MIZAR - V znamení tieňa (rozhovor s Lokim)

MIZAR - V znamení tieňa (rozhovor s Lokim)

MIZAR - V znamení tieňa (rozhovor s Lokim)

MIZAR - V znamení tieňa (rozhovor s Lokim)

MIZAR, nový objav slovenskej death / black scény, je po vydaní  päť skladbového dema „...And The Shadow Has Fallen“ na najlepšej ceste k debutovému albumu. Kým však CD uzrie svetlo sveta, nezaškodí malý exkurz do sveta tejto ambicióznej kapely.

Rozhovor začneme trochu netradične. S Tvojou osobou sa totiž okrem MIZAR neodmysliteľne spája meno jednej známej kanadskej kapely. Kto tipoval KATAKLYSM, tipoval správne. Čo pre teba znamená táto kapela? Kedy si sa stretol prvýkrát s ich muzikou? Mal si možnosť vidieť ich už aj naživo?

Hehe, tak to hej, KATAKLYSM! Jedna z tých srdcoviek, ktoré ťa dostanú zakaždým do stavov nevedomosti, keď iba pojašene počúvaš, čo za psychiatria ti hrá a nedajú ti ani vydýchnuť! Inak ahoj! A pre tú väčšinu, ktorí nevedia, tak som Loki alebo teda Robo, zakladateľ a gitarista kapely MIZAR. Prvýkrát som sa stretol s muzikou hyperblasterov pred nejakými 3-4 rokmi, keď mi ho dal náš ex-basák a bol to najbrutálnejší album ich tvorby: „Temple Of The Knowledge“, ktorý bol ešte na moje vtedajšie pomery príliš brutálny. Ja som vtedy počúval čisto black metal a bol som zvyknutý na iné zvukové záznamy. Takže som ho často nepočúval. Potom prišlo k tomu, že si ho musím vypočuť a keďže som bol už hudobne oveľa rozmanitejší, tak som si to pustil a umieral som!!! Mám skoro kompletnú diskografiu originálov. Už mi chýba asi iba 1 album. Inak naživo som ich ešte Perúnužial nevidel!

Boli to KATAKLYSM, ktorí ťa priviedli k hraniu, alebo tam zohral rolu aj vplyv okolia?

KATAKLYSM ma nepriviedli k hraniu, tak si predstav :). Myslím, že keď som videl video záznamy DIMMU BORGIR a štýlovo síce trochu odlišnú kapelku SLIPKNOT, tak som dostával nejaké impulzy do mozgu a prišiel som na to, že čo chcem v budúcnosti robiť. Teda som si vzal španelu a myslel som, že mi bude rovnako bzučať ako Cavalerova Epiphona :), no zistil som, že veľa vecí ešte neviem okrem hrania. A keď som sa spriatelil s  mestskými kapelami, tak som sa začal dozvedať, čo to je hrať v kapele, a ešte k tomu ju aj viesť, no vtedy som sa na ich hádkach smial a dnes chodím skoro zakaždým nasratý na skúšku, ani neviem prečo…

MIZAR je tvojou druhou kapelou v poradí, pôvodne si začínal v ROLLING CORPSE. Môžeš nám v krátkosti priblížiť, čo si s ňou všetko preskákal?

Ach tá „váľajúca sa mŕtvola“ :). Znovu moja kapela, mala byť pôvodne sympho-blackom, lenže na to ľudia neboli a potom prišiel spevák Zolo, čo počúva samé brutality a tak sme začali hrať grind… teda aspoň sme sa o to snažili… :) Myslím, že ROLLING bol dobrou skúsenosťou do budúcnosti. Preskákali sme si s tou kapelou prvé trémy z  vystúpení a „konec-koncú“ i dosť nervov. Okrem mňa a ex-basáka MIZAR, tam bol ešte Zolo-spevák a Peťo (Papek) - bicman. No okrem toho, že to nebola muzika, ktorú som chcel hrať, tak som musel zistiť, že na grind ešte hudobne nie sme zrelí, tak sme to nechali.

Poďme sa teraz bližšie pozrieť na MIZAR. Minulý rok som vás videla v rámci festivalu na Bobe v Pôtri, kde ste hrali len v dvojčlennej zostave (gitara, bicie) ešte pod názvom POSTMORTAL IMPROVEMENT. Ten názov som v reporte neuviedla komplet, za čo sa dodatočne ospravedlňujem. Hoci je to už dávno, ako si spomínaš na váš koncert?

