AGONY - My Turn To Die

AGONY - My Turn To Die

AGONY - My Turn To Die

AGONY - My Turn To Die

Již je tomu dobrých deset let, co AGONY brázdí tuzemská pódia a nedávno vydali své již třetí album  „My Turn To Die“. Jak už to bývá, začínali jako thrashová kapela, ale postupem času se umírnili a usadili v krajině doom metalu. To se mělo změnit s aktuálním albem. Bylo na čase se dát opět do pochodu, možná i do klusu.

AGONYNa stránkách kapely se můžete dočíst reklamní teze o melodickém death metalu, který boří hranice stylů. V jistém slova smyslu by se o boření stylů dalo mluvit, ale to autor reklamního textu asi neměl na mysli. Album otvírá skladba „Whatever Shall I Do“, kde je jasně patrná doom metalová minulost kapely, přesto razance riffů a rychlejší tempo je známkou nového stylového směřování této formace. Dovedu si představit, že naživo tato hudba přináší přesně to, co si vlasatý, hrozící a mírně přiopilý dav žádá pro své mozek destruující pohybové kreace, nicméně jako poslechovou hudbu toto album moc nedoporučuji. Problém je totiž v tom, že páni kytaristi značně šetří na nápaditosti své hry a to až pod únosnou mez, navíc to své minimum válí stále tím samým rytmem. A přesně v tom duchu, který „Whatever Shall I Do“ předznamenává, se nese celý zbytek alba. Hutný, průrazný rytmus se stává nudným, celé album působí velmi ploše a nenápaditě, a to i přes dobrý zvuk. Je zde ale několik okamžiků, kdy klimbající posluchač na chvíli zbystří a panenky se mu rozšíří překvapením. Jde o ten vzácný moment, kdy se k mikrofonu dostává klávesistka Petra. Jedná se o opravdu ojedinělý zážitek. Tak příšerný zpěv se jen tak neslyší, je-li to vůbec zpěv. V kontextu čtyřiceti minut jde možná jen o detail, ale z detailů se skládá celek. Těžko tvrdit, že by Mrcyho chrapot byl zpěv, ale na chrapotu se alespoň nedá nic zkazit.

AGONY hrají již deset let a po takové době by se dalo očekávat více instrumentálního umu i více zkušeností pro realizaci vlastních nápadů. Jenže toho se na „My Turn To Die“ nedočkáte. Strategie AGONY je totiž umořit posluchače monotónní hudbou a zbořit mu jeho představy dobré muziky.

 344

Manatar

Verdikt

„My Turn To Die“ je zosobnění nudy a nenápaditosti metalového bušení. Pozitivní recenzi si budete muset přečíst jinde.

Hodnocení

Autor
3,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,4 / 10

Další informace

Stopáž: 39:44

Produkce: František Musel & Mrcy
Studio: Studio Hacienda

www.agony.dacicko.com

Sestava

Skladby

  1. Whatever Shall I Do
  2. ...Alone
  3. The Mirror Of The Night
  4. Sometimes
  5. Endless Remorses
  6. Stronger Than You
  7. Welcome To My Empire
  8. My Turn To Die
  9. Black Rose
  10. Outro

Diskografie

My Turn To Die (2004)
Call The Rain (2003)
Ashes To Ashes, Dust To Dust (1999)
...From Red Heaven (MCD ) (1997)
Black Velvet (EP) (1997)
The Abandonment (MC) (1996)
Face Of Death (MC) (1995)