MAZINERIE 4 - Za hranou hudebního zinu

MAZINERIE 4 - Za hranou hudebního zinu

MAZINERIE 4 - Za hranou hudebního zinu

MAZINERIE 4 - Za hranou hudebního zinu

To, že Marie dělá zin, jsem věděl už celkem dlouho, bohužel mi ho osud nikdy nepřihrál do náruče. Na posledním Brutal Assaultu v roce 2019, v dobách, kdy byl svět ještě v pořádku, si přisedám v zadním pivním stanu na dohled od Kafe Kafka s Marií a veteránské zinařské dvojce Petr Frinta/Dalibor Ňorek. Už tehdy jsem jí představoval jako novou generaci zinařů, kteří přebírají štafetu od mizející generace 40plus. To, že bych si její práci měl pořídit, jsem měl v podvědomí několik posledních let, ale nikdy to neklaplo. Před pár dny jsem vezl Marii z hardcorepunkového svatostánku Hella a ta Mazinerie po ní v autě zůstala. Že prej za svezení. Já ji teď držím v rukou a říkám si, že jsem to dost prokaučoval, když držím až čtvrté vydání a před tím mi tři čísla zinu utekly.

MAZINERIE 4

Proč? Mazinerie je jiná než ostatní. Že to zní jako klišé? Možná jo, ale je to pravda. S Marií jsme společně podepsáni pod dvěma deskami. Ona vždy jako autor grafiky. To, že se u ní vášeň pro výtvarno, poetično a hudebno spájí v jedno, z jejího zinu přímo sálá. Vedle textu tu tak jsou komiksové stripy, ilustrace a spousta vizuální poezie. Počkat, vlastně tu je i poezie klasická, což většinou také není standardní artikl jiných hardcoreových zinů. Nebo alespoň ne těch, které se mi kupí v knihovničce. Ale dost možná jsem byl doteď ignorant a výrazná část scény mi unikala.

MAZINERIE 4

I tématicky má Mazinerie rozpětí, které si nedělá hlavu s nějakou zažitou tradicí. Rozhovor plzeňského barda Alberta se zpěvákem z NIC a tatérem Michalem „Dodáčem“ Urbanem vzniká na tattoo eventu „Odpoledne a Ječel“ a probíhá přímo ve chvílích, kdy zpovídaný tetuje zpovídajícího. V přepisu je přitom vše, co zachytí mikrofón, včetně toho, kdy Matěj Hošek, který akci fotí, komentuje světelné podmínky.

MAZINERIE 4

Další netradiční rozhovor se točí kolem knižních tipů Alexandry Delarge. Už mám objednáno pár věcí, které tu doporučuje. Vedle exkluzivního rozhovoru s blackmetalovými zakuklenci KONČINY a autorským tandemem DĚDA a MYŠINKA tu je rozsáhlá zpověď Míry ze Sedmičky. Kultovní figura, která má určitě co říci a zatím jsem s ním nikde žádné povídání nečetl. Skvělý zásah, jen víc takových. Šest stránek věnovaných pohybu a cvičení v průběhu lockdownu také není úplně standardní téma hudebních fanzinů. Na závěr Malťákovy recenze otáčejí kormidlem zpět do známých vod. To vše je ale protkané povídkami, poezií a grafikou. Mazinerie se nenechává spoutat. Představuje svěží vítr DIY zinové scény. Nemá někdo na prodej ty tři předchozí čísla? Nebo alespoň na půjčení?

Marie Fišerová

 MAZINERIE 4

MAZINERIE 4

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace