MATRIX RESURRECTIONS -

MATRIX RESURRECTIONS - "Nejsem totiž tvůj otec. Jsem tvůj syn"

MATRIX RESURRECTIONS -

MATRIX RESURRECTIONS - "Nejsem totiž tvůj otec. Jsem tvůj syn"

Varuji vás. Nechoďte na to! Tohle si zaslouží propadnout do toho nejhlubšího zapomnění. Na film jsem šel bez velkých očekávání. Úplně bych se spokojil i s tím, že tam bude pár zajímavých efektů, protože každý Matrix v tomto ohledu přišel s něčím novým a technické možnosti se od posledního dílu z roku 2003 přeci jen posunuly. Odcházel jsem ještě naštvanější, než z posledních Hvězdných válek. Doteď nevím, co jsem to vlastně viděl. Potitulková scéna mě utvrzuje, že to byla absurdní komedie s největším rozpočtem na světě. Kanadský žertík, který má naštvat všechny fanoušky původního Matrixu. Jinak si nedokážu vysvětlit, jak něco takového mohlo vůbec vzniknout.

MATRIX RESURRECTIONS

Totiž i původní Matrix byl v ledasčem trochu přestřelený. Nějak to tam ale sedlo. Matrix přišel s mnoha svěžími myšlenkami, díky nimž se stal kultem. Bylo super, že vás půlku filmu nechali v nejistotě ohledně toho, co se ve světě Matrixu děje, a až v polovině vám začalo docházet, kde je základní narativ filmu. Čtvrtý díl má také dvě části. V první budete zmatení a nejistí, a v druhé si budete přát, aby to martyrium co nejdřív skončilo. A ono to neskončí.

MATRIX RESURRECTIONS

Zajímalo by mě, jak vypadal Pitch meeting k filmu a byla to v kině snad jediná myšlenka, která mě při sledování bavila, protože jsem měl pocit, že to muselo být podobné, jako jsou videa na youtubovém kanálu Screen Rant:
„Tak uděláme nový Matrix, co vy na to? Ostatně potřebujeme vydělat na nostalgicích, co to maj rádi.“
„Jo to by bylo super, a udělejme to podobně jako jedničku. Začátek necháme lidi trochu v nejistotě a pak děj budeme komplikovat.“
„A jak moc bychom měli ten děj komplikovat?“
„To nechám na vás, klidně to překombinujte trochu víc a hlavně tam dejte humor. Bylo by fajn, aby si ten film dělal srandu sám ze sebe.“

MATRIX RESURRECTIONS

Výsledek? Od poloviny filmu mě přestalo zajímat, co se bude dít dál. Na plátno stále vyskakovaly další postavy, které nejspíš měly být nostalgickým fanservisem. To, jakým způsobem to ale Matrix 4 pojímá, by mělo vstoupit do učebnic blockbusterových pokračování jako kapitola „takto nikdy nedělejte fanservis“.

Ovšem vůbec nechápu, jak někdo mohl pustit ven takový scénář a co se stalo s Lanou Wachowski. Že by bez své ségry nedokázala natočit film? Většina scén totiž vypadá hrozně prkenně a toporně. K novým postavám si nenajdete vztah. Případně vás budou iritovat. Vlastně mě začal iritovat i Neo a Trinity. Z původního filmu z roku 1999 si doteď pamatuji postavy a i k vedlejším charakterům jako byl Mouse nebo Switch jsem měl nějaký vztah a něco se mnou dělalo, když zemřely. Záleželo mi na nich, i když se na plátně objevily krátce. Tady mi bylo všechno víceméně jedno.

Čtěte také - MATRIX RELOADED - Virtuální evangelium / recenze

Jedním z důvodů může být to, jak nevěrohodně tu všichni hrají. To jde ruku v ruce s dějem, který se snaží být čím dál tím víc komplikovanější, ale vůbec mu to nejde. Mnohokrát jsem si vybavil kultovní scénu z filmu „Jára Cimrman ležící, spící“, ve které se říká:
„Nedělej si výčitky, milý synu. Nejsem totiž tvůj otec. Jsem tvůj syn. Tatínku.“
„A maminka?“
„Je tvá babička.“

MATRIX RESURRECTIONS

Zápletka je ke konci stejně kostrbatá a hlavně herci hrají podobně „dřevěným“ způsobem. Fakt jsem si mnohokrát říkal, že je to třeba jen velmi sofistikovaný humor a já ho nechápu. Ale i kdyby byl – nelíbilo se mi to. Původní Matrix trilogie dostala kopačku do ksichtu nohou, kterou někdo před tím poctivě vyválel ve výkalech. Nový Matrix smrdí.

MATRIX RESURRECTIONS

Po stránce akčních scén nebo efektů nepřináší Matrix 4 nic nového. Jen vykrádá to osvědčené z předchozích filmů. Pokud bych měl vypsat, co všechno tu je špatně, tak se z toho stane nejdelší článek na Metalopolis. Krom toho, co již bylo zmíněno, přidám jeden highlight, kterým je hudba. I z práce Johnny Klimka a Toma Tykwera by šlo udělat odstrašující příklad, který by se měl vyučovat na školách v kapitole „takhle to prosím nedělejte“. Hudba je tu tak prvoplánově návodná, že to ruší. Když už se na plátně odehrává patetická špatně zahraná scéna a ještě k tomu začne hrát to největší klišé, co si dokážete představit, tak vás to úplně bouchne do uší.

MATRIX RESURRECTIONS

Sečteno, podtrženo. Za mě může čtvrtý Matrix strhnout anticeny Zlatá Malina, protože taková bída v tolika kritériích tu ještě nebyla. Úplně zbytečný film, který vám vytvoří pachuť v ústech, pokud máte rádi původní trilogii. Přestřelené kostýmy, co visí na hercích, kteří se předhánějí v tom, kdo svoji roli uchopí hůře. Nudné nenápadité akční scény bez špetky tvůrčího ducha, laciný vzhled, neustálé trapné a leckdy velmi bizarní odkazy na originál. Možná to tu přeháním, ale pochopte mě, já jsem fakt naštvanej. V kině se mi chtělo nahlas křičet a kdybych neseděl uprostřed sálu, tak bych zřejmě poprvé ve svém životě při projekci odešel.

MATRIX RESURRECTIONS

 11

RIP
RIP

Verdikt

V kině se mi chtělo nahlas křičet a kdybych neseděl uprostřed sálu, tak bych zřejmě poprvé ve svém životě při projekci odešel. Možná sem někdy dám i číslo, ale v tuto chvíli mi schází záporné hodnoty!

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
3,5 / 10

Další informace

USA, 2021, 148 min
Režie: Lana Wachowski
Scénář: Aleksandar Hemon, David Mitchell, Lana Wachowski
Kamera: John Toll, Daniele Massaccesi
Hudba: Johnny Klimek, Tom Tykwer
Hrají: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Christina Ricci, Jessica Henwick, Priyanka Chopra Jonas, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen II, Jada Pinkett Smith, Lambert Wilson, Brian J. Smith, Andrew Koponen, Daniel Bernhardt, Toby Onwumere, Max Riemelt, Eréndira Ibarra, Andrew Caldwell, Ellen Hollman, Telma Hopkins, Ian Pirie, Clayton Watson, Etienne Vick
Produkce: Grant Hill, Lana Wachowski
Střih: Joseph Jett Sally
Scénografie: Hugh Bateup, Barbara Munch
Masky: Stephan Dupuis, Daniel Parker, Heike Merker
Kostýmy: Lindsay Pugh