BRAINSTORM - Život s dvomi kapelami – rozhovor s Andy B. Franckom

BRAINSTORM - Život s dvomi kapelami – rozhovor s Andy B. Franckom

BRAINSTORM - Život s dvomi kapelami – rozhovor s Andy B. Franckom

BRAINSTORM - Život s dvomi kapelami – rozhovor s Andy B. Franckom

Rozhovor s Andy B. Franckom som si dohodla ešte počas turné, ktoré BRAINSTORM odohrali na jar tohto roku s EDGUY. Turné vytvorilo hlavnú tému rozhovoru, preto väčšina mojich otázok mierila práve týmto smerom. V druhej časti prišla reč na Andyho druhú kapelu SYMPHORCE ako aj na ich plány do budúcnosti.

Andy B. FranckAko si spomínaš na slovenský koncert, ktorý sa konal 4. apríla 2004? Napriek tomu, že návštevnosť nebola veľmi veľká, myslím, že atmosféra bola fantastická. Čo myslíš?

Každopádne, bolo to pre nás úplne prvýkrát, čo sme hrali na Slovensku. Už len samotná skutočnosť, že nás fanúšikovia poznali a obzvlášť počas našej show prichádzalo stále viac fanúšikov dovnútra, bolo úžasné. Myslím, že chalani a baby boli a sú skutočne prvotriedni a som si istý, že čoskoro k vám opäť prídeme... Slowakei ROCKS!

Sú rozdiely medzi slovenskými fanúšikmi a napr. nemeckými, čo sa týka ich reakcií a spontánnosti?

Snáď nie sú ľudia u vás toľko zaplavení hudbou a médiami. To ich robí vďačnejšími a spontánnejšími. Vo všeobecnosti si myslím, že úprimne ukazujete, čo si o tej-ktorej kapele myslíte. Mali by k vám asi posielať viac kapiel, aby sa videlo, ktorá skupina je skutočne dobrá, ha ha... Vy rozhodujete!

Spájalo vás s ostatnými kapelami na tomto turné naozajstné priateľstvo, alebo ste s nimi vychádzali len na profesionálnej úrovni?

Nie, sme dosť profesionálni na to, aby sme vedeli, že bez priateľstva by turné dlho nefungovalo. Určite, že nie sme veľmi osobne spolu, ale kontakt je predsa len veľmi priateľský, navzájom si pomáhame a berieme ohľad. EDGUY poznáme veľa rokov a Švédov sme si zamilovali za dva mesiace. Sú to pohodoví chalani a na turné s nimi bolo fajn.

Pôvodne ste mali ísť na turné s PRIMAL FEAR. Oni však nakoniec prijali ponuku od ICED EARTH (Turné sa preložilo kvôli zdravotným problémom Jona Schaffera, pozn. aut.). Ako ste sa potom cítili? Sklamanie muselo byť asi obrovské...

Todde mi zavolal a povedal mi o zrušení turné. Skoro ma trafil šľak, pretože ja som bol ten, čo sa o turné s PRIMAL FEAR skoro sám zasadil, všetko sme prispôsobili tomuto turné: odriekli sme vlastné headlinerské turné, zrušili sme festivaly, odmietli sme jednotlivé koncerty, ktoré už boli dopredu dohodnuté... len aby sme odohrali toto turné. Naraz sme tu stáli s prázdnymi rukami... zvlášť pre mňa to bola naozajstná rana. Ale reagoval som veľmi rýchlo. Povedal som Toddemu, že nemá zmysel strkať hlavu do piesku a o hodinu neskôr som volal Tobi Sammetovi. Celé to potom išlo už rýchlo a my sme sa mohli tešiť, že sme spolu s EDGUY urobili jedno z najdôležitejších turné roku 2004. Myslím, že sme mali podiel na tom, že turné malo taký veľký úspech. Prinajmenšom sme každý večer rozšantili všetkých ľudí v každej hale, to bolo bláznivé a odvtedy je to tak stále. Cool!

Máš rodinu, dve deti. Ako to znášaš, byť počas turné taký dlhý čas oddelený od rodiny?

V zásade je to ťažký stav, ale sú to paradoxne práve fanúšikovia, ktorý ťa deň za dňom robia hrdým a zvláštnym spôsobom ti dávajú najavo, že sú to oni, kvôli ktorým si tu. Moja rodina je takisto tiež hrdá, že som to medzitým ako spevák dotiahol tak ďaleko... Bez fanúšikov a veľa, veľa priateľov by to nikdy nebolo možné a bez svojej rodiny by som nemohol spievať. Rodina ťa drží pri zemi a tam patríme všetci!

BRAINSTORMIndické motívy sú zastúpené aj na albume „Soul Temptation“. Čím ťa láka indická mytológia a India vo všeobecnosti?