Ten koncert bol fantastický, veľmi sa nám tam s Milanom páčilo, hlavne kvôli tomu, že už to nebol punkový koncert, kde sa death metal hrať jednoducho neoplatí, pretože ti tam nerozumejú (česť výnimkám). Podľa mňa by sa nemali krížiť punkové koncerty s metalovými, ale vravím, na tej Bobe to tak nebolo, takže sa nám tam otváralo festival veľmi dobre a dúfam, že i tento rok si tam budeme môcť zahrať, to už by mohlo byť skutočné vystúpenie!… a za ten názov máš odpustené! :)

Medzičasom sa vaše rady rozrástli o troch nových členov. Môžeš nám ich v krátkosti predstaviť?

No, 1. v poradí príchodu bol rhythm gitarista Rasťo-Doofy-Šproho, ktorý sa k nám pridal niekedy začiatkom júla 2003 a s ktorým nás spája asi hlavne alkohol :) a síce nie je čistý blond, ale i tak ho máme radi. Ďalej sa k nám pridal v podstate niekedy v auguste Juraj-Ďurko-Hulina, ex-vokalista PYOPOESY, u ktorého i v súčasnosti trpí viac mikrofón, než jeho hlasivky a niekedy možno pôsobí medzi nami i ako náš bodyguard. No a nakoniec je tu asi najväčší blázon z nás všetkých a to je nový basák Tomáš-Púčik-Lõrinčík, ktorý sa k nám pridal niekedy v decembri 2003. Pred tým pôsobil v dnes už nefungujúcej kapele SCREAMING BUTTERFLY a má chudák smolu, lebo je jediný z nás (zatiaľ), kto má auto. Takže na cestách piť nemôže, ale inak pije ako dúha! No a ešte, aby to bolo plné, tak spomeniem i ex-bassmana Pištu, ktorý skončil svoju púť v LC a vydal sa do sveta, konkrétne do Prahy.:)

Nevieš, prečo odišiel Juraj z PYOPOESY? Priznám sa, o tej kapele viem len toľko, že existuje a že to ťahajú už nejaký ten rôčik. Oprav ma, ak sa mýlim.

Nuž mám takovej neblahej pocit, že ho prestalo baviť to, čo PYOPOESY hrali, resp. kam smerovali s hudbou a nebol by z toho na vetvi, kebyže má odspievať aj ich posledné CD „Ecclesia Peccatum“. Mňa to serie kvôli tomu, že PYOPOESY mám rád a jeho vokály sa tam moc hodili, no na druhej strane som veľmi rád, že ho máme. Okrem toho neviem o nejakých osobných nezhodách, lebo sa stále bavia rovnako ako kedysi. No a čo sa týka samotných PYOPOESY, tak v júli či kedy majú oslavovať 10. výročie ich existencie, kde je pozvaný aj Ďurko na trošku spievania.

Pri nahrávaní dema mal pôvodne s basou vypomôcť Miro z MIDNIGHT SCREAM, v biografii ale nefiguruje. Nenašiel si nakoniec na MIZAR čas?

Pravdepodobne si musela niečo zle počuť na tej Bobe, lebo Miro nám mal vypomôcť s ROLLING CORPSE a nie s MIZAR, no potom ROLLING skončil, takže tým to aj haslo.

Pri pohľade na vaše logo sa nemôžem zbaviť dojmu, že je málo výrazné. Si s ním spokojný? Neplánujte ho v budúcnosti pozmeniť?

To jo, logo je veľmi nevýrazné a úplne suché, absolútne nevystihuje nič, čo sa týka našej hudby, ale ako všetko okolo dema, tak i to bolo tak narýchlo vybrané, aby sme mali čo najskôr hotový aj ten „obal“ a mohli si to pobrať domov. Ale inak máme oficiálne už iné logo, no pravdepodobne aj to sa zmení, pretože sa cítim ako niekto z NIGHTWISH, no a pri pohľade do budúcnosti sa súčasné logo nebude hodiť k našej hudbe.

