PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL - Ax libereld...

PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL - Ax libereld...

PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL - Ax libereld...

PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL - Ax libereld...

Polští PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL jsou dalšími, které víra ve vlastní materiál a nezájem vydavatelů přinutily k edici svých nahrávek na vlastní značce. Tomuto faktu však ani trochu nenapovídá graficky překrásně vyvedený digipack, na kterém si kapela dala velice záležet. Ti, kteří pro vyjádření svých hudebních vizí sahají řekněme k méně konvenčním prostředkům, to u potencionálních vydavatelů nebudou mít nikdy lehké. Díla vyžadující maximální pozornost a nikoli pouze povrchní poslech, se netěší zrovna vysokému odbytu ...

Známé rčení o tom, že dobrého bývá proskrovnu, zcela poprávu platí o této nahrávce, jejíž pozornému poslechu jsem věnoval téměř dva měsíce. PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL nezůstávají svému jménu nic dlužni. Jejich hudba totiž skutečně disponuje psychotropními účinky. Dokáže unášet do nadpozemských výšek, zcela odpoutat od vnímání každodenní reality, přesvědčit o pomíjivosti lidského bytí a vůbec navodit pocit maximálního opojení. Na druhé straně jsou však chvíle, kdy jsou tito Poláci ve stavu vás zcela rozervát sílou nervy drásajících momentů plných neurvalých hudebních výpadů. V těchto chvílích se opojná hudební lázeň dokáže během krátkého okamžiku proměnit v neúprosný živel, před kterým není úniku. PSYCHOTROPIC-ům se velmi umě daří kombinovat rozvláčnost takových NEUROSIS s živelností ISIS, aniž by však cokoliv ztráceli ze své vlastní osobitosti a originality. Všech 7 dlouhých skladeb díky těmto atributům provází velice silné vnitřní napětí, výsledkem čehož je skutečně nesmírně silný emocionální prožitek. Intenzitu tohoto prožitku ještě umocňuje vokál, balancující někde na pomezí beznadějného zoufalství a naprostého šílenství. Velmi časté minimalistické pasáže jsou doprovázeny naléhavým vzlykáním, čímž kapela dokáže docílit velice účinného ataku posluchačových neuronů. Síla útoku nabírá na intenzitě v momentě, kdy přichází erupce v podobě palby kytar a zuřivého řevu. Toto schéma je víceméně použito ve všech skladbách. Pokaždé však v jiné modifikaci.

Kapela ve své originalitě a snaze odlišit se zašla až tak daleko, že si pro své účely vytvořila vlastní jazyk a v něm napsala texty všech skladeb.
Vnímaví a otevření posluchači by si tuto hudební pochutinu od našich severních sousedů neměli v žádném případě nechat ujít. V podobě PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL se jim dostává maximální možná dávka hudební kreativity a originality, což se obzvláště v dnešní době cení! A čert vem všechny vydavatele a spotřebitele většiny jejich nahrávek!

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

PSYCHOTROPIC TRANSCENDENTAL nezůstávají svému jménu nic dlužni. Jejich hudba totiž skutečně disponuje psychotropními účinky. Dokáže unášet do nadpozemských výšek, zcela odpoutat od vnímání každodenní reality, přesvědčit o pomíjivosti lidského bytí a vůbec navodit pocit maximálního opojení.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 57:45

Produkce: Psychotropic Transcendental

Kontakt: Al.Andersa 6/4, 43-300 Bielsko-Biala, Poland

www.psychotropic.pl

Sestava

Skladby

  1. Ax libereld
  2. Dirigah max Ma-zarthilag
  3. Raxus mahad Kirdail
  4. Sabagih har sagihed
  5. Hava Kirr nax Lanamar
  6. Garmed Il-namars
  7. Or navorunas

Diskografie

Ax libereld... (2001)