SATISFUCKTION, DIVE, POSITIVE MIND, GOREFIELD - Plzeň, Divadlo pod Lampou - 30. dubna 2004

SATISFUCKTION, DIVE, POSITIVE MIND, GOREFIELD - Plzeň, Divadlo pod Lampou - 30. dubna 2004

Další z článků řetězu zvaného X-core session byl zkut v noci, kdy se naše hranice rozpustily vstupem do Evropské Unie. Premiéru si tento večer odbyli němečtí metal-coristi GOREFIELD, pak zahrála zaběhnutá stálice POSITIVE MIND, hlavní atrakcí večera byl křest nového proma skupiny DIVE a závěr patřil již celkem provařené české bandě SATISFUCKTION (naposledy jsem je viděl v televizi v pořadu Caruso show :o)).

POSITIVE MINDJen co skončila první přestávka hokejového utkání Česko vs. Rakousko, rozezněly se první tóny uvádějící německé trio GOREFIELD. Pomalý, valivý a dosti zvláštní metal, který značně zazdíval zpěv kytaristy, podivný zvuk kytary a mdlá instrumentální úroveň, odehnal poměrně velký počet očekávajících zpět k baru a televiznímu utkání. Zhruba v polovině setu zazněla instrumentálka, kterou považuji za to nejlepší na celém vystoupení. Druhá polovina byla o poznání lepší, objevovaly se trochu nápaditější skladby, krom kytaristy se začal u mikrofonu zapojovat i baskytarista. Bicí trochu zrychlily, někdy až do punk-grindových vsuvek, nicméně musím konstatovat, že šlo o jeden z nejslabších výkonů, jaký jsem kdy na X-core slyšel a viděl.

Skupinu GOREFIELD smetli z pódia tachovští POSITIVE MIND svým přímočarým kytarově-melodickým pojetím HC a obhrouble řvoucím Henrym u mikrofonu. Lidí v sále trochu zhoustlo, objevilo se i několik pokusů o stage-diving. Kkytarista Bart několikrát zavítal do kotle a neustále provokoval publikum ke skákání. Zpěvák Henry se jako vždy, oproti jiným skupinám poměrně nestandardně, pohyboval spíše v zadních prostorách pódia a první řadu tedy tvořil kytarový dvojzápřah s basákem Kopim (DIFFERENT D.I.S.C.O., ex- SUPPORT LESBIENS). Hudba nasáklá osvědčenými a zavedenými postupy vždy zaručeně rozpohybuje velkou část lidí.

DIVEKdyž jsem zhruba před rokem a půl viděl na X-core zmrtvýchvstání projektu DIVE, cítil jsem, že na hudební scénu vstupuje skupina, která rozhodně má co říci. DIVE za krátkou dobu vyzráli v osobitý crossoverový objekt křížící hlavně prvky hardcoru, emmo metalu a funky. Taková jiskrná srážka skupin PRIMUS a TOOL. Rok a půl po comebacku jsou DIVE nejen pro mě tuzemskou špičkou ve svém oboru, podpořenou velmi kvalitním instrumentálním obsazením. Při nástupu se pod pódiem shromáždil asi nejpočetnější dav a započala první série skladbiček, po níž za kapelou usedly čtyři kreatury parodující porotu z pořadu „Česko hledá Superstar“. Ve křtící přestávce zazněla od poroty drtivá kritika, při které na hodnocených nezůstala nit suchá. Povedený výstup byl za všeobecného veselí zakončen výrokem, že DIVE tedy budou puštěni do dalšího kola … a nové CD mohlo být pokřtěno. Kmotrem mu byl dávný kytarista skupiny Bohouš a skupina AssHole Fuckers, převlečená za porotce ze Superstar. Následoval druhý blok, kde zazněly všechny skladby z čerstvě pokřtěné kulatiny („Zkurska“, „Broken Dee“, „Sleepin" Beauty“, „Friendshit“ a „Live In Dreams“). Osobně bych u DIVE uvítal i delší písničky, v jejich podání totiž nuda ani u protáhlejších kompozic hrozit nebude.

SATISFUCTIONZávěr noci patřil finalistům soutěže Rock Made in Gambrinus, českobudějovickým SATISFUCTION, kteří mimo jiné předskakovali FAITH NO MORE, DOG EAT DOG či KISS. Skupina s thrashovými kořeny, z nichž vyrostl spíše grungeový kmen, dnes vypouští hlavně svěží, rockově ostré výhonky nasáklé nu-metalovou mízou. Jejich tvorba se pohybuje zhruba v mantinelech trojúhelníku CREED, 4LYN, GODSMACK. Velkým plusem skupiny je hlavně osoba zpěváka Broni, jenž disponuje velmi kvalitním hlasovým vybavením. SATISFUCTION předvedli kvalitní show, která spolu s šlapavě zkomponovanými tvrdě rockovými skladbami zabalenými v moderním kabátci rozhýbala již notně prořídlé osazení klubu. Zařazena byla i cover „Arials“ od SYSTEM OF A DOWN, která sklidila u zůstávajících velký úspěch. SATISFUCKTION jsou označováni jako nejlepší tuzemská crossoverová banda (upřímně - tohle tvrzení jsem již slyšel o kdekom) a je pravda, že jsou na klucích zkušenosti a sebevědomí znát, nicméně u mě pro tento večer jednoznačně vítězí DIVE.

DIVEDIVE

DIVE

SATISFUCKTIONPOSITIVE MIND

 

 25

RIP
RIP

Další informace