INSANIA - Letíme dál! (rozhovor s Petrem Pálenským)

INSANIA - Letíme dál! (rozhovor s Petrem Pálenským)

INSANIA - Letíme dál! (rozhovor s Petrem Pálenským)

INSANIA - Letíme dál! (rozhovor s Petrem Pálenským)

Nová deska INSANIE s názvem „Out“ je out, což samozřejmě nemohlo uniknout našemu ostřížímu zraku a gazelímu sluchu. A jelikož poslech nových skladeb brněnského tria nastolil v naší hlavě několik otázek, nebylo problémem přesunout  jejich rozřešení na mozek a duši INSANIE Petra „Poly“ Pálenského, který nám okamžitě udělal jasno.


Zatímco na předchozí desce „Trans–Mystic Anarchy“ se poměr anglicky a česky zpívaných skladeb pohyboval zhruba kolem 1:1, na „Out“ činí tento  poměr  přesně 3:10 ve prospěch češtiny. Je možno tuto skutečnost chápat jako výraz rezignace na snahu prosadit se na zahraničních trzích, nebo tě jednoduše v poslední době oslovovala převážně múza hovořící česky?
My bychom především rádi, aby nám rozuměli lidi v téhle zemi, protože se vyjadřujeme především k tomu, co nás obklopuje tady u nás. Chceme, aby ty písničky fungovaly s textem už při poslechu a ne, aby si lidi zpětně četli jejich překlady v bookletu. Co se týká zahraničí, je pravda, že hráváme nesrovnatelně častěji zde než venku. Nechci tomu říkat rezignace, protože si zároveň myslím, že angličtina začíná lidi nudit a jako česky zpívající kapela máme minimálně stejnou šanci venku zaujmout jako kdybychom zpívali v angličtině – už pro exotickou kvalitu toho jazyka např. někde v Jižní Americe. Samozřejmě, že ne v žádném masovém měřítku, ale naše hudba stejně není určena masám. Takže bych to radši nazval tak, že jsme si vyjasnili priority – chceme hrát především pro lidi tady a pokud by byla možnost oslovit i lidi venku, fajn, ale není to pro nás až tak důležité.

PolyPrý jsi před časem slíbil Tomáši Prekovi (šéf Redblacku – pozn. aut.), že první redblackovské album INSANIE „Trans – Mystic Anarchy“ „vydělá.“  V kuloárech se proslýchá, že to moc slavné nebylo, a to zejména z důvodu špatných prodejních výsledků právě v zahraničí. Co je na tom pravdy? Jak jste vůbec spokojeni s celkovými prodejními čísly vašeho předchozího alba?  Můžeš prozradit nějaké konkrétní cifry?
O podobném slibu skutečně nic nevím, ale rozhodně je pravda, že CD Trans-Mystic Anarchy Redblacku peníze  vydělat muselo. Já se Tomáše na žádné finanční cifry neptám, protože mě to vážně nezajímá a on sám při množství desek, které vydává, nemá přehled, pouze vím, že se zatím prodalo necelých 1500 ks. Pokud Tě tyhle počty tedy vážně zajímají (nechceme s tím dělat zbytečný tajnosti), stačí si to vynásobit přibližně těmi dvěma stovkami za CD, které vydavatel v průměru utrží za 1 CD, odečíst 50.000,- za studio, cca 50.000,- za výrobu cédéček a tisk bookletu a nějaké tisíce za propagaci (omlouvám se, nemám přehled, kolik do toho Redblack mohl vrazit) a rozdíl činí zjednodušeně řečeno zisk. Otázka je, co si kdo představuje pod pojmem „slavné“. Tohle my neřešíme. Muzika nás naštěstí neživí, takže nemusíme nervózně počítat, kolik nám to vynese.
Aby tu ale nevznikl dojem, že Redblack na muzice nějak neúměrně rejžuje – Redblack vydává taky spousta jiných cédéček jiných kapel, na kterých ze začátku spíše prodělává, a navíc je tu spousta dalších nákladů jako různý cesťáky, nájem prostor a já nevímco všechno dalšího, takže o zbohatnutí tu rozhodně nejde.
Pokud jde o prodejnost v zahraničí, určitě tak „slavná“ není, ale to ani tak nesouvisí s tím, že jsme začali víc zpívat česky, ale spíše s tím, že naše muzika je dost nezařaditelná a nemůžeš ji nabízet zavedeným firmám ani jako čistý hardcore, ani jako metal… tahle muzika si musí hledat své vlastní publikum a to je velmi zdlouhavej proces. V ČR máme pozici snadnější, protože tu máme už tradici a jméno, ale venku nás samozřejmě chápe daleko míň lidí. Můžu říct, že nám to příliš nevadí – pro nás bylo vždy zásadní, abychom zněli a působili jinak než ostatní.