Mystikou. Myslím, že táto kultúra obsahuje veľa toho, čo by bolo hodno vedieť... mali by sme sa od nich učiť! Žiaľ, krajina je chudobná a zničená, takže kultúra prispieva len menej dôležitou časťou. Rád by som sa dozvedel viac o tejto úžasnej krajine, raz sa tam pozrel... snáď, keď raz obe kapely budú mať pauzu, potom pár dní v Indii a ... naspäť do práce, ha ha ha.

BRAINSTORM a SYMPHORCE sú navzájom prepojené kapely. Čo sa týka priorít, domnievam sa, že obe kapely sú na rovnakej úrovni. Aj pri festivaloch sa zdá, akoby ste si navzájom vychádzali v ústrety. Musí byť ťažké zladiť aktivity oboch kapiel, nie?

Áno, niekedy viac, inokedy menej, ale snažím sa byť k obom kapelám spravodlivý. Jasné, že BRAINSTORM je momentálne jednoducho väčšia skupina. Ale aj fanúšikovia SYMPHORCE stále pribúdajú. Navyše je skvelé, že obe kapely majú úplne rôznych fanúšikov. Nie je veľa fanúšikov, ktorí majú radi obe kapely. Ja sám to považujem za správne, pretože kapely sa od seba trochu odlišujú a tak má zmysel mať ešte druhú skupinu. Kto pozná jednu kapelu, mal by spoznať aj druhú. Vyplatí sa to, ha, ha.

BRAINSTORMSYMPHORCE sa krátko objavili medzi skupinami, ktoré mali hrať na slovenskom More Than Feste 2004, poriadanom agentúrou EPG Rock On! Nakoniec ste sa rozhodli nevystúpiť. Prečo?

To nie je celkom správne... bolo nám povedané, že festival bol zrušený. Boli by sme hneď pripravení hrať. Ak vieš niečo iné, here we are! Jedno kedy a kde... keď nás (to platí pre BRAINSTORM a SYMPHORCE) fanúšikovia chcú vidieť, sme tu!

Mám rada nový album SYMPHORCE a páči sa mi aj obal. Máš nejaký špeciálny vzťah k morským koníkom?

Nemám poňatia. Povedal som Travisovi Smithovi, ktorý už robil aj NEVERMORE a atď,, že má urobiť niečo „modré“ a poslal mi toto! Tiež sa mi to páči a dáva to platni špeciálny nádych!

Aký je to pocit byť manažovaný takým metalovým bardom ako je Chris Boltendhal?

To bolo tak. Chris nás v BRAINSTORM dávnejšie trochu viedol. To sa dohodlo ešte predtým ako som v roku 1999 prišiel do kapely... SYMPHORCE som od začiatku až doteraz manažoval sám. Chris je v pohode a žiaden zaslepený klamár. Dobre sa vyzná a BRAINSTORM v niektorých bodoch veľmi pomohol. Okrem toho je aj v súkromí veľmi dobrý priateľ, ktorému možno želať len všetko dobré!

Poznáš lotyšskú popovú skupinu BRAINSTORM, ktorá sa pýši rovnakým menom, hoci na hudobnej scéne pôsobí kratšie ako vy? Plánujete proti tomu podniknúť isté kroky?

Áno, poznám ich. Posledne prišla dokonca mama, ktorá chcela pre svojho syna autogram od BRAINSTORM a potom tam stála s podpisovou kartou Lotyšov. To bolo vtipné, ha ha ha. Necháme to asi tak. Prinajmenšom naše firmy sa dohodli, že sa navzájom nechajú na pokoji. Uvidíme, čo príde...

Pracujete s BRAINSTORM a SYMPHORCE na nových skladbách? Kedy môžeme očakávať nové albumy?

So SYMPHORCE už máme zopár skladieb, ktoré by sme chceli rozpracovať až koncom roka, alebo začiatkom budúceho. Momentálne sa plne sústredíme na nový album BRAINSTORM. V novembri ideme do štúdia, vo februári vyjde singel a v marci album. Myslím, že to bude KILLER! Ha ha ha.

Na záver dávam priestor tebe. Niečo, čo som sa zabudla spýtať alebo niečo, čo máš na srdci...

Chcem sa ešte raz poďakovať všetkým chlapcom a dievčatám za skvelú odozvu na našich show v tomto roku. Bolo to pre nás prvýkrát a bol to neopísateľný pocit byť u vás! ĎAKUJEM a zostaňte takí akí ste! BRAINSTORM príde v marci 2005... SYMPHORCE v septembri 2005 a čoskoro sa opäť uvidíme! ĎAKUJEM.

Ďakujem za rozhovor a prajem ti všetko dobré.

 4

Petra

Další informace

Diskografie

Memorial Roots (2009)
Downburst (2008)
Honey From The B’s (DVD) (2007)
Liquid Monster (2005)
Soul Temptation (2003)
Metus Mortis (2001)
Ambiquity (2000)
Unholy (1998)
Hungry (1997)
Promo 96 (demo) (1996)
The 5th Season (demo) (1995)
Heart of Fate (demo) (1993)
Hand of Doom (demo) (1990)