RHAPSODY - Letní posezení pod Karlovým mostem (10.srpna 2004)

RHAPSODY - Letní posezení pod Karlovým mostem (10.srpna 2004)

RHAPSODY - Letní posezení pod Karlovým mostem (10.srpna 2004)

RHAPSODY - Letní posezení pod Karlovým mostem (10.srpna 2004)

Tohoto horkého letního dne pořádala agentura Pragokoncert tiskovou konferenci se dvěma členy italské speed metalové kapely RHAPSODY. Z formálně znějícího názvu akce se nakonec vyklubalo příjemné posezení na verandě Novotného lávky. Ze skupiny dorazil Alex Staropoli a Fabio Lione. Překvapivě (ikdyž…) i v tak velkém vedru neporušili svou image a přišli v kožených legínách a černých barokních košilích. Alex s Fabiem jsou na promoční cestě po Evropě, kde propagují své nové EP „The Dark Secret“ a následné nové album „Symphony Of Enchanted Lands II – The Dark Secret“. Zastávek po Evropě prý měli nemnoho (před ČR ještě Německo a Švédsko) a naší zem si nevybrali náhodně (ale o tom až později).
Na novinářské straně stolu sedělo včetně nás (já a Milda) asi 8-10 lidí, nebudu jmenovat ze kterých dvou papírových časopisů ti ostatní byli, nicméně měli domluvené separé rozhovory a tak během „veřejného“ sezení většinou jen pokorně seděli a poslouchali. Otázek nebylo potřeba mnoho, protože se ukázalo, že oba pánové jsou velmi vstřícní a o nové desce toho mají spoustu co říci. Zvláště Fabio působil velmi příjemným dojmem a s chutí vyprávěl a vyprávěl.
Nejprve tedy pár slov o novém albu:
Album „Symphony Of Enchanted Lands II – The Dark Secret“ bude mít dvanáct skladeb, dohromady o délce 72 minut. Bylo natáčeno v šesti studiích různě po světě, v Německu, v USA i v ČR, kde natáčeli orchestrální části s koncertem Bohuslava Martinů. Nejvýznamnějším hostem na desce je Christopher Lee, jehož kouzelný hlas je slyšet v mluvených pasážích v různých částech alba. A nyní již k samotným otázkám (snad mi bude od „papírových“ prominuto, že tři jejich otázky jsem zde rovněž uveřejnil).

Proč jste nové album pojmenovali zrovna „Symphony Of Enchanted Lands II“? Byl tím myšlen návrat k vaší staré desce?

Fabio: Bylo pro to několik důvodů. Když jsme skládali nové album, skupina tak začínala novou ságu – „The Dark Secret Saga“. A je zde několik spojitostí se „Symphony Of Enchanted Lands“ (dále „SOEL“) z devadesátého osmého. Se „SOEL“ začínal nový příběh a s „SOEL II“ rovněž jeden začíná. A jsou tu i geografické spojitosti. Nová sága se rovněž odehrává ve fantasy světě Enchanted Lands, ale s jinými hlavními charaktery. Na albu „SOEL“ je přítomná jístá, jak my to nazýváme, magie v hudbě, magie v atmosféře. A na našem novém albu jsme právě takovou magii chtěli mít. My jsme se vždy snažili mít v hudbě i jistý vizuální aspekt, ne pouze jen hudbu, ale i něco navíc, když zavřeš oči a posloucháš to album, tak si můžeš představovat různé věci. A to je právě ten důvod, proč jsme naší hudbu pojmenovali Film Score Metal, pojem, který vystihuje tento typ hudby, jako soundtrack k filmu, kde jsou zpěvy.

Materiál na nové desce je zcela nový, nebo jste použili i materiál z desky z devadesátého osmého? Zda nejen příběh, ale i hudba navazuje?

Fabio: Ano, materiál je zbrusu nový, ale nemyslím, že by šlo o něco zcela nového. Orchestr však nyní hraje velmi podstatnou roli a tak jsme skládali jiným způsobem.

Alex: Věděli jsem, že když hudba bude z velké části hraná orchestrem, že půjde o trochu jinou věc. Především to zabere o hodně více času než obvykle. V devadesátém osmém jsem nepsal pro každý jednotlivý nástroj, což jsem nyní udělal a to mi zabralo spoustu času a i samotné skládání bylo značně únavné.

Říkal jsi, že na novém albu začínáte novou ságu. Mohl by jsi zmínit její hlavní příběh?

