ANETA LANGEROVÁ - Spousta andělů

ANETA LANGEROVÁ - Spousta andělů

ANETA LANGEROVÁ - Spousta andělů

ANETA LANGEROVÁ - Spousta andělů

Pokud se vám nějakým zázrakem podařilo uchránit před soutěží Česko hledá Superstar, rád bych znal váš recept a jen tiše závidím. Ovšem i tak určitě alespoň něco málo tušíte, ne? Například, že vítězkou se stala mladičká Aneta Langerová. Rockera, jak ji rády označují časopisy, které pod pojmem rock evidují tak maximálně bezzubé partičky typu CHINASKI nebo READY KIRKEN. A proč se na výsledek celého toho humbuku nepodívat pěkně zevrubně? Navíc v době, kdy už je jasné, že tenhle kasovní trhák bude mít pokračování a kdy se všemožné persóny, Michaelem Kocábem počínaje a Miškou „kolotočářem Edou“ Davidem konče, předhánějí o účast v porotě a tím i o svůj každotýdenní pobyt na televizní obrazovce. I když, překvapuje tohle ještě vůbec někoho? Snad možná jen „takyrockera“ Petra Jandu, a tak raději kandiduje do senátu, tam jsou peníze přece jenom jistější...

ANETA LANGEROVÁTak tedy, slečna Langerová poprvé. Dávná skupina SPB je zapomenuta, do studia nastupují pouze ostřílení nájemní profesionálové. A ve výsledku je to samozřejmě slyšet, neb zvukové balení je sterilní, chladné, odosobněné, což za vinu nutno klást nejen producentské práci dua Hádl/Král, ale především dodanému materiálu. Firma pochopitelně Anetě nabídla z širokého výběru databáze neznámých cizích autorů (nebo alespoň z cizími jmény) a sama interpretka si prý vybrala. Svou polívčičku ale přihřálo i něco místních (za všechny hitmaker Oskar Petr), ovšem nikdo nepřišel s ničím zajímavějším, než alespoň trochu vybočující „koledou“ „Hříšná těla, křídla motýlí“ (blíží se Vánoce, tak se bude určitě hodit).  Kytary pěkně ploché, jenom aby se neřeklo, vždyť ta holka je přece bigbíťačka, bicí pěkně elektronicky ošetřené, aby se nepolekali tanečníci na diskotékách. Ještě něco opomenuto? Áááá, zpěv. Ta Aneta zpívá zbytečně expresivně, raději drobet ztupíme hrany. Tak a hotovo, všichni budou spokojeni. Jenomže nebudou. Pomineme-li již vyřčené, po celou hrací dobu se nejde zbavit dojmu, že každá z písní je regulérní coververze. Tu nenápadně evokuje známou melodii, tu kopne nehorázným vykrádáním (refrén v „17“ je regulérní Natalie Imburglia). Chybí vám koruna? Naprosto zoufalé a prázdné texty. Aneta vždy tvrdila, že chce zůstat svou, což se dozvíte minimálně třicetkrát. Také že „má zájem“ dělat všechno to, co teď dělá a pochopitelně láska a věci s ní související - inu věk sladkého mámení. Když vám řeknu, že vítězkou nevypsané textařské soutěže by se snad mohla stát i Gábina Osvaldová s rýmem „přede mnou prázdnej tác, na něm mejch sedmnáct“, asi pochopíte, o čem zde hovořím. Pro Anetinu slávu byly účasti v soutěžích „Do-re-mi“, „Rozjezdy pro hvězdy“ a „Superstar“ rozhodně přínosem, pro její hlas a hudbu rozhodně ne. Možná by bylo lepší dál objíždět zaplivané sály s kapelou a vlastním repertoárem. Ale krok směrem k „národu“ musí zvážit každý sám.

Nu což, soutěž jsme přetrpěli, vítězku přivítali. Rozhodně lepší „sytý přírodní hlas“ než „přefeelingovaná sova“, „oteklé dítě s uhry značky LG“ či „Iveta Bartáčková za mlada, kdyby uměla zpívat“. Jen škoda, že výsledek je tak přeslazený, učesaný a tudíž vlastně i zbytečný. Kam zmizelo z Anetina hlasu to „živé“ kouzlo? Ale co, děti si svůj idol koupí, firma se nažere, rádia to budou ráda pouštět, televize vysílat, omíláním se vytvoří hity (heč, mně se líbí „Delfín“ a „Nahá noc“) a za rok... to vlastně už budou nové, neokoukané tváře. Dá Bůh, že i je přežijeme.

 386

Darkmoor

Verdikt

Dokázal bych si Anetu představit jako rockovou zpěvačku. Hlas na to rozhodně má. Bohužel výsledek na její prvotině (byť přiznávám, že to mohlo být MNOHEM horší) je spíš takový nemastný neslaný popík bez potřebného drajvu. Uvidíme, jak to bude s naší hvězdičkou dál.

Hodnocení

Autor
3,5 / 10
Redakce
3,6 / 10
Čtenáři
3,7 / 10

Další informace

Stopáž: 48:29

Produkce: Daniel Hádl, Ivan Král

www.aneta-langerova.net

Sestava

Skladby

  1. Skvělej nápad
  2. Spousta andělů
  3. Nahá noc
  4. Delfín
  5. Pár důvodů
  6. Nebe v loužích
  7. Když nemůžu spát
  8. Zvláštní zájem
  9. 17
  10. Srdcotepec
  11. You´re A Creep
  12. Hříšná těla, křídla motýlí
  13. Voda živá

Diskografie

Dotyk (2007)
Spousta andělů ...na cestě (DVD) (2005)
Spousta andělů koncert (2005)
Spousta andělů (2004)

Jiné pohledy

2 / 10
Dobrá zpěvačka vs. hloupé texty, zoufale neoriginální hudba a sterilní produkce. Kdyby měla Aneta volnou ruku při volbě skladeb a hudebníků, určitě by to celé dopadlo mnohem lépe.
Milda | 25. října 2004

 

3 / 10
Coby starý a pravověrný popík, jenž za svoji hudební úchylku považuje zálibu v načančaném a kýčovitém popu 80-tých let musím nad tímto dílkem jen znechuceně mávnout rukou. Darkmoor ve své recenzi v podstatě řekl vše, co mám na mysli i já. Na druhou stranu je asi férové uznat, že "Spousta andělů" ani jinak dopadnout nemohlo. Stále však (asi naivně) věřím, že se zpěvačce Anetiných kvalit někdy v budoucnu podaří zúročit svůj talent tak, aby z něj něco měli i ti posluchači, kteří v hudbě hledají víc, než jen sterilní a hudebně vykrádačské písně ušité pro rádiové použití.
Dalas | 25. října 2004

 

6 / 10
A mně se to celkem líbí. Záleží na tom, co kdo od Anetina debutu očekával. Ostrý kytarový rock místo popíku s kytarama? Hlubokomyslné existenciální texty? Superoriginální hudební nápady? Ale no tak…
Že hudba bude tvořit pouze nenápadné křoví, bylo dávno jasné. V případě textů šlo jen o to, aby nebyly úplně stupidní. Až na nějaké izolované veršíky nejsou. Pěvecky je Aneta na výši a své schopnosti tu dokázala prodat. Umravnění ze strany produkce je přiměřené okolnostem. Některé písně mají dokonce nějakou tu atmosféru a kouzlo v hlase jsem tam taky kdesi zaregistroval. Alespoň tohle jsem postřehl při několikanásobném zpočátku nuceném poslechu při jízdě autem.
Třeba takový debut Alanis Morissette je sice úplně jiná liga, ale když bude tohle hrávat v rádiu, nebudu nucen jej vypínat.
Shnoff | 24. října 2004

 

3,5 / 10
Naivne som si myslel, že mená ako Ivan Kral, Robert Nebřenský či Pavla Milcová budú garantmi kvality "povinného" debutu malej superstar. Ale zdá sa, že gramofirma je silnejšia ako akýkoľvek tvorivý potenciál.

Takže tu máme trinásťkrát tú istú rádiovú vatu, balast, ktorého sú na svete tony, tony čerpajúce z databánk anonymných autorov anonymných piesní pre rýchlokvasené anonymné hviezdičky. Mdlé, sterilné... blbé. Málokto bude mať čas vyzobať drobné iskričky kvality (ako v typickom texte svojsky poetického Roberta Nebřenského ku "Když nemůžu spát"), ubité prívalom priemernosti.

A keď sa k tomu pridá ešte neisto vystrašený hlas samotnej "frontmanky" (aké ironické), vychádza mi jedno: prečítajte si mená, ktoré som spomenul na začiatku a zožente si PATTI SMITH, IGGY POP či VLTAVU. Na tejto doske sa podieľalo zopár ľudí, ktorí už ukázali, že "umí", ale Aneta Langerová medzi nimi bohužiaľ nie je.
Thorn | 22. října 2004