MARTYRIUM CHRISTI - Anomalous

MARTYRIUM CHRISTI - Anomalous

Ryzí death metal v koncentrované a čisté podobě nám podává první zásek kdyňských MARTYRIUM CHRISTI. Je nekompromisně brutální, se smrští kytarových riffů, vyhrávek i řízných nájezdů, s ultrarychlými bicími, muzika až překvapivě kompaktní a homogenní, která má jasně vytyčenou základní linku, zároveň ovšem nikterak fádní.
Zvuk by mohl být lepší, vokály jsou místy jakoby zastřené, ale jak známo, nic nemůže být nikdy úplně perfektní... Kytaráci jsou duo sehrané a ani jejich kolega s basou nezůstává pozadu, a to platí i o jejich vokálních projevech. Ano, v MARTYRIUM CHRISTI všichni hráči na strunné nástroje též řvou, a to v široké škále kombinací i barev, klasickým hlubším murmurem počínaje, přes ostřejší štěkavé fráze až po výše posazené skřeky. Lahůdka, která se málokdy slyší, zcela odpovídající duchu i náladě muziky, s níž dává dohromady - nářez jako prase !!! I živé vystoupení Kdyňáků stojí za to a neměli byste si ho nechat ujít!
Co se textů týká, v šesti skladbách uvozených rouhavým intrem podbarveným varhanami nám MARTYRIUM CHRISTI předkládají filosofii ani ne tak zcela protináboženskou jako vyloženě anticírkevní. Já nechci plivat na Ježíše Krista, však napínám luk jako nepřítel a pozvedám pravici, jsa odpůrcem církve, stojí kupříkladu ve skladbě Vermin. Anglické texty slušné úrovně jsou doplněny vloženým českým překladem, ale některé myšlenky mi přijdou až příliš extrémní až dogmatické. Jde však jen o můj osobní názor, přiznávám, že rétoriku podobného druhu příliš v lásce nemám.
V případě MARTYRIUM CHRISTI ovšem s povděkem kvituji, že v jejich případě se aspoň nejedná o nějaký prostoduchý satanistický úlet. Barevný booklet, obsahující přiloženou samolepku s logem kapely, je dost pěkně udělaný, pouze některé blasfemicky pojaté malůvky mi v něm přijdou trochu nevkusné. To je však opět věc názoru a v zásadě jde jen o maličkosti... Zkrátka materiál Anomalous jako celek představuje výbornou práci, která jistě potěší sluchové buňky každého příznivce brutálního deathmetalu.

 Přidejte svůj názor

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Kontakt: Dan "Beherit" Bílý, 340 22 Nýrsko 721, tel. 0186/670087

Diskografie

We Will Kill... For You! (2007)
Reward (2001)
Anomalous (demo) (1998)