GODLESS TRUTH - Arrogance Of Supreme Power

GODLESS TRUTH - Arrogance Of Supreme Power

GODLESS TRUTH - Arrogance Of Supreme Power

GODLESS TRUTH - Arrogance Of Supreme Power

Bezpochyby jedna z nejočekávanějších letošních nahrávek české death metalové scény nakonec přeci jen spatřuje světlo světa. Olomoučtí GODLESS TRUTH si po odchodu od vydavatelství Shindy Productions prošli i personální změnou na bicím postu a nedávný odchod kytaristy Michala rovněž na pohodě nepřidal. Na vlastní značce Lacerated Enemy Records vydaná novinka pojmenovaná „Arrogance Of Supreme Power“ však i přesto přichází s ambicí minimálně potvrdit vlastní status coby jedněch z vůdců tuzemského brutálního death metalu.

GODLESS TRUTHOlomoučtí se nikdy netajili inklinací k americké death metalové větvi a tohle jejich počínání se jim nedalo mít za zlé, neboť předešlé nahrávky, krom nesporné dávky zámořského vlivu, přinesly i kus vlastního rukopisu. Tohle po několikerém poslechu ovšem nemohu říci o novince, která z mého pohledu překročila onu hranici zdravého ovlivnění, za kterou se nachází už jen kopírování cizích vzorů. Nemohu si pomoci, ale z „Arrogance Of Supreme Power“ jako bych slyšel hlavně DYING FETUS. Takřka totožný vokál a stavba skladeb spočívající v natlakovaných riffech a četných „klepačkových“ pasážích mě pořád dokola svádí k tomuto srovnání. Ba dokonce i stopáž nahrávky je takřka identická s albem „Purrification Of Through Violence“ od zmiňovaných Amíků. Nesporným faktem zůstává, že deska je velmi dobře a bezchybně zahraná, což zůstává jediným faktorem, ke kterému nelze mít výraznějších námitek. GODLESS TRUTH jsou v tomto ohledu už zkušení a sehraní matadoři, takže od nich ani nic jiného očekávat nelze.

Zklamáním se pro mě stala i dosti prazvláštní produkce. Přestože se nahrávalo v osvědčeném „smrtícím“ studiu Moonset v slovenskej Šali, zvuk jednotlivých nástrojů mi přijde velmi nevyvážený. Až nezdravě dopředu vytlačená basa působí v některých momentech velmi rušivým dojmem, zatímco kytary svým plochým zvukem zrovna neválcují. Snad jedině vokál a bicí jsou nazvučeny plně v souladu s nároky na kvalitní death metalovou nahrávku. A je to veliká škoda, protože v lepším zvukovém kabátku by skladby GODLESS TRUTH kvalitativně povyrostly minimálně o třídu. Věci nepohou ani příliš klišovité texty a ještě klišovitější obal, ale to už jsou ukazatele, které pro mnohé nemusí být směrodatné.

Z hlediska kvalit olomouckých a nadějí do nich vkládaných se nahrávka musí hodnotit jako zklamání. Až přílišná, byť velmi dobře zahraná, kopie dle americké šablony, s minimální dávkou osobitosti a nepříliš povedenou produkcí věrné death metalové fanoušky může uspokojit, ale proč poslouchat plagiáty, když máme k dispozici originály? Sám jsem zvědavý na to, jak si „Arogance nejvyšší moci“ povede, protože kvalitních konkurentů v domácích luzích a hájích přibývá a přibývat bude.

 15

Dalas

Verdikt

Naděje vkládané do této nahrávky zůstaly bohužel pouze nadějemi. Rezignace na vlastní osobitost, nepříliš povedená produkce a klišovité texty... pro zapřísáhlé fanoušky žánru možná postačující, pro ty ostatní však určitě málo.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Produkce: GODLESS TRUTH
Studio: Moonset Studio, Šaľa - Slovensko

www.godlesstruth.com

Sestava

Skladby

  1. Perceive The Mockery
  2. Mission:Fuck You
  3. Driven To Lacerate
  4. Reprobate Intention
  5. Instructed To Degrade
  6. Deformed In Ecstasy
  7. Embrace The Void

Diskografie

Too Late To Stop My Hate (EP) (2010)
Arrogance of Supreme Power (2004)
selfRealization (2001)
Burning Existence (1999)
Desperation (1998)