Demo ste nahrávali v štúdiu, ktoré patrí nu-metalovej kapele FORMA. Počula som o nich, že sú dosť namyslení a preto ma príjemne prekvapilo, že vám vyšli v ústrety. Podieľali sa nejakým spôsobom na produkcii nahrávky, alebo sa niesla výlučne vo vašej réžii?

Neviem ako k ostatným ľuďom, no k nám sa nechovajú (zatiaľ) nejak moc namyslene, snáď si budú vždy pamätať, že sa už nejaké rôčky poznáme a že tým by si posrali celú svoju povesť, kebyže začnú dvíhať nosy nad nami, LC kapelami. Ale nemyslím si, že sa z nich kedy vykľujú až takí hajzli. Jasné, podieľali sa na nahrávke, však nám poskytli mikrofóny, mix, PC a hlavne plnú riť trpezlivosti. Ale hlavne Rolo sa dosť podieľal, pretože s takýmito vecami už mal nejaké skúsenosti a dával nám niekoľko dobrých rád, okrem toho PC ovládal čisto on, takže mu patrí veľká vďaka + ešte bol tvorcom nášho intra, ktoré síce výhra nie je, ale už nám to bolo jedno…

MIZAR ma uchvátil najmä po inštrumentálnej stránke. V „Let Be The Unholy“ a „Legends“ ma zaujali melodické vsuvky v pomalšom tempe. Trochu mi pripomenuli odkaz DARK MORDOR. Inšpirovala vás v niečom táto kapela? Pochádzate navyše z rovnakého regiónu...

No tak to si nemyslím, že by ma boli nejako priamo inšpirovali v tvorbe, ale nevylučujem, že v tom môžeš cítiť aj nejaký ich odkaz, veď ja počúvam veľa štýlov muziky a pokiaľ ide o inšpiráciu, tak ani neviem ktoré ucho si mám zapínať, lebo toľko toho je… ale inak mám rád, resp. mal som rád DARK MORDOR a takisto mám rád aj súčasných MIDNIGHT SCREAM. No na túto nahrávku pochádzali inšpirácie skôr zo vzdialenejších krajín, ako trebárs Holandsko, či Kanada :)

Na nahrávke si zdôraznil „krutosť hudby“, ktorá je podľa teba „obrazom tohto chaotického sveta“. Znamená to, že death metal ti pomáha ventilovať negatívne pocity?

Si to teraz úplne presne vystihla. Svet je už dávno odsúdený ku skaze. Otázka je len, že kedy sa proroctvá dovŕšia, no ako pozerám teraz takto cez okienko, tak to dlho asi nepotrvá! No tak to už zas nie, ale proste nenávidím ľudstvo a problém je, že to nemám ako inak ventilovať zo seba než textami a muzikou. Ale v podstate by som moju nenávisť, hnev, či agresivitu inak vyjadrovať ani nechcel, pretože by sa to neoplatilo. A vôbec netúžim po tom, aby som tento skazený svet napravil, ja sa len na našich koncertoch zohnem a krútim hlavou až kým neskončíme… a či sa z toho celku niečo niekomu zaryje do pamäti a nebodaj sa mu zmení aj premýšľanie o živote, tak to je už čisto záležitosť človeka,  jedinca. No fakt je, že bez hudby by som to asi ťažko prežíval na tomto svete, ale vďaka nej som pred ľuďmi úplne skromný, usmievavý a viem sa zabávať! :)

MIZARV promo materiáloch som našla odkaz na slovanskú mytológiu a ty sám používaš ako nick meno severského boha Lokiho. Zaujímaš sa o mytológiu všeobecne alebo ťa špeciálne priťahujú iba tieto dve? Odráža sa mytologická tematika aj v textoch?

Pohanská mytológia ma veru veľmi zaujíma, ale všeobecne a nerozdeľujem slovanskú či germánsku, obidve sú rovnako zaujímavé. No nemôžem sa tomu venovať toľko, koľko by som rád. Mám totiž zopár pekne starých kníh a tak, no času nemám na to, aby som si sadol a začal ich čítať. Ale keď sa nájde, tak si ich čítam s radosťou. V textoch sa moc pohanské záležitosti nevyskytujú, akurát vtedy keď karhám boha či jeho syna:), že čo za kult svetový vytvorili, lebo tí takzvaní bohoslužobníci vedia fantasticky oblbovať ľudí! A pak to všetko pekne zamiešam do troška okultizmu. Inak Loki je pseudonym, ktorý som si dal ešte za tých blackových čias a podľa neho ma poniektorí možno aj spoznajú, tak som si to nechal.