Fabio: Pochopitelně jde o fantasy příběh. Něco jako fantasy film, protože my máme rádi příběhy jako je „Lord Of The Rings“, „Conan“ nebo „Braveheart“. Pan Christopher Lee na začátku celé desky výborným způsobem vypráví to, co je uvnitř toho příběhu. Dá se říci, že vše se točí okolo sedmi prastarých knih a v těch knihách jsou věty, které jsou nebezpečné pro celý svět, pro Enchanted Lands. A kdyby se zlo zmocnilo všech sedmi knih, především pak knihy sedmé, byly by velké problémy. Vím, jde o fantasy příběh, protože nám se tyto věci líbí, ale myslím, že hlavní věc je to poselství, které ten příběh nese. Snažíme se tím dávat lidem jisté pozitivní sdělení. Myslím si, že není podstatné mluvit o skutečných jménech, jako je Busch nebo Sadam, o konkrétních postavách nebo o fantasy postavách. Důležité je, že lidé o tom budou přemýšlet, o tom, co ten příběh vlastně říká. A lidé tomu snáze porozumí, protože je to psáno v „jednoduchém“ fantasy jazyce. My nemluvíme o politice a podobně, protože to jsou dost komplikované věci, zvláště pro mladé lidi (Fabio naznačuje výšku rukou asi tak metr nad zem) a tak je lepší to napsat tou jednodušší cestou.

Alex: My se především snažíme propojit posluchače s hudbou, s tou ságou a s pocity. Jsme opravdu rádi, že celá deska začíná vyprávěním, které tak výborně pan Lee pojal a nemyslím si, že bychom to dokázali udělat lépe jiným způsobem. A toto nové album je opravdu jen počátkem jedné velké ságy.

Mnoho skupin dnes vydává alba označovaná jako symfonický metal, jako jsou NIGHTWISH anebo THERION. Znáš jejich alba?

Fabio: To poslední ne, možná jednu skladbu. Víte, my hlavně skládáme a zpíváme naší hudbu. Když lidé v magazínech mluví o symfonickém power metalu nebo o hollywoodském power metalu, progresivním… Nemyslím si, že toto je podstatné. My hlavně hrajeme naší hudbu. Nemyslím si, že NIGHTWISH nebo další skupiny jsou podobné naší hudbě. NIGHTWISH jsou opravdu dobrá skupina, ale my jsme ti jediní, kdo hrají Film Score Metal, proto jsme si taky tu definici vybrali. Když slyším některé nové skupiny, jejich zvuk není jako soundtrack k filmu a to si myslím je velký rozdíl. Jejich hudba je dobrá technicky, zpívají lépe než já, ale bývá chudá po emocionální stránce, postrádají tu magii.

Je nějaká nová skupina, která se ti obzvlášť líbí?

Fabio: Já preferuji hlavně skupiny osmdesátých let.

Heavy metal?

Fabio: Ale jo, to byly velké skupiny, na kterých jsme vyrůstali.

Alex: Jistě, a další velké skupiny přijdou. Víte, my jsme teď strávili šest měsíců ve studiu a navíc byla spousta další práce okolo. S hudbou, kterou my děláme, jsme opravdu spokojeni, čili nepotřebujeme poslouchat jiné skupiny. Mám rád skupiny jako jsou MANOWAR a další, ale v podstatě jde jen o pár skupin.

Fabio: Myslím si, že to není to pravé, poslouchat pouze metalovou hudbu, nebo obecně jen jeden typ hudby. Dobrá píseň je dobrá píseň a nezáleží na tom, jestli je to rock, hard rock, klasika. To je důvod, proč nesouhlasím s těmi definicemi.

A co zvuk vašeho nového alba, bude tam nějaký rozdíl než posledně?

Alex: Ten rozdíl je opravdu velký. Dali jsme si záležet, abychom získali přesně to, co potřebujeme. Mastering alba jsme dělali v Galaxy studiu. Zvuk je nyní mnohem čistší než posledně, především díky nové technice, kdy hlavně mixáž se dělala mnohem snáze. Hudbu jsme skládali tak, aby byl orchestr ve skupině, ne skupina v orchestru a to je další rozdíl mezi námi a ostatními skupinami. Skládáme tak, aby orchestr doopravdy vystupoval.

Fabio: Víte, jedna věc je mít píseň pro skupinu a v pozadí hraje orchestr. Ale orchestr hraje tu píseň se skupinou dohromady, to není něco asymetrického, to není mix dvou věcí. V písních RHAPSODY je to propojené. A nyní jsme také konečně získali zvuk, který jsme chtěli mít od počátku. Vždycky jsme chtěli mít zvuk podobný k filmu a ve výsledku je zvuk opravdu mohutný tak, že vám připomíná film.

