DEAD SOUL TRIBE, THRESHOLD - Nitra, Stará Pekáreň - 14. septembra 2004

DEAD SOUL TRIBE, THRESHOLD - Nitra, Stará Pekáreň - 14. septembra 2004

Predstava o o pozdvihnutí rockovej hudby ako takej a jej priblíženie fanúšikom môže mať bezpočet podôb. Jednou z nich bolo aj podujatie istého utorkového večera v neslávne slávnej nitrianskej Starej Pekárni. Zraz si tu dali v rámci svojho turné dve progresom nasiaknuté kapely: DEAD SOUL TRIBE (USA/A) a THRESHOLD (GB).

Opäť zaúradovala typická slovenská dochvíľnosť a organizácia. Koncert avizovaný pôvodne na deväťnástu hodinu sa kvôli objektívnym príčinám (naťahovanie zvukovej skúšky, oneskorená večera kapiel) presunul až na dvadsiatuprvú hodinu. Ak si náhodou účastníci nezakúpili lístok v predpredaji, prišli o šancu získať samotnú vstupenku na mieste a museli sa uskromniť iba s pečiatkou na nimi zvolenej časti tela (ach, toľko chirurgických zákrokov kvôli pamiatke na jeden koncert). Spoliehať na niekoľkotýždňovú akreditáciu bolo v tomto prípade márne, a nebyť náhleho osvietenia jedného zo spoluorganizátorov, tak si redaktori metalopolis.net užijú koncert mimo priestorov Pekárne -- a to už ani nehovorím o nejakých fotopasoch či VIP vstupoch.

DEAD SOUL TRIBEV každom prípade sa počkať oplatilo a DEAD SOUL TRIBE začali zostra, aj keď pre mňa tak trocha nečakane. Očakával som, že budú prezentovať skladby z nového albumu, no Devon a spol. sa rozhodli na nás vytiahnuť osvedčené a známe skladby. Ono je to  vlastne aj pochopiteľné, keďže sa novinka u nás ešte nepredáva, tak by to aj tak málokto poznal. Na začiatku sme sa dočkali takých klasík, ako „The Messenger“, „Coming Down“, „Angels In Vertigo“. Po ich tohtoročnom koncerte v Bratislave, ktorý sa uskutočnil v apríli v Galérii Duna, som mal mierne obavy z toho, čo zase svojim umením vystroja Devonovi spoluhráči. Tieto sa našťastie nenaplnili; po prvé v Nitre nezasahovalo opíjacie komando, a po druhé si dali záležať aj kvôli tomu, že v Nitre bolo podstatne viac ľudí v porovnaní s ich bratislavským koncertom. Bubeník s druhým gitaristom akoby sa prebudili a nemôžem na ich adresu povedať ani jediné krivé slovo, pretože to, čo mali zahrať, aj zahrali. Z  výkonu bicmena som bol až prekvapený. Basák, aj keď to vyslovene nekazil, si v takejto kapele hrať určite nezaslúži. Párkrát sa mu totiž podarilo pokaziť svoje party. Našťastie to nebolo až tak počuť, a tak to nenaštrbilo môj celkovo veľmi pozitívny pocit z ich vystúpenia. No v každom prípade by som Devonovi odporučil vymeniť minimálne basáka, keď už nie celú kapelu, pretože ich svojim talentom a umením prevyšuje minimálne o štyri triedy.

DEAD SOUL TRIBEĎalšími skladbami z „A Murder Of Crows“, konkrétne „Some Things You Can´t Return“ a dvojskladbou „Feed I + II“ nás preniesli cez polovičku koncertu. Bez akéhokoľvek varovania sme sa prepadli o mnoho rokov dozadu, pretože na nás vytiahli skladbu „I Remember“ od PSYCHOTIC WALTZ. A hneď na to Devon oznámil, že si zahrajeme aj niečo z novinky „The January Tree“, načo sa z publika ozval hlas, dožadujúci sa skladby „Spiders And Flies“. Viditeľne potešený Devon sa „hlasu“ poďakoval a povedal, že neskôr, teraz to bude skladba „The Love Of Hate“. „Spiders And Flies“ nasledovala hneď po nej. Siahli  aj na skladby z debutu a tak sme si vypočuli: „Into The Spiral Cathedral“ a „Powertrip“. Tesne pred koncom ich setu, sme sa z Devonových úst dozvedeli, že nám zahrajú ešte jeden Psychotic Waltz, čo zase nenechal „hlas“ len tak a hlasno sa dožadoval songu „Faded“ z posledného počinu „Psychotic Waltz“. Tu už pochopiteľne Devon (veď kto by to z jeho terajších spoluhráčov zahral?) neprejavil toľko porozumenia a s úsmevom na tvári oznámil, že „nikto nieje doma“... Nevadí, aj tak tento koncert stál za to, jeho jedinou chybičkou bolo to, že hrali príliš krátko. No keďže boli len predkapelou, tak to chápem. Dúfam, že sa čoskoro dočkáme ich samostatného koncertu, na DEAD SOUL TRIBE sa určite oplatí ísť. Dokonca si dovolím povedať, že DEAD SOUL TRIBE boli v ten deň pre mňa vrcholom, aj napriek tomu, že mám THRESHOLD rád, tak tentoraz ma nepresvedčili, asi tak, ako ma nepresvedčilo ich posledné album.

