KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.2 -

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.2 - "Padli sme s príjmami zo dňa na deň na úplnú nulu"

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.2 -

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.2 - "Padli sme s príjmami zo dňa na deň na úplnú nulu"

Vytipovali jsme pár hudebních klubů, které máme rádi napříč Českem i Slovenskem a zeptali se jich, zdali epidemii přežijí. Jak tráví čas v těchto dnech a jaká je možnost, aby fanoušci hudby kluby podpořili? V dnešním článku si je možné přečíst názory ze tří slovenských a jednoho západočeského.

Pokud máte vy „Svá místa“, kterým by v těchto dnech mohli pomoct fanoušci, co je mají rádi, sdílejte v diskuzi.

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE

Divadlo pod Lampou - (Havířská 933, Plzeň)

Jak opatření kolem koronaviru doléhají na váš klub?

Doléhají celkem výrazně, což je obecně problém v celé kulturní sféře – byli jsme mezi prvními, na které se zákaz vztahoval a zároveň budeme mezi posledními na řadě, až se to začne postupně uvolňovat…

Je ohroženo Vvše fungování do budoucna?

Samozřejmě bude záležet na vývoji situace, ale věříme, že to Lampa ustojí. Boj o přežití tím ale rozhodně neskončí, následky současné situace na nás budou doléhat i poté, až se začne život vracet do „normálu“. Nikdo zatím netuší jak moc....jednak zde bude přetrvávat strach chodit mezi lidi a taky na to jednoduše část lidí nebude mít prostředky atd…

DIVADLO POD LAMPOU

Je nějaká cesta, jak klub mohou podpořit lidé, kteří chodí na koncerty?

Momentálně jsme ve spolupráci s hudebninami Houdek zahájili přípravy hudební kompilace interpretů, kteří u nás v minulosti vystupovali a bude odkazovat k 30. narozeninám Lampy, které nás čekají letos v listopadu. Kompilace bude volně ke stažení na bandcampu, kde bude mít zároveň každý možnost nás podpořit dle svého uvážení. Zatím je to velmi čerstvá záležitost, která začne dostávat reálné obrysy v příštím týdnu, každopádně je v plánu od kapel získat raritní, ideálně doposud nezveřejněné, nahrávky. V řešení je také live stream z klubu, jehož případný výtěžek bude věnován na charitativní účely. V obou případech budeme informovat na našem webu a facebookových stránkách.

Jak v současnosti trávíte čas?

Poměrně odlišně od běžného provozu, řešíme věci kolem rušení nebo překládání koncertů, pracujeme především z domova…pak je také čas na dlouhodobější resty – revize techniky, úklid, doladit web atd…a každej večer jsme doma, to je něco co naše rodiny neznají ;).

Máte nějaké doporučení/tip ať už hudební, filmová, knižní, …úplně jiná?

Za mě osobně můžu říct, že s dvěma malými dětmi v současné době, mám momentálně paradoxně mnohem míň času na novou hudbu nebo filmy atd…Každopádně za poslední dobu můžu doporučit seriál Mike Judge: Historky ze šňůrym nebo minimálně první sérii Babylon Berlin….z hudby, konkrétně co se Plzně týče, bych za poslední dobu doporučil nové kapely jako Pololidi, Boost nebo Holy Crab, parádní desku od Code Name Linhart, z mladších stále lepší China Soup nebo Ed Rosenthal a dlouhodobě samozřejmě partu kolem Slash magazine. Zvědavej sem na chystaný desky Povodí Ohře, Lusky a novej materiál členů Snyder, kteří chystají několik zásadních změn, včetně novýho názvu...někoho sem určitě zapomněl, ale už musim jít vyvenčit nervózní rodinku a závěrem jeden „přespolní“ tip – za poslední rok (nejen) mě nejvíc v Lampě naživo rozsekali Kurvy Češi.

Franta / Divadlo pod Lampou

DIVADLO POD LAMPOU

Kubík - (Trnava, Štefániková 4)

Jak opatření kolem koronaviru doléhají na váš klub? Je ohroženo vaše fungování do budoucna?

Organizácia koncertov v Kubíku nie je jeho jediná aktivita, takže pandemia nás obmedzila len v oblasti koncertov a iných hromadných eventov ktoré ako kolektív organizujeme. Naše fungovanie vďaka dobrým majiteľom priestorov nie je nijako ohrozené ale verím, že podhubie kubíku by sa udržalo kdekoľvek. Chceli by sme ale spustiť aspoň nejaký podcast alebo live vysielanie z kubíku. Uvidíme.