Alex: Když posloucháte nové album, všechny ty různé druhy atmosfér, jako je barokní zvuk, klasická hra na kytaru, různé typy zpěvu a hry na nástroje, to jak se jednotlivé nástroje objevují, se pak tváří jako jedna velká cesta.

Proč jste si vybrali zrovna český orchestr? Ve vaší zemi je také zajisté spoustu kvalitních orchestrů.

Alex: Ano, ale jsou drahé. (Smích) Pochopitelně je u nás spoustu dobrých orchestrů, například můj bratr v jednom hraje. Nejdůležitější ale je, že oni tuhle práci skutečně chtěli dělat a je jednodušší pracovat s orchestrem, který tohle dělá běžně. Navíc, oni skutečně pracovali tvrdě. Na počátku mě Joey DeMaio pozval do Zlína na koncert, kde tento orchestr hrál a nám se jejich vystoupení opravdu líbilo. Když jsem za orchestrem zašli, dostalo se nám pozitivního ohlasu a nyní jsem opravdu rád, že jsme si vybrali zrovna toto těleso.

Nebyl jsem si jistý, kdo produkoval toto album?

Alex: Luca a já, koprodukci dělal Sascha Paeth a Joey DeMaio produkoval vyprávěcí části. Čili to byla pro nás spousta práce, hlavně pro Lucu a mě. Je to proto, že Sascha Paeth není ten nejvhodnější producent, protože on střídá skupiny. Sascha tam byl hlavně pro to, že dokáže vytvořit co si skupina přeje a co jsme chtěli pro aranži hudby. Hlavní práce jsme ale udělali my.

Ty (Alexi) jsi ten, kdo skládal všechny orchestry?

Alex: Ano, já a Luca jsem skládali všechno. Luca psal texty pro „Dark Secret“ ságu a já komponoval orchestr.

Proč jste si vybrali Joey DeMaia pro produkci narace?

Fabio: To je delší příběh. Samozřejmě, máme rádi skupinu Joey DeMaia a jsme s nimi často v kontaktu, tvorba videí a tak. Alex pro Joeya hrál klávesy na některých show.

Alex: Joey mě jednou pozval do Německa na koncert MANOWAR a tam jsem se začali bavit i o RHAPSODY. Já jsem zjistil, že Joey by mohl být přínosem pro skupinu. A v této době nám zároveň skončil kontrakt s LMP a my jsme se dívali po novém labelu. Já jsem navíc skutečně chtěl s Joeyem spolupracovat, protože on je skvělý člověk a navíc velmi profesionální. V minulosti spolupracoval s Orson Wellesem a znal i Christophera Lee.
Důležité bylo, že pan Christopher Lee znal RHAPSODY i MANOWAR a navíc jemu se hudba RHAPSODY líbí. Když se rozhodl spolupracovat s RHAPSODY, tak to nebylo kvůli penězům. On sám je zpěvák, rád zpívá a stále pátrá po něčem novém, po nových zkušenostech. Bylo vidět, že ho natáčení bavilo, byl velmi zapálený pro věc. Rád bych byl jako on, až budu v jeho věku.

Fabio: Mistr Lee je opravdu velký člověk, mluví sedmi nebo osmi jazyky, má úžasný smysl pro humor a my jsme velmi hrdí, že jsme s ním mohli spolupracovat.

Plánuje vystoupení v České Republice?

Definitivně. Plánuje se společné turné RHAPSODY s MANOWAR a zcela určitě budeme hrát i v České Republice, nejspíš na Masters Of Rock festivalu. My jsme tu dosud nehráli, ale od MANOWAR víme, že čeští fanoušci metalu byli z nejlepších, jaké na svém turné v roce 2002 měli.

Tím se společné posezení ukončilo. Udělali jsme si několik společných fotek do metalového alba a rozloučili se. Oba muzikanty ještě ten večer čekala autogramiáda v pražském obchodě Rock Paradise. Jak to tam nakonec dopadlo, to nevím. Každopádně se příští rok můžeme těšit na jejich první koncert v ČR (tuto informaci nám potvrdili i lidé z Pragokoncertu) a na podzim letošního roku na „Symphony Of Enchanted Lands II – The Dark Secret“.

 69

Manatar

Další informace

Diskografie

Live In Canada 2005 - The Dark Secret (2006)
Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret (2004)
The Dark Secret (2004)
Power Of The Dragonflame (2002)
Rain of A Thousand Flames (EP) (2001)
Dawn of Victory (2000)
Holy Thunderforce (singl) (2000)
Symphony of Enchanted Lands (1998)
Emerald Sword (singl) (1998)
Legendary Tales (1997)
Eternal Glory (demo) (1995)
Land of Immortals (demo) (1994)