METALLICA - ROCK AM RING - MTV- 8. června 2003 22:00

METALLICA - ROCK AM RING - MTV- 8. června 2003 22:00

METALLICA. Kapela, ktorá bola dlhé roky popredným reprezentantom metalovej scény. Kapela, ktorá v každom období svojho fungovania prinášala tvorbu líšiacu sa od ostatných súputníkov a ktorá vždy udávala smer vývoja tvrdej hudby a ovplyvnila nekonečné zástupy nasledovníkov... Kapela milovaná i zatracovaná, v každom prípade však významná pre vývoj mnohých žánrov v rámci metalu. Po dlhých rokoch sa objavuje novinka „St.Anger“, sľubujúca opäť rôznorodé reakcie. METALLICA sa v priebehu rokov stala aj komerčnou mašinériou, vynášajúcou astronomické zisky všetkým zúčastneným, kapelou počnúc a manažérmi vydavateľstva končiac. Pod hlavičkou METALLICA sa tak podarilo predať aj produkty, ktoré neboli vždy potrebné ako napríklad „Garage Inc.“. Podobne ako pri kontroverznom „Load“ a jeho druhom dieli „Reload“, predchádza vydaniu novinky masívna mediálna kampaň porovnateľná s pretláčaním rôznych hollywoodskych produkcií. Vhodným prostriedkom, ktorý dokáže predať prakticky všetko, je MTV. Pred nedávnom to bolo pár hodín vysielacieho času v podobe MTV Icon METALLICA, kde dostali možnosť interpretovať skladby legendy rozličné módne formácie. Nasledovala premiéra nového klipu a nepretržitá upútavka na živý prenos vystúpenia tejto štvorice na nemeckom festivale konajúcom sa pod záštitou MTV - Rock Am Ring.

Je nedeľa, 21:00 hodín a v očakávaní zaujímavejšieho programu, než vo všedné dni, si sadám pred televízor. Dozvedám sa, že METALLICA live bude až o 22:00 a tak približne hodinu trpím zostrihané staré zábery, aktuálne ukážky z rozhovorov s kapelou a k tomu všetkému naučené komentáre moderátorky nútiace k zamysleniu, čo vlastne o METALLICE vie... Prichádza 22:00, METALLICA v Nemecku ešte stále nevyšla na pódium a MTV vypĺňa medzeru starším koncertným materiálom coverov z „Garage Inc.“. Asi po troch skladbách začína priamy prenos za zvukov intra použitého na „S&M“, z ktorého sa prechádza do „Blackened“ - úvodný vypaľovák z „...And Justice For All“. Nasledujú výlety predovšetkým do starších časov v podobe „No Remorse“, „Harvester Of Sorrow“, „Sanatorium“ a „For Whom The Bell Tolls“. James, Lars a Kirk tieto skladby vzhľadom na množstvo koncertov poznajú naspamäť i odzadu a „nováčik“ Rob Trujillo sfúkol svoje party bez zaváhania, pričom stíhal predvádzať svoju typickú kačaciu chôdzu... Konečne prichádza rad na aktuálny materiál, avšak len v podobe jednej skladby. Nasleduje predel starou vecou „The Thing That Should Not Be“ a k slovu sa dostáva aktuálna klipovka „St.Anger“. V oboch nových skladbách počuť výrazné pritvrdenie, zrýchlenie a premiérová melodika čerpajúca z východu a ethna je sústredená v menších plochách. Okrem toho vyzneli obe nové veci veľmi moderne, takže po vydaní „St.Anger“ budú podľa všetkého pestré reakcie... Historický exkurz pokračuje podobne ako pri „No Remorse“, ďalšou vykopávkou pod názvom „Seek&Destroy“. Začiatok „One“ bol okrem tradičných explózií spestrený ohňostrojom a na pódiu zase inou zábavnou pyrotechnikou. Nasledujú dve najrýchlejšie skladby METALLICY - „Battery“ a „Master Of Puppets“, predelené krátkou a nie príliš vydarenou improvizáciou. Jedinou skladbou na ktorú publikum reaguje spevom je „Nothing Else Matters“, ale podobne ako na koncerte APOCALYPTICA sa obmedzuje len na záver refrénu. Trujillo do skladby vnáša čosi z vlastného prejavu, tá basgitara tam totiž rozhodne znela odlišne. „Creeping Death“ je už poslednou skladbou a METALLICA odchádza, aby sa po chvíli pískania a kriku vrátila s dvoma prídavkami. Prvým je „Sad But True“, po ktorej vyčerpaný Trujillo padá k zemi a preberá ho až pohár vody. Poslednou skladbou je podľa očakávania „Enter Sandman“, ktorú musí poznať každý... James ďakuje a spolu s ostatnými rozdáva „brnkátka“, Lars pridá zopár paličiek a je koniec.

Pokiaľ sa to spoza obrazovky dá posúdiť, vyskytli sa len drobné nedostatky ako Kirkove nie vždy presné a s albumami identické sóla, výpadky mikrofónov, zvlášť ak James prechádzal k mikrofónom po stranách pódia. Inak bola celá kapela vo viditeľnej pohode a počas celého koncertu sa jej členovia dobre bavili. Prekvapením je absencia akýchkoľvek pripomienok dvojičiek „Load“ a „Reload“ - taká „Until It Sleeps“ alebo „Memory Remains“ by rozhodne nikomu neuškodila. Za zamyslenie stojí aj fakt, že nový album navzdory očakávaniam zastupovali len dve skladby, čo je v rozpore s vyhláseniami kapely o tom, ako už nemôžu dočkať príležitosti predvedenia nového materiálu live. Predsa len tú masívnu reklamnú kampaň a sebavedomé vyhlásenia členov kapely sprevádza istá neistota, či rovnako ako pri podobnej gigantickej promotion k nadstavovanej kaši „Matrix: Reloaded“ nejde len o ďalšiu nasilu nafúkanú mediálnu bublinu, ktorá čoskoro spľasne. Podstatná je však hudba a odpoveď prichádza až so samotným albumom „St.Anger“. Jedno je už však isté - nový album bude zase raz jedným z najdiskutovanejších počinov roka.

 18

Radicalcut