslúžil aspoň WAP na mobile.

BrainwashingPo INSANII sa zhruba o pol dvanástej rozbalila osmička počúvajúca na meno SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, hlavná hviezda večera. Slušne podgurážené publikum, v neskorej nočnej hodine jasne rozdelené na tých, ktorých alkohol posilnil a tých, ktorých skôr utlmil, rozpútalo vskutku úctyhodné peklo pod pódiom. Vďaka pomerne ťažšej koordinácii pohybov tanečníkov som si moje reportérske povinnosti musel plniť z pomerne úctivej vzdialenosti. Aj tak mi neušiel fakt, že SSOGE sú stopercentne vyhratou kapelou, z ktorej v dobrom slova zmysle vytŕčajú výkony oboch vokalistov (hlavne Hrncov murmur je naživo ešte kvalitnejší, ako na doske) a samozrejme sláčikovej sekcie Siki-Novi. Dobrá správa je, že skladby zo všetkých dosiek naživo koexistujú bez najmenších problémov. Keďže pán zástupca šéfredaktora sa nechal počuť, že na Metalopolis máme „přesajlentováno“, tak pre detaily odkážem na čitateľa na plzenský report a zdôrazním, že publikum bolo evidentne spokojné, čoho najlepším dôkazom bolo vynucovanie si prídavku výkrikmi „Ukaž kozy!!!“ a „Svlíkni se!“.

BrainwashingO štvrť na dve ani zďaleka nebol koniec; bohužiaľ z PORTIKUS som si doprial len zvukovú skúšku a slovenských Marduk THE CRYPT som sa rozhodol vypustiť z programu úplne. Ale som presvedčený, že aj o tretej ráno si ich početní warpaintami vybavení diváci vychutnali až-až.

Akcie podobného charakteru majú vždy svojskú atmosféru, omnoho spontánnejšiu, ako stretnutia akademických a znudených mestských fanúšikov tvrdého kovu. Kolorit jablonických Brainwashingov má tradične bližšie k letným festivalom, ide o príjemné spestrenie bežného stereotypu. Pevne dúfam, že si do kulturáku na križovatke znovu nájdu cestu aj Bratislavčania, a tradícia sa podarí udržať – či už po stránke kvality programu, alebo návštevnosti.

 15

Thorn

Další informace