CRIMINAL - No Gods No Masters

CRIMINAL - No Gods No Masters

CRIMINAL - No Gods No Masters

CRIMINAL - No Gods No Masters

Když se řekne Chile, na mysli mi ihned vytanou rozlehlé pampy, zasněžené kaldery spících andských sopek, všudypřítomné lamy, Ivan Zamorano... a ode dneška také prvotřídní thrashing z dílny CRIMINAL. Kapelu jsem dosud sledoval jen velice okrajově a jelikož jsem ji měl zafixovanou pouze jako tuctového representanta HC/thrash metalové škatulky, nepociťoval jsem výraznější touhu blíže se seznamovat s každým jejím albem. Prvním znamením, že se začíná dít něco mnohem zajímavějšího byla zpráva, že tvůrčí duo skupiny Rodrigo Contreras a Anton Reisenegger přesídlilo z domovské země za lepším do Anglie a do řad kapely zlanařilo znamenitého sypače Zaca O´Neila (EXTREME NOISE TERROR). Nakonec se ukázalo, že Rodrigo a Anton zůstali v CRIMINAL jediným rodilými Chilany, když čtvrtým do party se stal opět Angličan, klávesista Mark Royce (ex ENTWINED, PRIMARY SLAVE). Pro úplnost ještě poznamenejme, že v sestavě se na krátkou chvíli objevil i basák Robin Eaglestone (DECEMBER MOON nebo ex-člen stále nepochopitelně přeceňované maškarády CRADLE OF FILTH).

CRIMINALSe změnou působiště, přichází i změna stylová, ostatně od uvedených hudebníků můžeme očekávat nejen precizní instrumentaci, ale i notnou dávku kreativity a svojského přístupu. Hardcore tedy zůstal někde pod Andami, na jeho místo nastoupily četné grindující party a původní thrashová kostra se zpevnila a stala se daleko výraznější než tomu bývalo u CRIMINAL dříve zvykem. Z nově příchozích členů o sobě dává, podle očekávání, nejvíce vědět Zac O´Neil, jehož přesná, pestrá a hlavně rychlá bicí palba si nic nezadá z těmi nejlepšími v oboru. Patrný je i přínos Roycových kláves, které jednou ve středních tempech jemně obrušují ostré kytarové plochy, jindy zas různými téměř industriálními pazvuky ještě více přitápí pod už tak dost rozžhaveným kotlem. Kvintesencí současné tváře kapely může být první skladba s výstižným názvem "Aberration". Zahájení patří neurvalému thrashingu s nasypanými grindujícími bicími (velmi evokuje americký objev minulé sezóny BLACK DAHLIA MURDER), následná atmosférická pasáž s líbivým melodickým sólem uprostřed sice zmírní ostrost skladby, ale závěr se opět zvrhne v neúprosnou kakofonickou smršť. Jako jasné hity alba vidím třetí skladbu "No Return", kde členové CRIMINAL názorně předvedou co že to znamená cit pro práci s tempy a pátou "Violent Change" s pískajícím sólem, které jako by vzešlo z hlavy Michaela Amotta.

CRIMINAL"No Gods No Masters" tedy berme jako nový začátek nové kapely i když stále pod relativně zavádějící hlavičkou CRIMINAL. Velice silná sestava neponechala nic náhodě a natočila ambiciózní a komplexní thrash metalové album, které se nebojí experimentovat a s noblesou překračovat různé stylové hranice. Společně věřme, že svérázné kvarteto spolu ještě nějaký ten pátek vydrží a i do budoucna nás bude obdařovat podobně vydařenými výlisky.

 3

Reaper

Verdikt

"No Gods No Masters" tedy berme jako nový začátek nové kapely i když stále pod relativně zavádějící hlavičkou CRIMINAL. Velice silná sestava neponechala nic náhodě a natočila ambiciózní a komplexní thrash metalové album, které se nebojí experimentovat a s noblesou překračovat různé stylové hranice. Společně věřme, že svérázné kvarteto spolu ještě nějaký ten pátek vydrží a i do budoucna nás bude obdařovat podobně vydařenými výlisky.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 40:09

www.criminal1.com

Sestava

Skladby

  1. Aberration
  2. Consumed
  3. No Return
  4. Deconstruction
  5. Violent Change
  6. Tidal Wave
  7. Downfall
  8. Idol
  9. Dark Half
  10. Faceless
  11. Heresy (Bow To None)

Diskografie

Sicario (2005)
No Gods No Masters (2004)
Cancer (2000)
Dead Soul (1997)
Live Disorder (MCD) (1996)
Victimized (1994)
Forked (demo) (1992)
Demo1 (demo) (1992)