DECAPITATED - The Negation

DECAPITATED - The Negation

DECAPITATED - The Negation

DECAPITATED - The Negation

Mezi záplavou rutiny a ničím nad průměr nevybočujících manifestů všednosti se jen málokdy najde prostor pro něco výjimečného, pro skutečnou událost mající sílu zcela zpřeházet žebříčky zažitých hudebních hodnot. Jeden z takových vzácných okamžiků můžeme společně prožívat právě teď. Polský, neskutečnou měrou nadaný kvartet DECAPITATED totiž vydává novou desku „The Negation“.

DECAPITATEDJe velice dobře známo, že polští mladíci platí nejpozději od přelomového eposu „Nihility“ za naprostou extratřídu technického kovu smrti, a to nejen co se evropských končin týče. Polsko už dávno nejsou jen VADER a BEHEMOTH, zdejší choré múzy hudby začínají obdařovat nadáním i jiné, převážně technické spolky, jako jsou čím dál více známější ESQUARIAL, nováčci ENTER CHAOS a právě vynikající DECAPITATED. Po překvapivém útoku ze zálohy v podobě debutu „Winds Of Creation“ a hlavně po vydání bezchybného záznamu „Nihility“, se od „The Negation“ prostě nedá čekat nic jiného než vysoce nadprůměrná práce. Kvalita „Nihility“ byla pro DECAPITATED tak trochu dvojsečným mečem. Na jedné straně si v relativně krátké době dokázali v rámci scény vybudovat téměř neotřesitelný status, na straně druhé od nich deathová veřejnost neočekává „pouze“ excelentní muzikantství, ale také schopnost posunout hranice žánru o nějaký ten kus dopředu, což už je výsadou jen těch vyvolených.

DECAPITATEDHudební náplň nového alba se i tentokrát dokázala vtěsnat do času o něco málo převyšujícího půlhodinovou hranici. Zahrnuje celkem osm vlastních, energií a čirým uměním nabitých, skladeb a jednu přidruženou coververzi, konkrétně se jedná o notoricky známou skladbu „Lunatic Of God´s Creation“ z prvního velkého alba neznabohů DEICIDE. Osobně bych raději uvítal spíše předělávku nějaké tutovky od MORBID ANGEL, jednak k nim mají Poláci daleko blíže, a pak zmíněnou coververzi použili už i Dánové THORIUM jako závěrečnou položku svého prvního opusu „Ocean Of Blasphemy“. První skladba „The Fury“ je, jak se na úvod sluší a patří, řádně napřáhlá, zpestřená o nezvyklé překvapení v podobě dvojice gradovaných ekvilibristických sól. DECAPITATEDNásleduje „Three-Dimensional Defect“, která představuje esenci tvorby současných DECAPITATED. Bleskurychle odsekávané riffy a chirurgicky přesně vypilovaná sóla zde bez potíží koexistují s vyloženě disharmonickými postupy, změnami tempa a jinými technickými libůstkami, přesto však tvoří jeden celek. Mohlo by se zdát, že s přílišným důrazem na instrumentální složku věci se z projevu kapely vytrácí agresivita a nasazení, ale opak je pravdou. Důkazem budiž třeba třetí „Lying And Weak“, dále sedmá, složitě strukturovaná titulní kompozice „The Negation“ nebo přímý direkt „Long Desired Dementia“. Celou nahrávkou navíc prostupuje zvláštní chladná atmosféra, která nejvíce vyplouvá na povrch v hustě riffované závěrečné skladbě, pojmenované poněkud příznačně „The Empty Throne“. Ano, trůn je zatím prázdný, dekapitovaní jsou však nejžhavějšími kandidáty na jeho obsazení.

DECAPITATEDO dalších parametrech alba, jako je zvuk nebo produkce, nemá cenu diskutovat, vše je v naprostém pořádku. Možná je brzo hovořit zde o death metalovém albu roku, když máme teprve jaro, ale momentálně mě opravdu nenapadá jediné jméno schopné „The Negation“ úspěšně konkurovat. S klidem prohlašuji, že na nové album DECAPITATED jsou i VADER krátcí a to nejen o hlavu. Jásejme, neb žák se stal definitivně lepším svého učitele! Pakliže se divíte, že jsem neudělil plný počet bodů, pak vězte, že jsem tak učinil pouze z čirého alibismu a ušetřil si ten symbolický půlbodík na časy příští. Pokud totiž progres v tvorbě polské čtyřky bude postupovat takovou měrou jako je tomu dosud, pak mi opravdu nezbude nic jiného než hodnotit známkou absolutní.

 16

Reaper

Verdikt

Dokonalé. 100% muzikantského umu. Polští smrtící technici natočili nejlepší album své kariéry. Všestranná, moderní a hlavně originální nahrávka, mající všechny atributy, které od death metalu v roce 2004 vyžaduji. "The Negation" je momentálně nejžhavějším kandidátem na nejlepší death metalové album této sezóny.

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 34:17

Kontakt: Massive Management, 87-720 Ciechocinek, P.O. Box 7, Poland

www.decapitated.net

Sestava

Skladby

  1. The Fury
  2. Three-Dimensional Defect
  3. Lying And Weak
  4. Sensual Sickness
  5. Calling
  6. The Negation
  7. Long-Desired Dementia
  8. The Empty Throne
  9. Lunatic Of God´s Creation (DEICIDE bonus)

Diskografie

Carnival Is Forever (2011)
Live At The Rescue Rooms (DVD) (2009)
Human's Dust (DVD) (2008)
Tribute To Vitek (Compilation) (2007)
Live Nottingham 20 Dec 2004 (Live) (2006)
Organic Hallucinosis (2006)
The Negation (2004)
Nihility (2002)
Winds Of Creation (2000)
Polish Assault (split s YATTERING, LOST SOUL a DAMNABLE) (2000)
The First Damned (compilation) (2000)
The Eye Of Horus (demo) (1998)
Cemeteral Gardens (demo) (1997)

Jiné pohledy

9 / 10
Tihle mladí Poláci s neuvěřitelnou lehkostí zadupají do země všechny profláknuté deathové veterány. Je vidět, že chlapci jsou po instrumentální stránce sakra na výši, Vitek je takový bubenický ďáblík, kterému by stačilo dát do rukou metličky a máte tuny kvalitní šlehačky, pokud se vám ho ale podaří včas zastavit, protože jinak vám z toho zbyde do tvrda utlučené máslo. Rychlé a úderné kytary jsou také chuťovka, včetně zvučných sólíček, při kterých mi až běhá mráz po zádech, třeba ve skladbě "Three-Dimensional Defect". Už "Nihility" byla super deska, "The Negation" je ještě lepší. Není co řešit. Pro mě zatím nejlepší deathový počin letošního roku.
Noisy | 11. června 2004

 

9 / 10
DECAPITATED dokázali po famózním předchůdci „Nihility“ zvednout laťku kvality o další kousek výš. Kapela svůj hutný a brutální zvuk ještě více vyšperkovala, přidala na technice, kapánek ubrala na rychlosti a výsledkem je mistrná death metalová kolekce té nejvyšší kvality. DECAPITATED jsou pro mě jasná evropská death metalová jednička!
Dalas | 11. června 2004