BAJONET - Kult kurev

BAJONET - Kult kurev

BAJONET - Kult kurev

BAJONET - Kult kurev

Pražskí thrashmetaloví matadori (rok vzniku 2002) svoj druhý dlhohrajúci album vydali v roku 2014, odvtedy pribudlo jedno demo a dve EP. Tá druhá, najnovšia, vyšla ku koncu minulého roku, netradične na dvoch CD s minutážou 12:22 a 12:21. Šípim tu koncept, disky nesú názvy „Kruh krve“ a „Kruh hoven“, matne mi to pripomína Passoliniho 120 dní Sodomy, slávny film, ktorý som nevidel, po zhliadnutí niekoľkých fotiek z kontroverzného a do histórie zapísaného diela som pochopil, že nemusím vidieť všetko. Ešte že sa kapela pri námete na obal inšpirovala inde a je to sexy nielen na hudobný materiál, ktorým je „zaostalej vypráskanej kov“.

BAJONET

Tak sa volá aj úvodná skladba na prvom disku, poskladaná z riffov od VENOM, SEPULTURA, SLAYER, KREATOR a BATHORY. V podstate ide o poctu inšpiračným zdrojom, BAJONET sú už nie veľmi novými zástupcami „novej vlny starého thrash metalu“, toho špinavého, zúrivého a priamočiareho. Máma Teror (gitara, spev), Studna Strachu (basa, spev) a Thomas von Krchow (bicie, spev), plus štyria hostia so sólami a zbormi. Ak máte radi ten starý thrash, ktorý je orezaný na kosť a besniacu podstatu, bez „umeleckých“ ozdôb či odľahčenosti, zato so silnou dávkou zloby a až čiernkokovovou náladou tu i tam, sú BAJONET vaši ľudia. Skladby majú od 00:47 po 03:57, väčšinou pod dve minúty, takže rýchlosť, stručnosť, výprask, staroškolské sóla a prevažne zlostné, brechavé vokály plus miesta, kde spev a frázovanie príjemne pripomína majstra Štorma – „Pytle krve a sraček“.

Tu sa dostávame k textom, ktoré z hudby chytíte len sčasti a čítať sa vám ich nebude chcieť, lebo sú vysádzané do kruhu a načo si ukrútiť wilsona, všakže. „Matička válka“, „Archanděl Krematorsk“, „Uveďte mrtvé“, „Rekrucifikace“, „Francouzská sekyra“ (s citáciou Marseillaisy), takže vojna, zlo, násilie, smrť, morbidita. A tiež „Píči kyseliny“, „Kult kurev“, teda jazyk vulgárny, priamočiary, bez servítky, témy i oplzlé, BAJONET rozhodne nehrajú pre nejakých chruňov či pochábľov. Pár intier z filmov, nejaké melodickejšie momenty, ale celkovo thrash metal z čias, kedy bol najextrémnejším metalovým žánrom. Chytľavý matroš, zároveň kope a nepozná žarty.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace