POSLEDNÍ SOUBOJ - Originálně vyprávěný, komorní i epický stroj na sběr Oscarů

POSLEDNÍ SOUBOJ - Originálně vyprávěný, komorní i epický stroj na sběr Oscarů

POSLEDNÍ SOUBOJ - Originálně vyprávěný, komorní i epický stroj na sběr Oscarů

POSLEDNÍ SOUBOJ - Originálně vyprávěný, komorní i epický stroj na sběr Oscarů

Jeden z nejvýraznějších filmů roku 2021. Ridley Scott se po všech těch nesmyslných resuscitacích "Vetřelce" dokázal zvednout a natočit film, který je velkou poctivou filmařinou a obstojí ze všech úhlů pohledu. Epos o třech dějstvích zpracovává skutečnou událost ze středověké Francie čtrnáctého století, jež je popsána hned několika kronikáři té doby. Jednalo se o poslední oficiální souboj na život a na smrt, který měl rozhodnout o vině a trestu.

POSLEDNÍ SOUBOJ

Celá situace je přitom vyprávěna třikrát. Vždy z pohledu jedné z hlavních postav, kterými jsou Jean de Carrouges, kterého hraje Matt Damon, a Jacques Le Gris, jehož ztvárnění se zhostil Adam Driver. Posledním vrcholem trojúhelníku je pak Marguerite, manželka Jeana de Carrougese, jejíž postavu skvěle představuje Jodie Comer. Po hodně dlouhé době je tu film s velkou historickou výpravou, stavící na vztazích a vnitřním pětí mezi třemi figurami příběhu, co dokáže zajímavým způsobem prokreslit charaktery. Ačkoliv tu jsou monumentální scény se středověkými hrady, tak těžiště filmu spočívá v budování konfliktu a vztahu, jenž vyvěrá z celkem minimalistických scén, kdy na sebe dvě postavy reagují. Dá se vlastně konstatovat, že Ridley Scott natočil autentické, rozmáchlé a epické drama, které stojí na velmi komorních výrazových prostředcích.

POSLEDNÍ SOUBOJ

"Poslední souboj" navíc dokáže být zajímavý i ve chvíli, kdy základní děj znáte a další kapitola vám poodhalí jen něco málo navíc a nechá diváka se hlouběji vcítit do příběhu. Celkem by mě zajímalo, kolikrát se vlastně některé scény točily a jak režisér pracoval s herci. Výsledek je dechberoucí. Všechny tři hlavní postavy jsou zahrány fantasticky a nejenom, že dokáží velmi sugestivně podávat emoce a vykreslit celkem drobné změny v chování, ale zprostředkují skvěle i pohled na svůj charakter a hlavně dobu, do které je film zasazen. Mohu mít malé poznámky k tomu, že Matt Damon se v plném brnění v bitvě pohybuje příliš lehce nebo že věk protagonistů neodpovídá tomu, jak se příběh vlastně udál, ale v tom, jak vás "Poslední souboj" obestaví středověkou atmosférou, která je strohá, ale současně velmi fyzická a hmatatelná, se tu exceluje.

POSLEDNÍ SOUBOJ

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Ridley Scott natočil autentické, rozmáchlé a epické drama, které stojí na velmi komorních výrazových prostředcích.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

USA, 2021, 152 min
Režie: Ridley Scott
Předloha: Eric Jager (kniha)
Scénář: Nicole Holofcener, Ben Affleck, Matt Damon
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck, Harriet Walter, Marton Csokas, Željko Ivanek, Alex Lawther, Nathaniel Parker, Sam Hazeldine, Michael McElhatton, Clive Russell, Caoimhe O'Malley, Ian Pirie, Zoé Bruneau, Brian F. Mulvey, Simone Collins, Corinne Delacour, William Houston, Julian Firth, Serena Kennedy, Bosco Hogan, Adam Nagaitis