Názov vášho dema „...And The Shadow Has Fallen“ dokonale vystihuje obal s krajinou v súmraku a s polárnou žiarou. Tá krajina pôsobí aspoň na mňa veľmi seversky. Podľahol si kúzlu severskej prírody? Oslovuje ťa aj tamojšia hudobná scéna, povedzme melodický death, prípadne black?

Jo, jo, no zásluha v tomto prípade patrí bubeníkovi Milanovi, pretože názov vymyslel on a tiež si myslím, že je dobrý. Ten obal bola čistá náhoda, čo sme našli v Rolovej zbierke fotiek a musím ťa sklamať, no veľa tá fotka nemá spoločné so severskou prírodou, ale v podstate sme chceli niečo v presne takom duchu a okrem loga som s tým spokojný. No inak mám veľmi rád severanov a je fakt, že škandinávska scéna dáva zabrať svojim konkurenciám, ak sa vôbec nejaké nájdu a ten melodický death či black je presne to, čo na nej milujem.

Nie je tajomstvom, že spolu s Mirom a Renom z MIDNIGHT SCREAM rozbiehate projekt pod názvom LABELS OF DEATH. Pokiaľ viem, iniciatíva vyšla od Mira a hudba sa bude niesť v znamení Göteborgu. Čo očakávaš od tejto spolupráce? Neobávaš sa, že MIZAR sa kvôli projektu dostane na druhú koľaj?

Tajomstvom to síce nie je, ale vždy mám z toho nejaké zvrátené pocity, ako keby som zrádzal nielen MIZAR ale aj MIDNIGHT SCREAM, pretože sú mi všetci kamaráti a keď sa pred Paľom (gitarista M.S. -- pozn. aut.) rozpráva o tomto projekte, vždy cítim z neho dosť veľké množstvo negatívnej energie a potom ma v kuse žerie svedomie. Inak to nie je zlý nápad a ešte lepšie by bolo to zrealizovať, ale myslím, že najlepšie bude vďaka Mirovmu odchodu do Prahy, keď sa na slovenský IN FLAMES vykašleme, beztak by Renco nečakal na nás, kým sa Miro vráti.

Medzičasom ste sa pustili do koncertovania. Nedávno ste hrali v Trenčianskej Teplej a v Košiciach. Ako ľudia reagovali na nové skladby? Tipujem, že okrem vlastných skladieb ste hrali aj covery. Môžeš upresniť? Určite medzi nimi nechýbala nejaká skladbička od KATAKLYSM :-)))

Poviem ti, že pokiaľ neorganizuješ koncert alebo teda nehráš na koncerte, kde ti príde 5000 korunový slovenský headliner, tak sa môžeš vysrať na celé koncertovanie. „Veľkým“ kapelám sa možno ľahko pičuje o tom, aké majú skvelé koncerty, lebo oni si môžu vyberať, ale mladé kapely to môžu zabaliť, pretože namyslení velikáni im nedajú šancu, možno jedine ak by si za to sami zaplatili a my sa na takých „ľudí“ môžeme vysrať. Hrali sme už v Bystrici, či v tej Trenčianskej Teplej, ba dokonca i v Košiciach a krom toho, že na všetkých koncertoch bolo minimum ľudí, v podstate nemám čo dodať. V BB a TT sme hrali spolu s kapelou MOONFOG, s ktorou sme sa fantasticky zabávali, no v TT to bola totálna biedna účasť poslucháčov, ktorá bola ale asi spôsobená namysleným členom miestnej kapely, ktorý nerozlepil zo 70 plagátov ani jeden. V Košiciach boli nejakí ľudia, ale ani tam sa nebavili. No našťastie sa po pár pivách odhodlali NOMENMORTIS, že si prídu zatrsať na nás. Takže nakoniec sme sa aj zabávali. Inak pravda, hrali sme i KATAKLYSM, ale tentokrát nám ho spieval Maťo Lukáč a to ma veľmi nadchlo. NOMENMORTIS sú strašne v pohode chlapi. A snáď to mysleli vážne, že až budú robiť nabudúce nejakú akciu v KE, tak nás chcú zavolať. A inak tentoraz sa našiel aj taký človek, ktorý si od nás vypýtal CD, tak sme boli hotoví! :)

V nadväznosti na demáč pripravujete debutový album MIZAR. Máme čakať nahrávku v duchu dema, alebo chystáte prevratné zmeny? Myslíš, že sa vám opäť podarí využiť služby štúdia, v ktorom ste nahrávali aj „...And The Shadow Has Fallen“?

