IRON MAIDEN - Dance Of Death

IRON MAIDEN - Dance Of Death

IRON MAIDEN - Dance Of Death

IRON MAIDEN - Dance Of Death

Ten příběh je vlastně pořád stejný. Megaúspěšná skupina se po X letech slávy, úspěchů, ale i hádek, vztekání a bídných chvil rozejde se svým frontmanem. Špína létá z obou stran, nezainteresovaný člověk neví která bije a přesto už v tu chvíli je většině přihlížejících jasné, že až hlavy vychladnou a síra pekelná ztratí na své palčivosti, bude z toho královský návrat. Je zbytečné spekulovat o tom, zda-li má všechno na svědomí pouze nezvladatelná chuť do společného muzicírování, nebo jestli tady hlavně cinkají zlaťáky, důležité je, že staříkům IRON MAIDEN se s albem „Brave New World“ comeback vydařil na jedničku s hvězdičkou.

IRON MAIDENA srovnáním s touhle deskou se nevyhneme ani při důkladné pitvě „Tance smrti“. Úvodní klipovka „Wildest Dreams“ začíná otřesným odpočítáváním do čtyř a má zřejmě zastoupit minulý otvírák „The Wicker Man“, jenomže mu chybí silnější melodie, něco co by ho odlišilo od panenského standartu. Trochu předběhnu, protože podobný syndrom postihuje celý taneček s kosatou nevěstinkou. Samozřejmě jsou zde povedené kousky (především tutová závěrečná balada s filmovou atmosférou „Journeyman“, nebo třeba ještě vyřvávačka „No More Lies“, triolový refrén „Montsegura“, titulní „Taneček“, byť je vykradený nejméně ze tří podobných záležitostí z vlastní minulosti, výpravný „Paschendale“, monumentální „Face In The Sand“ (i když hlavní motiv také není z nejčerstvějších), ale co je to všechno platné, celek vyznívá ploše, písně jsou šité podle identického mustru (vybrnkávanou sloku střídá ostrý refrén, řízná sloka, znovu refrén a závěrečné vybrnkávání), zbytečně natažená stopáž většiny skladeb a výsledný dojem jen podtrhují vatové rozpaky typu „Gates Of Tomorrow“ či „New Frontier“. Možná nebudete souhlasit, ale z paměti se noří podobné pocity při poslechu desek s Blazem Bayleym, i když nyní samozřejmě odpadají kritiky slabého pěveckého výkonu, neboť Bruce Dickinson pěje skvostně jako vždy. Tak co s tím? Těžká věc, je to určitě slušné, ale v diskografii Panny mučivé rozhodně žádný zázrak. A ani počítačově strohý cover výsledku dvakrát nepřidá.

Otázka stojí, zda-li tančíte rádi? Pokud ano, rozhodně bych vám nedoporučoval zkoušet to se smrtí a s letošními IRON MAIDEN raději opatrně našlapovat. Pochopitelně, jako návštěva tanečních kurzů, trocha té poslechovky, vyzvednout slečnu z maminčina ostřížího dohledu a v bílých rukavičkách ji provést parketem s decentním tlakem na probouzející se poupátka v živůtku, ucházející. Akrobatické prvky profesionálních „Hříšných tanečníků“ však neuvidíte. Už tu byly v minulosti a trochu se obávám, že na kvalitu zásadních čísel (ke kterým ale rozhodně patří i „Brave New World“, ať si brblalové třeba ukousnou jazyky) již nikdy nedosáhnou. Jenže mít po ruce zadní vrátka je v naší době nezbytnou nutností, tak co kdyby Bruce zase dostal zaječí úmysly? Návraty se jim přece daří na výbornou...

 252

Darkmoor

Verdikt

Kdo jsi skalním fanouškem všeho s visačkou IRON MAIDEN, hoď kamenem, ale „Tanec se smrtí“ zůstane deskou ryze průměrnou a je zhola nepodstatné, že v porovnání se zbytkem dnešní zubožené heavy metalové scény stále ještě hrdě vyčnívá.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,6 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 68:03

Produkce: Kevin Shirley
Studio: Sarm Studios (West), London

www.ironmaiden.com

Jiné pohledy

8 / 10
Hudební laťka s cedulkou „Železná panna“ je až příliš vysoko posazená, než aby se dala pokaždé o trochu navýšit, to ale nic nemění na tom, že „Dance Of Death“ je skvělá deska. Je dravá, melodická, chytlavá. Jisté potvrzení, že Maidni na svém trůnu ještě nějaký čas pobudou. S výtkami ostatních vesměs nesouhlasím a beru je jenom jako subjektivní pocit, stejně tak nechť je brán názor můj. A hlavně, IRON MAIDEN jsou to opět na 100% !
Manatar | 24. února 2004

 

9 / 10
Bytostně protestuji! Jako absolutní srdcovka, jíž mi IRON MAIDEN jsou, už z principu plyne, že jim prostě nemohu dát hodnocení jiné než nejvyšší. Nebo nějaké k němu limitující... "Dance of Death" jsou MAIDNI, prostě MAIDNI a nic než MAIDNI. Je zde pravda několik nesrovnalostí, které mi vadí. Například asi tak tři mírně otravné skladby (Wildest Dreams, Rainmaker, Montsegur) ne zcela dotažený obal, nebo orchestr, který zní jako hodně průměrně nahrané klávesy. Nicméně si stojím za názorem, že poslední dvě alba patří rozhodně k tomu nejlepšímu co z MAIDEN zatím vypadlo a kapela má zatím ještě daleko ke stádiu, kdy by se mohla stát karikaturou sama sebe. Davy loajálních fans všemožných věkových kategorií stojící před pódii mluví až příliž jasnou řečí. Viď Darkmoore? :-)
Louža | 21. února 2004

 

6,5 / 10
V podstatě není možné jinak než souhlasit že tento počin sklouzává k šedému průměru. Přináší sice osvědčené a časem ověřené postupy, ale otázka zní, zda má tohle neustálé opakování v dnešní době ještě co nabídnout. Určitě je to dobře odvedený kousek poctivé práce a Bruce (jak také jinak) předvádí kvalitní a sebevědomý výkon. Ale s hledáním neotřelých nápadů a dosud neslyšených aranží si pánové moc práce nedali. A tak mám strach, že v konfrontaci s podařeným návratovým „Brave New World“, na kterém IRON MAIDEN (pro mě překvapivě) prokázali životaschopnost své hudby, se tento počin hodně rychle odporoučí kamsi do horší půlky alb Železné panny.
Noisy | 19. února 2004

 

7 / 10
Čekal jsem víc a asi až příliš... Pár lahůdek se rozhodně najde: titulní song s renesanční náladou, skvělá halekačka No More Lies i závěrečná baladička rozhodně potěší, ale mnoho skladeb na albu je jaksi bezvýrazných, stereotypních... chybí kompoziční vzruch, silná a neotřelá melodie, u které bych se neměl pocit reminiscence minulosti... Chybí tu aspoň lehký moment překvapení. Že jsem prostě čekal až příliš? A jak mi pak vysvětlíte, že předchozí album bylo takových kousků plné od začátku do konce?
Marigold | 10. října 2003