THE BASTARD WITHIN - Better Dead Than Friends

THE BASTARD WITHIN - Better Dead Than Friends

THE BASTARD WITHIN - Better Dead Than Friends

THE BASTARD WITHIN - Better Dead Than Friends

Tomuto sa povie trefa do čierneho. Ďuro Haríň pri bádaní v deathmetalových či grindcoreových končinách nezvykne siahať vedľa, THE BASTARD WITHIN sú však extra úlovok aj na jeho pomery. V súčasnosti taliansko-švajčiarsko-americká štvorica funguje od roku 2015 a jedinou jej nahrávkou je tento album zo septembra minulého roka. Je to však vstup na scénu, aký nie je úplným pravidlom. Verím, že im nasadenie a kvalita vydržia aj do budúcnosti a že si všetku muníciu nevystrieľali už teraz. Chýbal mi takýto kvalitný a brutálny, priamočiary grind core s hutným, hlbokým zdrvujúcim znením. V grinde niekedy hudbu zráža príliš plochý, šuštiaci a punkový zvuk, ktorý uberá na výbušnosti a je to škoda. 

CN Sid (vokály), Gianluca Sulpizio (gitary), Davide Stura (basgitara) a Kevin Talley (bicie) si na toto dali pozor a tak tu máme dvadsaťdva parádnych grindových výpraskov. V podstate bez nejakých väčších (death)metalových či HC vplyvov, taká „čistá práca“ s výbornými riffmi a chytľavými linkami. TBW hrajú veľmi energicky a agresívne, rozhodne nie primitívne, ich hudba je veľmi dobre prepracovaná, ale stavia na priamočiarosti. Nejaké disharmonické krkolomnosti, pre ktoré mne osobne bandy ako MARUTA či CROWPATH zase až toľko nehovoria, sa tu vyskytnú fakt sporadicky. Toto je grind skôr z rodu NASUM, ROTTEN SOUND alebo PHOBIA, vďaka hlbokému zvuku vyslovene surový a nemilosrdný. Prevaha náklepov, spestrených občasnou vyhrávkou či pasážou vo valivom, zlovestnom tempe. Veľa tu robí dosť dominantný hlboký vokál, ktorému kontruje typický vyšší besniaci rev.

THE BASTARD WITHIN

Pokiaľ ide o hlasivky, s tými sa TBW naozaj vybláznili, majú tu veľa hosťovačiek od „celebrít“ ako Trevor (SADIST) či Jason Netherton (MISERY INDEX, ASPHALT GRAVES) a popri nich Yuri Bianchi (ex- technickí deathmetalisti ANY FACE) plus dve fešné dámy, Mara(OCULARIS INFERNUM, Lotyšsko) a Stefania Minervino (SPOILED). Zúriaca ženština je prevažne Mara, dostala priestor v štyroch skladbách, ostatní hostia majú po jednej. Zvuk som už pochválil, hustý, hlboký a výbušný, na jednej strane hukot, na strane druhej počuť, že hudobníci i skladatelia sú tu prvotriedni. Točilo sa v Taliansku, až na bicie, tie sú z Texasu. Všetci vieme, čo za kolos extrémneho metalového bubnovania je Kevin Talley. Pre kapelu je záchranou a veľkým plusom aspoň štúdiovo. Naživo hranie s TBW stíhať nebude. Prajem im šťastie na kompetentného tlčmajstra, aby konečne mohli koncertovať, potom budú ozdobou každého extrémneho festivalu.

P.S. Začnite sa konečne tí, čo máte hudobnícke ambície, učiť hrať na bubny a neflákať to. Rozumiem tomu, že súprava je veľké teľa a kto to má furt vláčiť, ale kvalitný bubeník vyváži tucet priemerných gitaristov.

 1

Martin Lukáč

Verdikt

Elitná grindová paľba, v rámci žánru sa stále dajú nájsť kvalitné nové nahrávky, táto mi urobila obzvlášť veľkú radosť.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Dead End
  2. Loser Division
  3. I Don't Give a Fuck
  4. Formless Mass
  5. This Is a Fact
  6. The Solution
  7. Varosha
  8. Worthless Existence
  9. (Anti) Social Network
  10. Cui Prodest
  11. Thinks
  12. Better Dead than Friends
  13. Aware of Slavery
  14. Boredom
  15. Shaman 3.0
  16. Irrational Mania
  17. Money for Rotting
  18. Mankind
  19. Pay
  20. Affective Deficiency
  21. If
  22. Reset

Diskografie

Better Dead Than Friends (2019)