Je nějaká cesta, jak klub mohou podpořit lidé, kteří chodí na koncerty?

Myslím, že konkrétne priestory kubíku nie je ako podporiť. Skôr má zmysel podporiť priamo ľudí ktorí v kubíku robia na svojich projektoch/značkách a svojou aktivitou sa živia. Marna, Purelove, Sketon, Podpor Lotrov, Freetrees, End Rew, High Forehead press…

Jak v současnosti trávíte čas? Máte nějaké doporučení/tip ať už hudební, filmová, knižní, …úplně jiná?

Trávime teraz väčšinu času doma, chodíme do prírody, občas skejtovať na parkovisko, trochu viac čítame a niekedy si spoločne zavoláme.
Niekto nemá čo robiť a niekto má zase práce viac ako mal doteraz. Je to rôzne, sme veľká parta.
Nejaké doporučenia od tých čo sa stihli vyjadriť. film - Green Book, Temple Grandin
hudba: Fvck Kvlt, Inšpektor Nádej, Arrebato.
knihy: Richard Adams - Watership Down, Rebecca Solnit- Muzi mi to vysvetlia, Patti Smith- just kids, Jakub Drábik - Fašizmus, všetko od Brokes Books a Neklid, William Dalrymple - Deväť životov a že nemusíš mať výčitky keď obdobie karantény nie je tvoje najproduktívnejšie obdobie v živote.

Kubíčí kolektiv / Kubík

KUBIK

Collosseum club - (Vrátna 70, Košice)

Náš klub je úplne zatvorený. Akcie do odvolania zrušené, čo pre nás nie je moc dobré. Veľa vačších akcií bolo propagových billboardami a to sú dosť veľké náklady. Tieto sú momentálne zrušené a všetko ide do minúsov. Treba platiť zamestnancov a klub ako Collosseum funguje z akcií a ľudí a tie momentálne nemôžu byť, takže je to veľmi zlé. Podporiť klub môžu ľudia čoskoro, dáme zbierku a budeme dávať cez net aj predaj veci ako sú mikiny a tričká, čo verím ľudia podporia. Voľný čas trávime upratovaním a skrášlenim klubu. Maľujeme, čistíme a pripravujeme sa na otvorenie, aby bolo všetko v poriadku. Tip na voľný čas - počúvajte veľa muziky a ak sa klub otvorí, príďte nás podporiť!

Lukáš / Collosseum

Collosseum club

Kulturák - (Bazová 9, Bratislava)

Jak opatření kolem koronaviru doléhají na váš klub? Je ohroženo vaše fungování do budoucna?

Od začiatku vírusu bolo jasné, že všetci z klubu (prevádzkar, dramaturg, zvukári, technici či barmani, dokopy 9 ľudí) padli príjmami zo dňa na deň na úplnú nulu. Opatrenia na Slovensku sú veľmi slabé, povedal by som že pre nás nepoužiteľné. Do dnešného dňa neboli vládou vyriešené odklady pôžičiek (ktoré na firmu máme) či kompenzácie za nájomné priestorov. K dnešnému dňu je teda jasné, že sa budeme z priestorov na Bazovej ulici, kde teraz sídlime, sťahovať. Keď kríza skončí, otvoríme klub na novom mieste, zatiaľ však nieje známe kde. Sľubujeme však, že nepoľavíme a Kulturák klub bude pokračovať. Uvidíme, možno to aj bude lepšie ako doteraz

KULTURAK

Je nějaká cesta, jak klub mohou podpořit lidé, kteří chodí na koncerty?

Podporiť sa nás dá cez portál tootoot.sk. Na tejto stránke je možnosť nám dobrovoľne prispieť na akcie ktoré streamujeme.

Jak v současnosti trávíte čas? Máte nějaké doporučení/tip ať už hudební, filmová, knižní, …úplně jiná?

V súčastnosti sa snažíme najmä streamovať, urobili sme už viacero virtuálnych koncertov, slam poetry, literárnych večerov či kvízov. Odporúčanie je teda jasné, sledujte nás na našich kanáloch, snažíme sa prinášať veľa kultúry domov. V streamoch budeme pokračovať aj do budúcna.

Michal / Kulturák

KULTURAK

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP