RAISING FEAR - Mythos

RAISING FEAR - Mythos

RAISING FEAR - Mythos

RAISING FEAR - Mythos

Ahoj,RAISING FEAR ahoj, ahoj je tu opäť DJ Jeremy a s ním aj vaša-naša sonda do talianskeho metalu.

Po minuloročnom objave SHINING FURY sa dnes o vašu-našu priazeň budú usilovať mladíci, ktorí si hovoria RAISING FEAR. Nádejná partička si kladie vysoké ambícia a má so svojím zatiaľ prvým demo-albumom “Mythos“ nemalé predpoklady dostať sa hádam aj do tretej ligy Italian Heavy Metal.

Knihomoli z apeninského polostrova nezvolili pre debut zlú taktiku a siahli po zaručených témach vekov dávno minulých. Každý song tak opisuje určitú mýtickú či historickú postavu. Nad lyrickou zložkou by nezaškodilo trochu viac posedieť, pretože výpravnosť a myšlienková náplň niektorých textov je miestami až infantilne naivná.

Hudobne sa zhliadli v nemeckom (GRAVE DIGGER, ACCEPT) a čiastočne americkom (ARMORED SAINT – názov RISING FEAR je podľa ich rovnomenného albumu) power alebo skôr heavy metale 80-tych rokov spolu s odkazmi na klasikov J. S. Bacha a Vivaldiho.

Práve posledný chýbajúci článok kapely, spevák Rob DF, frázovaním najviac pripomína Chrisa Boltendahla z už spomenutých GRAVE DIGGER, navyše s príšerným talianskym prízvukom a občasnými atakmi na vyššiu oktávu.

Kapela to nakopne pekne zhurta, a to je prvý, a asi aj posledný svetlý bod tejto nahrávky, pretože studnica nápadov sa vyčerpá hneď v úvodných dvoch skladbách „Thorr“ a „Theseus“. Podľa všeobecného heroického metal vzoru nastúpi valivá rytmika, nahustené vokály a gitarové kudrlinky. O chabý náznak druhého dychu sa pokúsi ešte podobne vystavaná ôsma záležitosť „Gilgamesh“ (aj keď je na promo obale záhadne uvedená až ako deviata). Zvyšok tvorí už len vata 100-krát vyvarených riffov a postupov. Zbory sa zmenia na jednoduché dvojhlasy, v ktorých dokonca niektoré harmónie neladia. Ruka v ruke s hudobnou náplňou ide aj produkcia. Nahrávka v konečnom dôsledku pôsobí dojmom, že sa jedná len o lepšie demo.

Častým živým vystupovaním team nadobudol celkom slušnú úroveň zohratosti. Najviac to cítiť na obranných pozíciách rytmickej gitary a bicích. Hovoriť o nápaditosti a vlastnej hernej tvári je už ťažšie. Ani po technickej stránke to nie je zatiaľ svetoborné, čo sa odráža hlavne na sólach. Nápaditosťou sa im napríklad aj na Slovensku vyrovná ktorákoľvek v danom štýle sa pohybujúca kapela (námatkovo: GLORION, BARON BLADE). Dojem z celého výkonu sa s vypätím posledných síl márne, ale predsa pokúsi zachrániť záverečný cover „Angel Witch“ od rovnomennej kapely, jedného z mnohých zástupcov NWOBHM.

Vzhľadom na to, že ide o debut (aj keď už dva roky starý), netreba nad RISING FEAR definitívne lámať palicu. Kapela má predpoklady na to, aby sa udomácnila v tretej lige, prípadne začala poškuľovať a pracovať na prebojovaní sa do druhej.

 Přidejte svůj názor

Jeremy

Verdikt

Napriek ospevujúcemu promo popisu, ktorý považuje debut Talianov za nový prísľub power metalu, sa jedná o všedný a priemerný power/heavy metal štýlu 80-tych rokov, zatiaľ nedotiahnutého zvuku ako aj 100-krát počutých nápadov.

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 58:29

Produkce: Luigi Stefanini
Studio: New Sin Studios

www.raisingfear.com

Sestava

Skladby

  1. Thorr
  2. Theseus
  3. Fenrir
  4. Montezuma
  5. Merlin
  6. The Goddess
  7. Charon
  8. Ocasta
  9. Gilgamesh
  10. Angel Witch