KILLCHAIN - Rottenness

KILLCHAIN - Rottenness

KILLCHAIN - Rottenness

KILLCHAIN - Rottenness

Takto v novembri si kladiem otázku, koľko deathmetalových nahrávok tohto roku ponúkla slovenská scéna a mám pocit, že nevyšlo dokopy nič. Je pravda, že niečo sa chystá, ale hlavne od „starých kusov“, novinky od DEHYDRATED a CRANIOTOMY idú von tuším teraz niekedy, MORDUM majú prinajmenšom natočené, o vydaní zatiaľ nič neviem, BRUTE až skraja roku 2022. Rozumiem tomu, že „časy jsou zlé, Camille“, ale jednak sme to asi tak chceli a druhak to žáner, ktorý slovenský extrémny metal od polovice 90. rokov po svete zviditeľňoval najviac a s dobrými ohlasmi, má na tomže Slovensku pomaly, ale isto za sebou.

V Košiciach fungovala veľká kovosmrtiaca scéna, nože, koľko z nej zostalo v roku 2021? MORDUM, STABBED, melodici ALL THE FURY, DISCONSOLATE v štádiu „bude niečo nové“, a KILLCHAIN. (OBLITERATE sú naďalej zo všetkého najviac „grind, ale tak po svojom“, THORWALD sú nemilosrdný grindový mlyn a INFER sú možno na death metal príliš black metal.) „Kde je váš spasiteľ“ sa KILLCHAIN spýtali už pred ôsmimi rokmi a na štvrtý album sme si počkali do mája 2021. Táto kapela diskografiu nerozširuje nejakými „kraťasmi“, s aktuálne štyrmi dlhohrajúcimi položkami ju teda majú mimoriadne prehľadnú.

V medzičase KILLCHAIN koncertovali a pomaly pracovali na novom materiáli, s ktorým sa od Metal Age presunuli k francúzskemu vydavateľovi orientovanému na spolky z death/grindového a slam/BDM teritória. Album „Rottenness“ prekvapí tým, že na takmer 35 minútach je len sedem skladieb v časovom rozpätí od 4:01 po 6:24. Na kvarteto, ktoré sme poznali ako energickú a agresívnu drvičku sú to niekedy priam „epické“ plochy, ide však o skúsených hudobníkov, ktorí sa na nich nestratia, hoci dojem, že deväť skladieb miesto siedmich za tento čas by materiálu dodalo ešte väčší ťah, sa niekedy dostaví. Pravdou je, že death/grindová tvár Košičanov tentokrát nabrala aj črty charakterizované voľnejšími strednými pasážami, akoby odrážajúcimi ich dávne klasické deathmetalové začiatky.


V prvom rade však dominuje nenásilné a vydarené spájanie nadupaného, priamočiareho modernejšieho death metalu s agresívnym náklepovým grind corom s odskokmi do crustu, odkazujúce hlavne na americkú scénu, v prvom rade MISERY INDEX + ich spriaznené projekty a keď sa to tak vezme, aj DYING FETUS. Tých začujeme napríklad vo výrazných kratučkých gitarových figúrach, ale aj v striedaní dvoch dominujúcich vokálov, hlbokého a stredového, agresívne revaného. Hlavné slovo patrí Gabimu, ktorý už niekoľko sezón patrí k najtalentovanejším vokalistom na tunajšej i okolitej extrémnej scéne. Zvláda širokú paletu extrémnych polôh, istý je v každej, do ktorej sa pustí, frázovanie takisto bez pripomienok.

KILLCHAIN

Dosť priestoru zaslúžene dostal aj Stano, spoznáte ho ľahko, ak máte doma druhý album od ERYTROSY. Realizuje sa hlavne v rýchlejších deathmetalových úsekoch a duetá s Gabim sú zážitok na nahrávke i naživo. Takto spolu dodajú priamočiaro bičujúcemu nárezu aj nádych výbušnej šialenosti typický napríklad pre francúzskych BENIGHTED. Kvalitné znenie zo štúdia Tetradrot dovolí obdivovať kvalitné riffy i rytmiku a skladateľsky je materiál takisto vyspelý. KILLCHAIN na svojej novinke nepredvádzajú nejaké žánrové inovácie, skôr to, ako v tom, čo si vybrali, stále dokážu rásť ďalej. Na predošlom albume sa dalo mať výhrady k veciam, ktoré si bolo treba ustrážiť, na „Rottenness“ sa to podarilo.

 

 1

Martin Lukáč

Verdikt

KILLCHAIN naďalej hrajú neľútostný death/grind prvej triedy, teraz navyše bez zbytočných chýb na kráse, ktoré minule zamrzeli. 

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Your Stench
  2. Descent Gore Catabolism
  3. Coitus Pulse
  4. Deus Deceptor
  5. Demiurge
  6. We Will Consume You
  7. Rottenness

Diskografie

Rottenness (2021)
Where Is Your Saviour (2014)
They (2009)
One More Victim (2007)