NUVOLASCURA - As We Suffer From Memory And Imagination

NUVOLASCURA - As We Suffer From Memory And Imagination

NUVOLASCURA - As We Suffer From Memory And Imagination

NUVOLASCURA - As We Suffer From Memory And Imagination

Ještě jednou se vrátím k zásadním objevům roku 2020. Konkrétně ke kapele NUVOLASCURA z Los Angeles. V čem jsou tak výjimeční? Už tak pocitově intenzivní žánry jako screamo nebo emo violence šponují do naprostého extrému. Pomáhá jim v tom ženský vokál Ericy Schultz, který mi udělal díru do hlavy, a instrumentální souhra bicí soupravy a kytar. Oba dva nástroje posluchači nedopřávají úlevu. Postrockové vyklidnění, které bývá v těchto žánrech obvyklé, tu najdete jen velmi výjimečně.

NOVOLASCURA

Ostré kytarové pidlikačky a lehce disharmonické riffy neustále řežou do uší a uvolnění nenastává ani když rozjedou drásavé plochy. Bicí souprava velmi citlivě sekunduje. Dokáže být hřmotná a majestátní ve chvílích, kdy skladby potřebují zatěžkat, a současně i až hystericky chaotická, když kapela potřebuje emoce vyšponovat na maximum. Velmi dobře s tím korespondují i délky skladeb, nepřesahující tři minuty. Zapomeňte na roztahané kompozice u ostatních podobných kapel, u kterých lze odpočívat. Právě tou nervózní uspěchaností NUVOLASCURA dokáží docílit toho, že album jako celek působí ještě mnohem palčivěji. Neustále se žene dopředu, jakoby neměl být další den. Třináct skladeb tu je rozloženo do jednadvaceti minut. Nemohu si zpětně vzpomenout, kdy nějaká "emařina" měla podobně grindovou stopáž.

Dalším dílem do skládčky jsou kytarové figury, které místy působí téměř mathcoreově. Ačkoliv by k tomu žánr přímo vybízel, tak jakékoliv gradované pasáže jsou takřka zapovězeným elementem. NUVOLASCURA uznávají jen neklid, nedávají vám odpočinout. Těch několik chvil, které tak mohou působit, jako je třeba skladba „Essentially a Vivisection“, se rychle láme do sebedestruktivního chaosu. Jednoznačný vzkaz, že tady nejste v bezpečí. Pro desku je typický neustálý pohyb ve vražedném tempu. Staví nad hlavu veškeré žánrové šablony a přichází s konceptem chaotického technického hardcoreu, který barví silným emocionálním nábojem.  Po velkém zástupu kapel, které si lebedily v bezpečných mantinelech uřvaného ema, je tohle blesk z čistého nebe, výrazně oživující celou tuto scénu.

 2

RIP
RIP

Verdikt

Po velkém zástupu kapel, které si lebedily v bezpečných mantinelech uřvaného ema, je tohle blesk z čistého nebe, výrazně oživující celou tuto scénu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 21:14

 


 

nuvolascura.bandcamp.com

Skladby

  1. As the Mask Begins to Slip
  2. Disguised in Scintillations
  3. Victory Position
  4. For Their Own Diversions
  5. Pixel Vison Anxiety
  6. Irreversible Crying Spell
  7. Essentially a Vivisection
  8. Ceaseless Memories of Seperation
  9. In Consequence of Coincidence
  10. Who Knows What You Deserve
  11. Apyrexy
  12. Now It's Clear
  13. We'll Never Know the True Extent of Our Loss