Kompletný setlist: The Messenger, Coming Down, Angels In Vertigo, Some Things You Can´t Return, Feed I + II, I Remember, Spiders & Flies, The Love Of Hate, Into The Spiral Cathedral, Skeleton, Powertrip.

THRESHOLDPo kompletnej prestavbe pódia a „dodatočnej nutnej“ zvukovej skúške prichádzajú na scénu Pekárne po druhýkrát vo svojej kariére „veľký Briti“ THRESHOLD. Vystúpenie, rovnako ako aj novinkový album “Subsurface“ odštartovala titulná skladba „Mission Profile“. Technické problémy, mierna rozháranosť a  nepresnosť v nástupoch (hlavne zo strany vokalistu Maca) sa niesli prvou polovicou ich setu. Úprimne povedané, doladiť takto neistý úvod do pohodovej roviny sa, aj napriek zdanlivej profesionálnej pohode na pódiu, do konca vystúpenia na 100% už nepodarilo. Nosnú časť koncertu THRESHOLD tvorili skladby z aktuálneho albumu („Mission Profile“, „Ground Control“, „Pressure“, „Flags And Footprints“, „The Art of Reason“). Nezabudlo sa ani na skvelý album “Critical Mass“ („Echoes Of Life“, „Falling Away“, „Fragmentation“),  či jeho predchodcu “Hypothetical“ („Light & space“, „The Revages Of Time“, „Long Way Home“). Žiaľ, štvrtú skladbu playlistu, valivú desaťminútovku „Surface to Air“ z albumu “Wonded Land“, vypustili.

THRESHOLDMaca (v typickej škótskej sukni), ktorý si spev riešil podľa ľubovôle,  sa snažili v zboroch podporiť hlavne klávesák Richard za pomoci vokodéra -- skvelej to technickej hračky, a občas aj gitarista Karl, ktorému to ten večer, čo sa spevu týka, tiež veľmi nešlo. Zvuk sa oproti DST, v prípade ktorých napriek „pedantnej“ zvukovej skúške prevyšovala hlasitosť akúkoľvek zrozumiteľnosť produkcie, zlepšil a vyčistil. Aj tak som to radšej so zmenou bezpečnej zvukovej zóny pod pódiom radšej neriskoval. Karl a Richard sa perfektne dopĺňali v sólach s občasnými unisono výletmi. Neodmysliteľným doplnkom nielen nahrávok, ale aj živých vystúpení je využívanie samplov a rôznych slučiek, ktorými Richard perfektne dokresľoval atmosféru tej-ktorej skladby („Ground Control“, „Pressure“). Živelný, technický ale pritom ľudský prístup k hre predviedol bicman Johanne. Medzi jednotlivými skladbami, alebo dokonca aj v rámci nich burcoval v stoji obecenstvo, tancoval či predvádzal rôzne figúry a fintičky s paličkami. Celú zostavu skvele dopĺňal novic na basovom poste Steve Anderson. Ten vystriedal dlhoročného spolupracovníka Jona Jearyho, ktorého manželka zrejme už prestala tolerovať dlhodobé úteky od rodiny, alebo ho len omrzel hudobný chlebíček... A takmer by som zabudol na šedú eminenciu, druhého gitaristu Nicka Midsona, ktorý slúžil presne svojmu účelu; utiahnutý, nenápadný, ale presný.

Asi 200 fanúšikov, z ktorých mnohí boli aj na premiérovom vystúpení, mohlo porovnať obe akcie. Pre mňa jednoznačne z toho celého vychádza kvalitnejšia a našľapanejšia tá prvá spred dvoch rokov. Škoda, snáď do tretice bude všetko skutočné dobré!

Kompletný setlist: Mission Profile, Ground Control, Freaks, Surface To Air (nehrali), Echoes Of Life, Light & Space, Falling Away, The Art Of Reason, Pressure, Revages Of Time, Long Way Home, Flags Of Footprints, Fragmentation.

DST - koscj
THRESHOLD - jeremy

 152