Na CD najdeme i videoklip k písni „Letíme dál“.  Můžeš nám prozradit něco o jeho přípravě(scénář, náklady, celková doba realizace)? Jak vidíš jeho další využitelnost za situace, kdy metal a podobná hudba nemá v televizi na růžích ustláno? V současné době připadá v úvahu uvedení klipu snad jedině na Óčku či v rámci „Noci s Andělem“. Máte s klipem nějaké další záměry, než je jeho uvedení na CD?
Klip s námi točili lidé z Foxymonu. To jsou mladí filmaři, kteří točí amatérské krátké filmy a pak s nimi objíždí soutěže. Jsou šikovní. Mají už několik cen, některé i ze zahraničí. Scénář dávali dohromady oni (vycházeli z naší muziky a textu písničky) a my do něj tentokrát zasahovali jen minimálně. Pokud tedy zase chceš ty počty, klip stál 15.000,-, platili jsme jen výrobní náklady. Točilo se na etapy, cca 2 měsíce a pak se měsíc stříhalo. Klip už jede na Óčku, u Anděla ho taky pustí, pak už připadají do úvahy jen menší akce jako tady regionální kabelová televize v Brně a podobně. Já bych toho natáčení ale nelitoval ani kdyby klip byl nakonec jen na tom CD – při natáčení jsme se úžasně bavili.

Hudební průmysl je nucen bojovat s pirátstvím.  Do jaké míry podle tebe  může fanouška přesvědčit  ke koupi nosiče kvalitní booklet a datová stopa na CD např. s novým videoklipem – tedy zbraně, kterých INSANIA bohatě využívá (samozřejmě vedle příznivé ceny)? 
No, vůbec nemám představu. Já to úplně přestal řešit. Klip to rozhodně neovlivní – ten si prostě přepálíš spolu s muzikou, že. Booklet snad do určité míry – ale my si vždy s bookletem hrajeme především proto, abychom vytvořili nějaký vhodný „obal“ pro tu muziku, ne proto, aby si CD koupilo co nejvíc lidí (to v hlavě při téhle práci skutečně nikdy nemáme). Prostě někdo si CD koupí, někdo si ho přepálí a já ty lidi neodsuzuju. Jako kluk jsem měl doma jen pár elpíček a jinak úplně všechno jsem měl nahrané na kazetách, což bylo v podstatě taky pirátství. Samozřejmě je příjemné, když se prodá víc nosičů, ale já od počtu prodaných alb rozhodně „úspěšnost“ kapely neposuzuju.

