TYPE O NEGATIVE - Vzácná (krevní) skupina

TYPE O NEGATIVE - Vzácná (krevní) skupina

Brooklynskou dark rockovou formaci TYPE O NEGATIVE asi leckomu z vás není třeba blíže představovat. Jedna ze stálic temného žánru, která se v hudebním světě pohybuje již čtrnáct let, však právě v tyto dny vydává své nové řadové album a mimo to v rámci euro-amerického turné zavítá počátkem prázdnin i k nám. A tak snad neuškodí krátké ohlédnutí za albovou historií této více než zajímavé kapely.

V roce 1990 ji založil frontman a basák Peter Steele, spolu s klávesákem a producentem Joshem Silverem, kytaristou Kennym Hickeyem a bubeníkem Johnnym Kelly. Už rok po té (!) nahráli TYPE O NEGATIVE ve vlastní produkci v domovském brooklynském studiu svou první řadovku s názvem „Slow, Deep And Hard,“ jejíž název poměrně trefně naznačil, jakým hudebním směrem se budou TYPE O NEGATIVE v nejbližší době ubírat. Pomalé temné melodie, hluboké vnitřní pocity a nálady a k tomu ještě docela tvrdá hudba. Po rychle vydaném intermezzu živého mini-LP „ The Origin Of The Feces“ (1992) následovalo v roce 1993 druhé studiové album „Bloody Kisses“. Obrovský úspěch této desky s dvěma platinovými hity („Black No.1“ a „Christian Woman“), které dodnes okupují rozhlasová a televizní vysílání, definitivně potvrdil počáteční „diagnózu“: skvělý doom metal kombinovaný s bohatou gothic-rockovou obrazností a nezaměnitelným hlasovým projevem sahajícím od čisté intimity až k mocným chrámovým efektům. Zlatého ocenění za prodej a popularitu se pak zaslouženě dostalo i následujícímu kousku „October Rust“ z roku 1996.

Zatímco tyto počiny byly chápány a hodnoceny především jako hudební díla, dostalo se v pořadí čtvrté regulérní desce „World Coming Down“ z roku 1998 kritické pozornosti za její filosofii a celkový pohled na svět. Ačkoli tento pozoruhodný epický opus, odrážející nejhlubší emoce autorů, obohatil tvorbu TYPE O NEGATIVE ještě o další dimenzi – smysl pro vyprávění, poetiku a dramatično – byl poněkud nešťastně označen za sbírku nenávistných a nihilistických vyznání. Spíše než o programový nihilismus šlo o autentickou introspekci – na světlo byly vytaženy osobní krize, deprese, zklamání a beznaděj a sebevražedné myšlenky, kterých je na albu plno, představovaly bezprostřední reakcí na smrt milovaných blízkých i na nepravosti světa. Ale snad právě proto všechno patří „World Coming Down“ k tomu lepšímu, co kdy TYPE O NEGATIVE předvedli světu.

Kompilační best-of díla do takovýchto přehledů obvykle nepatří, ale nemohu jinak, než vás upozornit na skvělou, nikoli jen eklektickou sbírku z roku 2000 „The Least Worst Of“. Vzácná krevní skupina nula mínus v kondenzované podobě obsahovala kromě standardních doomových nálad a poctivého rockového základu i klasické heavy kytary, neočekávaný death metalový řev, hardcorový rytmus či dokonce reminescence na novoromantickou hudbu krajkových košil...

Titul nejnovějšího CD – „Life Is Killing Me“, které právě teď vychází (pravděpodobně naposledy) u labelu Roadrunner Records, spolu se sugestivním obalem signalizujícím exitus, jako by naznačovaly, že TYPE O NEGATIVE v pohřebním ladění neustanou. Peter Steele však hudební veřejnost v několika nedávných rozhovorech ujistil, že rozhodně nepůjde o „World Coming Down“ číslo 2 a několik volných ukázek (především budoucí klipovka „ I Don´t Wanna Be Me“) tomu nasvědčuje. Najdou se i šťouralové, kteří skupině u příležitosti nové desky vyčítají trapně pubertální libování si v temnu (viz například promo akce v pátek třináctého) a léta nezměněnou zastydlou upíří image, ale nenechte se zblbnout – TYPE O NEGATIVE sice možná nejdou s dobou, zato doba jde s nimi a vy se přidejte a nechte se spolu s kapelou alespoň na chvíli zabít životem ... :-)

Sestava: Peter Steele – vokály, baskytara Josh Silver – klávesy Johnny Kelly – bicí Kenny Kickey – kytara

 14

Další informace

Diskografie

Dead Again (2007)
Symphony For The Devil (DVD) (2006)
Life Is Killing Me (2003)
After Dark (DVD) (2000)
The Least Worst Of (2000)
World Coming Down (1999)
October Rust (1996)
Bloody Kisses (1993)
Origin Of The Feces - (Not) Live At Brighton Beach (1992)
Slow, Deep And Hard (1991)