HORKݎE SL͎E - Ritero Xaperle Bax

HORKݎE SL͎E - Ritero Xaperle Bax

HORKݎE SL͎E - Ritero Xaperle Bax

HORKݎE SL͎E - Ritero Xaperle Bax

HORKݎE SL͎EHORKݎE SL͎E som prv kr zaregistroval kdesi hlboko v roku 1995, ke v jednom rdiu znela ich skladba Mata. Odvtedy uplynul op nejak ten rik a kapele, na ktor som pomaly zabudol, pali v Slovenskej televzii amatrsky klip (vraz, ktor sa neskr stal vstinm pomenovanm ich videoklipov), prve k skladbe Mata. Op prelo vea rokov a z kapely, ktorej som pre sce zbavn, ale na domce mdia prli vulgrnu recesiu nedval vea anc na spech, sa stalo jedno z najpopulrnejch zoskupen na domcej mainstreamovej scne, s poetnou zkladou naprie vekovm spektrom od predpubertlnych iakov zkladnch kl a po generciu tridsiatnikov, tyridsiatnikov obubujcich ich hudbu pre svojsk humor a avnat texty.

Zatia posledn a poda oakvan mimoriadne spen album neprina vrazn zmeny tlu. Tradin punkovo jednoduch melodick skladby bez ambci predvdza akkovek virtuzne intrumentlne vkony. Hudba HORKݎE SL͎E je toti predovetkm o zbave a stoj predovetkm na textoch spojench s neraz vtipnmi aranmnmi. Op najviac pobavia a udr do u viac alebo menej hudobn lety, z ktorch tento krt vynik nielen najvou koncentrciou vulgarizmov, ale i jednostrannm mierne filozofickm podtextom o podstate tzv. techno hudby, Dvaja rockeri na techno prty. Nasleduje jednoducho divn a ako pochopiten hypnotick monolg Tibet a tradin dokrtka Nebolo to zl. V Discplna si zase podvaj tmu S/M praktk a sexulny podtext nechba ani v Slobodnoje vremja. Refrn vodnej Sre je u zrel na psychiatrick vyetrenie a nieo podobne dementn som poul naposledy v Angelo mutuje u alkoholicko-komedilnych TI SESTRY. Nechba ani recesia smerovan do vlastnch radov v Kapely a To prejde, spolu s ete cennejmi, ako vdy smrten presnmi zsahmi do radov inch domcich hviezd.

HORKݎE SL͎ERitero Xaperle Bax v niom nezaostva za svojimi predchodcami, hoci spomnan zbavn faktor u nedoke natoko prekvapi, ako tomu bolo v minulosti. Album, ktor si pre pobavenie niekoko krt pustte a asom upadne do zabudnutia. Napriek neskrvanej textovej infantilnosti a astm slovnm hrakm na rovni najnich cenovch skupn bez problmov vborne pobav, na rozdiel od relci typu Uragn, variacich z podobnch overench ingredienci. Humor a hudba HORKݎE SL͎E toti psob stle rovnako spontnne a nentene ako v zaiatkoch. A e ich povaj aj deti? No a? Prestate sa hra na namystrovanch intelektulov a zabavte sa!

 28

Radicalcut

Verdikt

Album, ktor si pre pobavenie niekoko krt pustte a asom upadne do zabudnutia.

Hodnocen

Autor
7 / 10
Redakce
4,6 / 10

Dal informace

Stop: 37:52

www.horkyzeslize.sk

Sestava

Skladby

  1. Sre
  2. Intro
  3. Shangaj Cola
  4. Kruh
  5. Nboensk zvyky
  6. A ja sprost
  7. Baby
  8. Dvaja rockeri na techno prty
  9. Kapely
  10. Kam? Tam, i tam?
  11. Miestny kovboj
  12. Tibet
  13. Rock a jungel
  14. Disciplna
  15. Slobodnoje vremja
  16. Gajdy-dudy
  17. To prejde
  18. Nebolo to zl

Diskografie

Ritero Xaperle Bax (2004)
Alibaba a 40 krtkych songov (2003)
Ke sliz (2002)
Best Uff (2001)
Festival Chorobn 2001 (2001)
Ja chau tebja (2000)
Vo tvorici po opici (1998)
V rmci onho (1996)

Jin pohledy

6,5 / 10
Kukovi a spol. mem vytkn sn iba vber prvho singlu Shanghai Cola (tup refrn s nepovatenm zachran vs...). Inak je vetko oukej.
Zo tandartnej kvality vynievaj najlepie veci na albume - A ja sprost a Kapely; dopaj ich artovn drobnstky ako skvel Peter Marcin v vode songu Tibet i let Dvaja rockeri....
Z mojej strany spokojnos.
Problm bude ma mono najmladia (a poda vetkho sn najiria) fanikovsk zklada. Na doske chba detsk hit po vzore Brokoky. Sre je iba slabou nplasou na oakvania punkerov zo slovenskch a eskch zkladnch kl.
Aj ke zo Slov nikdy nebud podtatransk Ti Sestry, nejak ten rok si t svoju komerne spen kru urite potiahnu. Sasn bezpohlavnos veternov ako TEAM i GLADIATOR im k tomu iba nahrva.
Rudi | 17. ledna 2005

 

3 / 10
Kapela proste vyerpala svoj potencil. ije u len z toho, o bolo. Takchto kapiel je vea a mnoh doku prei aj v takomto stave ete vemi dlho. Len neviem, i to m ete nejak hlb zmysel.
Koscj | 11. ledna 2005

 

5 / 10
Sle mm celkem rd, by m jejich desky obvykle nebav vc ne 5 poslech... U "Ritero" m ale nebavil ani jeden poslech. Je znt, e kapele jede z podstaty a generuje vce i mn vtipn texty, podbarven vce i mn stle stejnou punk rockovou veselic, kter u jen zdka doshne na njak skuten dobr npad (spchem na novince je u dosaen alespo zkladn chytlavosti). Vjimek bych pr nael, ale ostatek je zcela stn. Vsledkem je prmrn nahrvka, u kter se prkrt zasmjete, ale u se zdaleka nepobavte jako dve. koda.
Marigold | 6. ledna 2005

 

4 / 10
Kedysi vtipne vypit a recesistick punkrock z Nitry sa vaka obrovskmu (v rmci loklnych monost) komernmu spechu stal mainou na oraz hustejie prichdzajce, ale o to priemernejie a horie dosky. iaden album SL͎OV nebol dobr od zaiatku do konca, ale "Ritero Xaperle Bax" nie je dobr takmer vbec. Zaujme len zopr slovnch hraiek i vtpkov, tie s vak bohuia vzpt rozrieden na prli vek plochu inak hluchej pesniky.

Teenagerom sa to pi stle me, ale udia, ktor pamtaj cel kariru HORKݎE SL͎E bud asi sklaman. koda, SL͎E mali talent nebra sa vne, talent na vtipn glosy reality i talent na chytav meldie. Vetkho rapdne ubda...
Thorn | 5. ledna 2005