MARRASMIELI - Between Land And Sky

MARRASMIELI - Between Land And Sky

MARRASMIELI - Between Land And Sky

MARRASMIELI - Between Land And Sky

Ó drahé sestry, drazí bratři v kovu, jest tomu tak, že i na Metalopolis právě probíhá odvěká bitva mezi dobrem a zlem, mezi světlem a tmou, mezi směšnou nadějí a krutým poznáním, že naše životy jsou jen dočasná skořápka! Velekněz světla Rudi vytáhl z rukávu zbraň hromadného ničení v podobě zkyslého Tiramisu nových NIGHTWISH, strana zla a beznaděje, reprezentovaná především mou maličkostí a kolegou horalem Reaperem, se musí bránit. Ty na nás broskvovou finskou vodkou, my do tebe říznou lesní samohonkou, parde. I vzývám mocné MARRASMIELI, nechť zaplaví tuto stránku řekami temna a jezera slz!

No, zas tak tragické a smutné to nebude. Sbalíme si do torny sušené sobí maso a vyrazíme do pusté finské divočiny s kapelou, která se z ní nedávno naprosto nečekaně zjevila. O tomhle triu nemám záznamů nad rámec dva roky starého eponymního EP a novinky „Between Land And Sky“, kterou divá lesní zvěř vynesla v zubech na konci ledna. A nemohu si odpustit značný údiv, protože pokud je tohle skutečně prvotina od muzikantů dosud nepoznamenaných jizvami a šarvátkami Scény, tak o to větší respekt k albu mám. Jsou prostě věci mezi nebem a zemí…

Obrázek_2

Oblíbená rubrika „Luštíme názvy s Marigoldem“ nemůže chybět. Marras je ve staré finštině smrt, mieli pak značí mysl či náladu. Úplně cítím, jak se nasládlý puch NIGHTWISH začíná z chodeb MP po anglicku vytrácet! Kam půjde naše mysl a nálada umírat? Inu, do rozlehlých finských hvozdů, k naleštěné hladině jezer, v níž se odrážejí ubíhající mraky. MARRASMIELI patří k produktivní finské odnoži folk BM, která mnohým kolemjdoucím může splývat třeba s tvorbou MOONSORROW.

Koneckonců, od MARRASMIELI k nim není tak daleko, protože i tohle finské trio rádo používá velebné sborové samply a úderné pohanské marš-riffy. Ale zatímco někteří jejich krajané se díky tomu mění v poněkud otravné bitevní odrhovačky, MARRASMIELI jimi směřují spíše dovnitř sebe sama. V jejich projevu je navzdory celé řadě atraktivních prvků něco introvertního, co spíš než ke zvedání korbelů a dělání parohačů svádí k zádumčivému hledění do dáli. V tomto mají blízko k říznějším krajanům HAVUKRUUNU nebo, namátkou, britským náladotvorcům WINTERFYLLETH či skotským SAOR, když se věnujeme disciplíně namedroppingu.

Trojice z provincie Uusimaa inklinuje k rozsáhlým skladbám, ve kterým se nejlépe uplatní cit pro jednoduché, ale působivé melodie, a především cit pro plynutí. „Between Land And Sky“ vyniká přirozenou, vtahující dynamikou, s jakou kapela kloubí extrémní black metalové party s uvolněným folkovými prvky. Milovníci lidové finské hudby, kteří rádi trdlují u KORPIKLAANI, mohou být trochu zklamáni, protože ze skočných ugrofinských vod MARRASMIELI příliš nečerpají. Folkové vlivy mají za úkol spíš posilovat zasmušilou náladu, provzdušňovat tvrdou metalovou vozbu a odlehčovat velebné symfonické party.

Organičnost, s jakou to Finové dokáží, svědčí o velké skladatelské a aranžérské vyzrálosti. MARRASMIELI přes sebe kladou různorodé zvukové vrstvy a výsledkem je přístupný, ale magnetizující kaleidoskop nálad a melodií. Celkový sound a produkce jsou klíčovými hráči. Jednotlivé instrumenty jsou parádně čitelné, v mixu mají dost místa, aby posluchače vtáhly do dramatické struktury.

Navíc „Between Land And Sky“ disponuje něčím, co celé řadě BM alba chybí – gradací a pointou. Nejepičtější momenty čekají na posluchače v samotném závěru a jsou skutečným vyvrcholením a odměnou, nejen ornamentálním doplňkem či povinnou jízdou. MARRASMIELI prostě vytáhli z rukávu debut jako víno (pivo, medovinu), album věrné tradicím a tomu nejlepšímu metalovému impresionistickému vypravěčství. Nemůžu se dočkat, kam se kapela vydá dál. Jedno vím jistě – s chutí si to s nimi vyšlápnu znovu.

 1

Marigold

Verdikt

Řízný a velebný debut finského tria křtěného jezery a odchovaného lesy. 

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 45:31

DR: 8
Gear: Pioneer XDP 100R + Audio Technica ATH-M60x (Tidal verze)

Sestava

Skladby

  1. The Unbroken Blue
  2. Embrace The Eternal
  3. Those Who Are Long Gone
  4. Karakorum
  5. The Ardent Passage
  6. Aallot

Diskografie

Between Land And Sky (2020)