LUCIFUGUM - On Hooks To Pieces

LUCIFUGUM - On Hooks To Pieces

LUCIFUGUM - On Hooks To Pieces

LUCIFUGUM - On Hooks To Pieces

Ukrainskí LUCIFUGUM sú podľa promo letáku (dá sa veriť promo letáku?) lídrom ukrainskej UG black metalovej scény. Určite známejší sú však kontroverzní NOKTURNAL MORTUM. To k akej metalovej odnoži patria už ako obvykle dosvedčí letmý pohľad na čiernobiely booklet a CD.

Začnem trocha netradične a to tým, že v prvom rade sa chcem vyvarovať akémukoľvek ideovému súdu kapely. Texty a celá lyrika sú na albume napísané v azbuke, preto z nich osobne vyčítať neviem zhola nič (čo je tak trocha škoda). Osobne však na základe zhliadnutia klipu a celkovo bookletu usudzujem, že kapela inklinuje skôr k pohanským a historickým ideám a týmto by som to uzavrel.

Poďme k hudbe. Disk poskytuje opäť raz blackmetalovú hudbu a opäť raz hudbu mnohých paralel. Tak paralelou prvou by bola určite tvorba DARKTHRONE. Skladby LUCIFUGUM sú vo svojej čistote postavené na podobnom základe ako skladby severanov. Jednoduché melodické riffy, veľmi jednoducho a priamočiaro zahrané bicie, evokujúce tak najviac album "Panzerfaust". K tomu sú doslova prilepené veľmi výrazné klávesy, ktorých melódie nie sú o nič zložitejšie ako tie gitarové a v drvivej väčšine času jedny kopírujú druhé. Tak sa žiadnej prieraznej originality opäť raz nedočkáme. Takto je album relatívne nenáročný na počúvanie a sympatické je tiež, že je naspievaný v rodnom jazyku kapely (teda ukrajinčine). Vokál opäť nič prevratné neprináša, okrem spomínanej ukrajinčiny.

Aj keď sú si jednotlivé skladby kompozične podobné ovplývajú aj istými momentmi, ktoré by som označil za vynikajúce a určite dokazujúce, že potenciál by tu bol, len sa zatiaľ nedočkal plného rozvinutia. Nebyť niektorých zbytočne stále opakovaných motívov, dopadol by u mňa aj napriek celej svojej jednoduchosti album trocha lepšie. Nezaškodilo by ani popracovať viac na produkcii, zvuku a rovnako na kompozičnej pestrosti a ísť cestou, ktorá sa kapela dotýka v skladbách číslo 2, alebo 6. Takže verím, že nabudúce to bude oveľa lepšie.

Teraz to je len s privretím oboch očí 6.5/10. A opäť raz musím konštatovať, že sa nejedná o žiadny prevratný materiál, ale snáď priaznivci východnej scény a jednoduchého blacku s výraznýmimi klávesami, prípadne stúpenci pohanských tradícií by to mohli skúsiť. Osobne však ešte záverom musím spomenúť, že NOKTURNAL MORTUM, odhliadnuc od nejakých ideových pochodov sú tiež o dobré dve triedy hudobne vyššie.

 

 Přidejte svůj názor

Arrow

Verdikt

Melodický black v štýle klasikov DARKTHRONE doplnený výraznými klávesami s výraznou pohanskou tématikou. Tí, ktorým tieto slová niečo hovoria si to môžu skúsiť vypočuť. Nejedná sa však o žiadnu extra triedu.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 50:37

Diskografie

On Hooks to Pieces (2003)
On a Sortilage of Christianity (2000)