STABBED - In The Shadows

STABBED - In The Shadows

STABBED - In The Shadows

STABBED - In The Shadows

„Môjho staršieho brata Stepana zjedli počas hladomoru ľudožrúti...,“ porozpráva nám Andrej Čikatilo do ťažkých riffov inštrumentálky „Butcher of Rostov“, otvárajúcej debutový album košicko-svidnícko-bardejovského zoskupenia, fungujúceho od roku 2016. STABBED sú možno novým menom na scéne, členovia tejto skupiny nováčikmi však nie sú ani zďaleka, keďže tri štvrtiny zostavy zároveň hrajú v OBLITERATE a vokalista Marek u tejto trvalky domáceho grindu tu a tam zaskakoval na poste vokalistu. Aby to bolo komplet, Gabi, vokál OBLITERATE, tu v začiatkoch bol tiež, ale tento „úväzok“ už zrejme bol nad jeho časové kapacity.

Ak ste mali radi OBLITERATE v staršej/starej zostave a tvorba Košičanov cca posledných desať rokov už pre vás nie je, možno kvôli experimentovaniu, príklonu k technike, snahám o progresivitu v rámci žánru a vlastne kvôli zmene hlavného skladateľa, STABBED by mohli byť okrem iných aj pre vás. Vplyv vyššie spomenutej bandy sa ich hudbe odoprieť nedá, veľa postupov je skrátka v podobnom štýle, Ivanov skladateľský rukopis sa nezaprie, ale tu je extrémne hranie proste bližšie ku koreňom. Skladby sú priamočiarejšie, bez vyslovených technických eskapád a vyhrávok grindu vzdialených. Dokonca by sa dalo povedať, že oproti najnovšiemu EP od OBLITERATE sú STABBED menej melodickí, viac trhajú a drvia.

STABBED

Materiál má 25 minút a drobné, z dvanástich skladieb sú tri inštrumentálky a hudobne ide o  skôr „nervný“, útočný jednoduchší death metal s grindcoreovými a hardcoreovými prvkami. Prekvapivo veľa skladieb buduje hlavne na stredných a valivých tempách, ťažkých gitarách a istej disharmonickosti a ponurej, tiesnivej atmosfére. Tá tu hrá do kariet v podstate hororovým a gore témam, postaveným na príbehoch sériových  vrahov, zločincov a psychopatov. Na prvé vypočutie budú „hitovkami“ asi hlavne „Cellar Story“ a rýchla vypaľovačka „245 Trioxin“, po viacerých vstrebaniach sa hudobný svet STABBED otvorí o dosť viac a zachytíte napríklad trefné vyhrávky a harmónie, taktiež dobrú prácu s tromi vokálmi a aj hosťujúceho Petra Beťka (DOOMAS) v „In The Woods“.

Na debut vydarené a vcelku prekvapivé, keďže avizovaný staroškolský death/grind sa nakoniec ani nekoná, je to skôr ako „OBLITERATE v novej zostave hrajú v bočáku o čosi viac death metalu“. (STABBED sú regulárna skupina, ale viete ako to myslím.) Nečakajte nejaký veselý, oddychový gore nárez urobený ľavou zadnou za týždeň, toto je vcelku vážna, ponurá a maniackou agresivitou nabitá záležitosť. Netreba nad ňou váhať aj napriek tomu, že po grafickej stránke je to čiernobiela „jednoduchosť sama“, tu má proste miesto obalu zaujať hudba. P.S. V ďakovačke je drsný fór týkajúci sa toho, kto sa postaral o názov kapely. Srandovné okolnosti to naozaj neboli.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

OBLITERATE si odskočili do hudobne priamočiarejších, zato ale ponurých a agresívnych svetov, a prvý výlet má šancu zaujať.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Butcher of Rostov
  2. Mountain of Madness
  3. Brains
  4. Cellar Story
  5. Dear Maggots
  6. In the Shadows
  7. 245 Trioxine
  8. In the Woods
  9. Stranger in the Mirror
  10. Put Down the Axe
  11. Voices in Your Head
  12. Alive

Diskografie

In The Shadows (2018)
Cellar Story (SP) (2017)