ONCE UPON A WINTER - .existence

ONCE UPON A WINTER - .existence

ONCE UPON A WINTER - .existence

ONCE UPON A WINTER - .existence

Z řecké Soluně pochází Ilias Kakanis, kluk co stojí za ambiciózním a hlavně zajímavým projektem ONCE UPON A WINTER. Minulé album nasbíralo na Youtube velmi rychle více jak 100k přehrání a novinka „.existence“ se vydává mnohem dál v zajímavých záchvěvech, které minulá tvorba jen naznačovala. Tím je instrumentální postrock, který plnými hrstmi bere z jiných netradičních subžánrů. Používá sedmdesátkové kytary, epické motivy na pomezí teatrálnosti i dřevní progrockové postupy. Ve své podstatě je to moderněji proaranžované baladické retro, zabalené do postrocku, které staví na klavírních linkách, pochmurných sólech a oldschoolových synth zvucích.

ONCE UPON A WINTER

Ony sedmdesátkové a osmdesátkové motivy mají nebezpečně nostalgické aroma. Mnohokrát jsem si vzpomněl hlavně na hudbu Petra Hapky, kterou ozdobil bezpočet filmů a seriálů v sedmdesátých a osmdesátých létech. Ilias Kakanis je takový Hapka, který tyto čtyřicet let staré postupy oprašuje a přidává k nim, velmi decentně, současné prvky i typické balkánské kytarové šmrdlačky.

Asi nejpovedenější je skladba „In The Chronicles of Mediocre Egos“, která krásně pracuje se vším výše zmíněným. Nebojí se retroklávesových plachet, melancholických až patetických melodií a uprostřed ani kytarové epické ejakulace, která si s Petrem Hapkou nezadá opravdu v ničem. A že je to místy na hranici kýče? No jasně, že je – ale tady mi to z nějakých důvodů vůbec nevadí.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Řecký postrockový Petr Hapka ... aneb není postrock jako postrock. 

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. I've Seen The Skies Shatter
  2. In The Chronicles Of Mediocre Egos
  3. Cognitive Dissonance
  4. Unsettling Minds Climax In The Darkest Hours
  5. Purple Midas
  6. existence

Diskografie

.existence (2018)
Selective depression in chase of the Big Bang (2017)