Konečne! Na túto otázku som sa najviac tešil! :) Jo, debutový album pripravujeme, ale v žiadnom prípade to nebude nejaká nepriama nadväznosť na demo. Tri mesiace budeme teraz čisto nové skladby vymýšľať s novým zvukom, s podladenými gitarkami a o trošku viac aj s inou muzikou. Prestal som sa báť predsudkov a strachov z pripomienok či podobných hovadín a rozhodol som sa, že ideme brutálne experimentovať. No zase sa netreba báť, že si neponecháme vlastnú „tvár“, ale do nej ešte viac ideme komponovať. No a teda viac už ani nepoviem, snáď len toľko, že by sme to radi nahrali a vydali ešte pred 2. novembrom, pretože vtedy dovŕšim svoj mladistvý vek, a chceli by sme sa uchytiť v médiách tým, že tak brutálna kapela a má tak mladého leadera…hahaha! Len ešte nevieme, kde to pôjdeme nahrávať.

Snažíte sa získať zmluvu u nejakého domáceho labelu? Takí Metal Age alebo Immortal Souls by sa mohli „chytiť“. Zaznamenali ste už kritiky, pozitívne alebo negatívne, zo strany vydavateľstiev, resp. webzinov a fanzinov?

Čo sa týka domácich labelov, tak sme sa moc ani neozývali, pretože si myslíme, že sa to neoplatí. Podobne ako u „väčších“ slov. kapiel s koncertmi, tak u väčších slov. vydavateľstiev by sme sa asi moc neusadili s nejakou výhodnou zmluvou. Do Sparku a ich „podhoubí“ sme poslali demo, ale každý mlčí ako hrom. Keď som poslal do Forensicku demo, tak to mi ani nikto neodpísal a až keď som sa dostal na koncert SANATORIUM, tak mi Belo odpovedal v takom duchu, že si to vraj vypočul na PC a že to má divný zvuk… koniec! Nič viac! Dobré či zlé, to už dnes nikoho nezaujíma…maj veľa prachov a dostaneš sa aj na MTV! Málo ľudí dáva šance mladým kapelám sa presadiť a to mám niektorých spoluhráčov dosť zbehnutých v muzike… a aj preto sa budú robiť zmeny v muzike, aby sme mali väčšiu šancu sa presadiť vonku, no potom nám bude možno trochu aj smutno za tou našou neexistujúcou slovenskou „UG“ scénou… haha! No inak ohlasy normálnych poslucháčov boli celkom dobré! Ale ide proste čisto o to, že si treba poriadne premyslieť aká hudba sa ide tvoriť, poriadne sa pohrať so všetkými novými skladbami, aby to znelo dobre a prijateľne a potom to poslať niekam von!

Rozhovor by sme mohli ukončiť napr. tým, čo v poslednom čase najčastejšie počúvaš, prípadne novinky ktorých kapiel ťa oslovili?

V poslednom čase? Počúvam hlavne brutalitky ako IN FLAMES, pravdaže posledný KATAKLYSM či BLOOD OF CHRIST sú parádne záležitosti a veľmi kvalitná vec sa mi veľmi ľúbi a to je IMMOLATION, ale čo ma úplne najviac dostalo za posledné týždne, tak to bol nový SLIPKNOT a to nevravím o tom, že som bol na ich koncerte, ktorý bol tak devastujúci, že to na svete proste konkurenciu nemá! Kto nevidel chlapov naživo, tak nevie, čo je to ten fucking death metal s častými grindovými výpekmi!

Ďakujem za rozhovor a držím palce.

Tiež veľmi pekne ďakujem v mene celej kapely MIZAR, že sme sa mohli prezentovať… hádam už niekoho zaujali moje trepnuté reči:)

 Přidejte svůj názor

Petra

Další informace

Kontakt: Róbert Szabó, J.Bottu 2 , 984 01 , Lučenec

Diskografie

...And The Shadow Has Fallen (2004)