VARIOUS ARTISTS - Location Is Everything vol. 1

VARIOUS ARTISTS - Location Is Everything vol. 1

VARIOUS ARTISTS - Location Is Everything vol. 1

VARIOUS ARTISTS - Location Is Everything vol. 1

Když jsem se dozvěděl, že obdržím k recenzování emo-corovou kompilaci od Day After, rozzářila se mi očka jako dítku, které se chystá vydrancovat cukrárnu. Nicméně, když jsem dostal „Location Is Everything vol. 1“ do ruky a poprvé si ji poslechl, nastalo zklamání. Na první omak byla kompilace plná spíše rockových skladbiček, některé z nich se zdály načichlé punkovou syrovostí a přiznám se, byla to spíše odpovědnost, která mě dohnala vsunout CD do přehrávače podruhé. To se již několik skladeb chytlo drápkem mých hudebních chuťových buněk a abych zbytečně moc dlouho nechodil kolem horké kaše, dnes si tuto kompilačku pouštím bez nucení a rád. Několik skupin z ní mě dokonce začalo i zajímat a já se ohlížím po jejich dalším materiálu. Kompilačka obsahuje neuvěřitelných 23 skladeb od 16 interpretů. Většina z nich se nese v moderně rockovém duchu, ale najdou se i odbočky. Nejlépe bude, když něco málo zmíním o každé zvlášť, neboť tak pestrý výběr se dá jen těžko shrnout.

NEW END ORIGINAL – „Lukewarm“: new age přímá rocková písnička ve stylu IDLEWILD, která v několika pasážích nese něžnou příchuť MARS VOLTA.
GIRLS AGAINST BOYS – „Kicking the Lights“: temnější noise rocková pecka s nespokojeně nervózní atmosférou od zkušeného newyorkského boy bandu, který má za sebou již 8 placek.
DENALI – „Gunner“: smutná, náladová, inteligentně pop rocková písnička s příjemným ženským vokálem. Jedna z mých oblíbených na kompilaci.
TRIAL BY FIRE – „To Whom It May Redeem“: dobře jedoucí punk rock s nakřáplým, křiklavě-nasraným zpěvem.
CUB COUNTRY – „High Uinta High“: baladicky rocková emotivní utahanost, trochu připomínající pomalé věci od SILVERCHAIR říznuté americkým country.
MILEMAKER - „Shrink To Fit“: rocková melodicky zajímavá záležitost se střídajícím se mužským sekaným a osobitým ženským zpěvem.
MIGHTY FLASHLIGHT – „Ballet Skool“: spíše country rocková vybrnkávačka se spíše vypravěčským hlasem u mikrofonu.
STRIKE ANYWHERE – „S.S.T.“: jedna z nejslabších věcí na CD… řekněme emo punk s velmi ubíjející rytmikou, která celou skladbu přitlouká nekompromisně k zemi.
OWLS – „I Want the Quiet Moments Of A Party Girl“: psychedelicky ufňukaný, trochu monotónní, ale neidentifikovatelně charismatický pop rock.
THE EXPLOSION – „God Bless The S.O.S.“: další z řady dobře odsýpajících neopunk rockových písniček. Nic víc a nic míň.
ZERO ZERO – „Back To Hell“: alternativně znějící elektro-rock-pop s několika pěknými melodiemi, spoustou různých zvuků a diskotékově tucající (znějící?) basovou linkou.
JETS TO BRASIL – „Milk And Apples“: Kdyby GREEN DAY začali hrát pop rock, bude to znít asi takto.
EUPHONE – „My Ladies Cant Remember The ‚80’s“: velmi atmosférická hudba s nádechem jazzu a éteričnosti. Moc příjemné osvěžení.
THE PROMISE RING – „Emergency! Emergency!“: rocková písnička, která jako by vypadla z pera IDLEWILD.
ONELINEDRAWING – „Smile“: vzdušný emo rock, pohodový, melodický, optimisticky vyznívající.
PEDRO THE LION – „Rapture“: trochu utahanější rock podobného střihu jako předcházející skladba s mdlejším a apatičtějším zpěvem.
GIRLS AGAINST BOYS – „Super Slow“: velmi, ale velmi pomalá věc s chvilkami šeptavě vzdychajícím hlasem, výtečná a charismatická ukolébavka na dobrou noc.
MILEMAKER – „New Lexicon“: za poněkud gotickým začátkem se skrývá jedna z nejzajímavějších skupin na výběru, tentokráte protkaná temnou atmosférou a noisově emo corovým vokálem.
PEDRO THE LION – „Backwoods Nation“: opět ten zvláštně nepřítomný hlas provázející vás, tentokráte v akustické a psychedeličtější písničce.
MIIGHTY FLESHLIGHT – „Thickended Light“: instrumentální akustická brnkačka, kterou pouze na konci naruší krátký hlasový zásah.
THE PROMISE RING – „Easy“: soft rockový závěr celé výběrovky, některé postupy opět budí dojem tvrdšího country. Příliš nevezme.
 
Nejvíce mě z celé kompilace zaujala skupina MILEMAKER se svým naléhavým lehce klávesovým alternativním rockem, dalším favoritem se stává náladová DENALI. Škoda, že od nich nezařadili na CD i nějakou další skladbu. Posledním do trojlístku asi budou EUPHONE. Celkově jde o velmi pestrý výběr, který překlenuje velkou oblast rockové hudby, od punk rocku přes alternativněji působící celky až k věcem dotýkajícím se moderního country. Je to kompilace, takže bez číselného hodnocení.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Velmi široký rockový exkurz, ve kterém si vybere asi každý. Od punkerů, přes alternativní rockery, baladáře, melancholiky až k milovníkům ema i country rocku.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Produkce: Jade Tree Records

Skladby

  1. NEW END ORIGINAL - Lukewarm
  2. GIRLS AGAINST BOYS - Kicking the Lights
  3. DENALI - Gunner
  4. TRIAL BY FIRE - To Whom It May Redeem
  5. CUB COUNTRY - High Uinta High
  6. MILEMARKER - Shrink To Fit
  7. MIIGHTY FLASHLIGHT - Ballet Skool
  8. STRIKE ANYWHERE - S.S.T.
  9. OWLS - I Want The Quiet Moments Of A Party Girl
  10. THE EXPLOSION - God Bless The S.O.S.
  11. ZERO ZERO - Back To Hell
  12. JETS TO BRAZIL - Milk & Apples
  13. EUPHONE - My Ladies Can't Remember the '80's
  14. THE PROMISE RING - Emergency! Emergency!
  15. ONELINEDRAWING - Smile
  16. PEDRO THE LION - Rapture
  17. GIRLS AGAINST BOYS - Super Slow
  18. MILEMARKER - New Lexicon
  19. PEDRO THE LION - Backwoods Nation
  20. JETS TO BRAZIL - I've Got All The Words...
  21. PAINT IT BLACK - Another Beautiful "Fuck You" Song!
  22. MIIGHTY FLASHLIGHT - Thickened Light
  23. THE PROMISE RING - Easy