OVERKILL - Killbox 13

OVERKILL - Killbox 13

OVERKILL - Killbox 13

OVERKILL - Killbox 13

Bobby Ellsworth řečený „Blitz“ má pořádně tuhý kořínek. Nejenže (snad definitně zdárně) překonal strašáka rakovinového nádoru, ale zocelen prošlými útrapami navíc opětovně míří do zorného pole všech fanoušků i kritiků s třináctým (s)killem svých OVERKILL. Nechybí samozřejmě tradiční jištění, stálý kumpán DD Verni kryje hutnou baskytarou bok a nám tedy nezbývá než odkrýt tajenku, jakým směrem se legendární newyorští thrasheři vydali tentokrát.

OVERKILLOd úvodního hrábnutí do strun je jasné, že tradiční zbraně zůstaly zachovány a plně v pohotovosti. Tedy nabroušený kytarový riff, pořádně vytažená baskytara s ocelovým stiskem a Ellsworthům nezaměnitelně skřehotavý ječák. Od prvního výkřiku v "Devil By The Tail" se zakousne do uší a nepustí je z mučivé vibrační agónie až do poslední sekundy závěrečné "I Rise". S touhle sirénou skladby stojí a leží, konečně jako vždycky. Materiál má tentokráte asi nejblíže ke klasickým albům typu "The Years Of Decay" nebo "Horrorscope". Možná to bylo záměrem, možná ne, každopádně nazvučení kytar je hodně tradiční a byť se pochopitelně jedná o pěkně „žhavý“ zvuk, naprosto zmizelo koketování s módní rozplizlostí, v minulosti docela často využívané. Ku prospěchu věci, podotýkám. Společně s mlaskavými šlapáky slušné maso! Jak známo, OVERKILL se vůbec neštítí dravého modelu punku a ani novinka „umta-umta“ pasáže nepostrádá. To vše v rozumné míře. Prostě takový malý průřez kariérou, od rychlonohých kvapíků s nezvratnými důkazy Blitzovi extra kadence v chrlení slov, přes beglajtové hody pravaček obou kytaristů až po mučivě pomalé kousky, kdy se riff jen tak pomaloučku plazí a kudrnatý umrlec s tvářičkou věčného mladíčka chraptivě sípá mrazivá poselství. Časté sborové halekačky do refrénů jsou stálou obchodní značkou.

Tak jak? Můžeme v souvislosti se „zabijáckým boxem s pořadovým číslem třináct“ hovořit o návratu ke kořenům nebo ne? Osobně se přikláním spíše k názoru, že ano, i když ty kořeny samozřejmě prorůstají pouze do určité hloubky. Takhle zkušená partička by těžko kdy vypustila nějaký archaický zmetek, takže ten pocit drobného ohlížení se zpět vyvěrá spíše s celkové nálady kompletu, popřípadě z poslechu. Dejte si sami tu práci s vlastním rozhřešením. Stále totiž hovoříme o vysoce kvalitní visačce, OVERKILL lze hravě rozeznat mezi tisíci podobných a to je deviza k nezaplacení. Jestliže prvotřídního thrashe celosvětově ubývá, pak tahle deska vám dá otevřeně pocítit jeho intenzitu!

 11

Darkmoor

Verdikt

OVERKILL nahráli průsečík celou svojí dosavadní tvorbou. Pravdou je, že náladou a zvukem se komplet hlasí spíše ke starším sourozencům, ovšem není to žádný invalida z domova důchodců. Zuby má ještě všechny svoje a umí jimi pořádně hryznout. Okuste sami, pokud vás už teď nebrní dásně.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 50:23

Produkce: Colin Richardson

www.wreckingcrew.com

Sestava

Skladby

  1. Devil By The Tail
  2. Damned
  3. No Lights
  4. The One
  5. Crystal Clear
  6. The Sound Of Dying
  7. Until I Die
  8. Struck Down
  9. Unholy
  10. I Rise

Diskografie

Scorched (2023)
The Grinding Wheel (2017)
White Devil Armory (2014)
The Electric Age (2012)
Ironbound (2010)
Immortalis (2007)
ReliXIV (2005)
Killbox 13 (2003)
Wrecking Everything (live) (2002)
Bloodletting (2000)
Coverkill (1999)
Necroshine (1999)
From The Underground And Below (1997)
Fuck You And Them Some (1997)
The Killing Kind (1995)
Wrecking Your Neck - Live (1995)
W.F.O. (1994)
I Hear Black (1993)
Horrorscope (1991)
The Years Of Decay (1989)
Under The Influence (1988)
Taking Over (1987)
Fuck You (EP) (1987)
Feel The Fire (1985)