PolyPojďme ke zvuku „Out“.  Mastering minulého CD „Trans – Mystic Anarchy“ proběhl v USA pod patronátem Ricka Plestera a zvuk byl opravdu vynikající a ty sám sis ho velmi pochvaloval. V případě „Out“ se zvládlo všechno „doma“ a řekl bych, že zvuk je přece jen o něco slabší. Přemýšleli jste vůbec o tom, že Rickových služeb opět využijete? V případě, že ano, proč se tak nakonec nestalo?
No, nemyslím si, že je zvuk slabší. Je především jiný, protože jsme podladili kytary a chtěli, aby to znělo hutněji. Samozřejmě, že jsme přemýšleli zase o masteringu v USA, protože byl výbornej, ale Dodo, který v Haciendě nahrávku tentokrát i míchal, nás přesvědčil, že bude dobré, když ji sám i zmasteruje a že je schopen udělat to stejně dobře. Koneckonců, ten mastering v Los Angeles tenkrát proběhl přes něj, to byl jeho kontakt. My mu v tomto důvěřujeme, takže jsme veškeré tyhle záležitosti nechali na něm. Musím říct, že odvedl fantastickou práci a pochybuji, že by to někde zvládli líp. Tahle nahrávka byla tak pojatá – měla znít především tvrději, našlapaněji a „živěji“. V některých skladbách to zní schválně syrově, neučesaně, nevyčištěně – jsou tam třeba ještě naopak zdůrazněny brumy z kytar a podobné záležitosti (třeba hned v pauze úvodní „It’s Easy to Fall in Hate“). Přijde nám, že je dobrý, aby každá deska zněla trochu jinak a měla svou vlastní atmosféru. Nechce se nám držet pořád jednoho již osvědčeného postupu, to by nás nudilo. Rádi experimentujeme a to i s tím rizikem, že to třeba někomu nemusí připadat jako přínos.

Jistě po očku sleduješ společenské dění a neunikla ti zvýšená předjarní aktivita lidoveckého poslance Jiřího Karase, který se (kromě zbrojení proti potratům) velmi výrazně ohradil proti vydání knihy Gerharda Haderera „Život Ježíše“, humorným způsobem rozvíjí život a konání Ježíše Krista. V této věci padlo dokonce trestní oznámení na majitele vydavatelství Fragment. (Pro úplnost je nutno dodat, že policie naštěstí ono trestní oznámení odložila s odůvodněním nepostrádajícím prvky zdravého rozumu – „nepodařilo se prokázat, že by někdo spáchal trestný čin s úmyslem někoho poškodit na jeho víře, šlo o nadsázku a satiru“)  Neobáváte se toho, že nějaký zarputilý bojovník či tuzemská obdoba známé Christy Jenal vyrukuje se zbraní podobného kalibru i vůči vám? Přece jen ve tvorbě INSANIE se to nejrůznějšími provokativními  narážkami jen hemží. Jak byste reagovali na případné trestní oznámení vůči vám v případě, že by příslušný orgán činný v trestním řízení onen zdravý selský rozum nepoužil a trestní stíhání by skutečně zahájil?
Připadalo by nám to absurdní a myslím, že bychom byli i spokojení, že se nám podařilo vyvolat takové reakce. Nás vždy bavilo především provokovat autority a žertovat na úkor nejrůznějších dogmat. Jsme volnomyšlenkáři. Pokud by nás za podobné karikatury a vtípky někdo napadl, dal by tak najevo svoji omezenost a nedostatek nadhledu -–stejně jako tomu bylo např. v kauze politiků, kteří zažalovali za urážku na cti Zeleného Raula.

Prozatím Polymu poděkujeme a využijeme jeho svolení zaslat další doplňující otázky. Pokud vás tedy něco, na co byste se chtěli Polyho zeptat, napadlo, napiště svůj dotaz do fóra pod článkem. Bude-li váš dotaz zodpovězen, můžete se těšit nejen ze samotné odpovědi, ale i z několika (cca 20-ti) bodů, které brzo přibudou na vaše konto. Za dotazy, v nichž se objeví slova „gay“, „sračka“, „teplý“, „golfský“, „proud“ a podobné budou body naopak strženy. Uzávěrka je 19.3. 

 27

Shnoff

Další informace

Jméno: Petr Pálenský (Poly)

Kapela: INSANIA

Inštrument: kytara, hlasivky

www.insania.freemusic.cz

Diskografie

GRRRotesky (2022)
Na počátku byl spam (2017)
Zapal dům poraž strom... (2013)
Kult hyeny (2010)
Rock'n'Freud (LP) (2008)
Rock'n'Freud (2007)
Out (2004)
Trans-Mystic Anarchy (2001)
Recycling (Live in Seattle) (2000)
Virtu-ritual (1998)
Woodo Astrology (7'') (1997)
God Is Insane – Join Him (1996)
Caught Red-Handed (7'') (1995)
Crossfade (1994)
Vertigo (7'') (1993)
R.U.Dead? (demo) (1992)