HYSTERIA - Poslední večeře páně

HYSTERIA - Poslední večeře páně

HYSTERIA - Poslední večeře páně

HYSTERIA - Poslední večeře páně

Při pohledu na obal z dílny známého humoristy Ivana Křemečka a zběžném mrknutí na názvy písniček (O hloupém Honzovi rules…) mě jímala hrůza a pokoušely se o mě závratě při představě poslechu tancovačkových cajdáků a intelektuálních perel typu „máme motorku, honíme jí po dvorku“, případně autorových citových ejakulací o tom, že ho „Máňa nechala, páč pod drsnou slupkou kožené vestičky neodhalila laskavé srdce a smysl pro správnou věc“. Tyto a podobné ingredience totiž často používají tzv. agrometalové kapely, které se každý pátek v podvečer starají v místním kulturáku o co nejlepší scénickou hudbu k tombole.

Všechny tyto mé obavy a předtuchy se naštěstí rozplynuly už při intru, které uvozuje první věc „Hadí tvář“ a zároveň celé EP. Styl kapely bude asi nejvíc vystihovat škatulka „epický rockmetal“. Možná by se dala najít určitá inspirace Stormwitch a Kreysonem, je zde však zásadní rozdíl, co se zpěvu týká. Zpěvák Richard Mastil naštěstí nedisponuje „fistulkou“, ale jeho hlas pendluje někde v rozmezí Brichta-Izaiáš-Jakub Smolík, což je rozhodně k dobru věci. Písně jsou nazpívány komplet v češtině a texty mají celkem slušnou úroveň - nekonají se žádné klišovité pseudomoudrosti.

Celková atmosféra nahrávky Vás přenese zpět o nějakých dvacet let do „zlatých časů“, kdy byl metal pro posluchače novum a přijímali ho s otevřenou náručí. Jenže doba nezralých malin je pryč a dle mého názoru se takto archaicky znějící nahrávka dostane do podvědomí posluchačů jen stěží. Na druhou stranu je fakt, že se hodně prosazují takové ty „retroheavymetalové“ spolky a když Hysteria nabere ten správný kurs, může se na této vlně v klidu svézt. Potenciál by se určitě našel – naléhavé a strhující refrény v první písni a v následující „Letadlo z ráje“, nebo bridge ve třetí, titulní, písni jsou opravdu povedené – mrazení na zádech se dostavilo a to je neomylné znamení kvality. Závěrečná „O hloupém Honzovi“ naštěstí není soundtrack k lidové pohádce, ale „mejdnovská“ středně tempá jízda, která je asi nejslabší věcí na EP, nicméně do kolonky „průměr“ se vejde spolehlivě.

Album bylo komplet zpracováno ve studiu SHAARK, a proto netrpí tradičním neduhem demonahrávek tj. debilním zvukem – naopak produkce je bezvadná a povedl se i závěrečný mix. Nakonec jedinou mou výtkou k nahrávce (ke kapele) bude obal a s ním související podoba webových stránek.

Upřímně přiznávám, že jsem byl v očekávání nějaké nehorázné „jézéďárny“ a plánoval sem tak dát max. 1,5 bodů za snahu. Jenže jsem si to samozřejmě musel zodpovědně poslechnout a mé výsledné hodnocení bude úplně jiné. Ale co podobně uvažující posluchač, který recenzi psát nemusí? Uvidí titulní obrázek a řekne si – no jo další mix Argemy a Zvlášní školy – to tedy opravdu ne…Tento fakt bych rozhodně nepodceňoval, protože jak nás učili ve škole: „obal prodává“. Já osobně bych si na obálce představoval něco víc odpovídajícího atmosféře hudby Hysterie a to určitě není žranice, nebo sud piva…. Tato věc určitě kazí celkový dojem z nahrávky, nicméně tento faktor do hodnocení nezahrnu. Je pravda, že kapela nepřináší vůbec nic nového a progresivního. Řekl bych ale, že se o to ani nesnaží a hudbu dělá upřímně dle nejlepšího vědomí. A když to jde chlapcům výborně, tak proč to neocenit, že?

 3

Milda

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Hadí tvář
  2. Letadlo z Ráje
  3. Poslední večeře Páně
  4. O hloupém Honzovi

Diskografie

Zeptal jsem se Krista (2010)
Prodavač stínů (2007)
Ztracená tvář (2004)
Poslední večeře páně (EP) (2002)