MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT vs. MEG: MONSTRUM Z HLUBIN - Skvělá akční béčka babího léta

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT vs. MEG: MONSTRUM Z HLUBIN - Skvělá akční béčka babího léta

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT vs. MEG: MONSTRUM Z HLUBIN - Skvělá akční béčka babího léta

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT vs. MEG: MONSTRUM Z HLUBIN - Skvělá akční béčka babího léta

Neodolal jsem. Zajít si občas na nějaké přiznané poctivé Béčko je prostě fajn. Po skvělé akční jízdě MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT, který byl typickým zástupcem čistokrevné špionské akce, je tu další typický kousek pro akční subžánr. Tentokráte s příšerou v hlavní roli – MEG: MONSTRUM Z HLUBIN. Oba filmy mají společné to, že jsou dělány s určitou poctivostí, která jim sune hodnocení nahoru. Pokaždé ale jiným způsobem.

Tam, kde první film zachraňuje herecká akrobacie Toma Cruise a hmatatelná akce bez zbytečného CGI a speciálních efektů, druhý exceluje přesně na opačném poli. Do přerostlého žraloka se díky asijským producentům napumpovalo dost peněz, aby bylo možné vyrenderovat opravdu velkorysé scény s vizuálně věrnou příšerou, takže očekávané Sharkenado se nekoná. Tam, kde situaci nezachrání scénář nebo herecké výkony, nastupuje počítač. Oba filmy mají vzácně výtečně vybalancovanou akci, humor a napětí. Každý v jiným poměrech, ale přesně vyladěné podle toho, co kterému sluší.

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT

Příběh vlastně nemá moc smysl řešit, stejně jako v devadesátkovém seriálu. Přijde úkol, je tu tým hodně osobitých agentů, kteří ho přijmou, všechno se párkrát pokálí a zamotá, takže je nutné improvizovat a po všech těch peripetiích všechno dobře skončí. Jako vždy.

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT

Simon Pegg dodává vtipné hlášky, Tom Cruise promyšlenou akci, která je přesně na té hranici, kdy je velmi absurdní a přehnaná, ale ještě není úplně směšná. Klobouk se musí smeknout před tím, jak téměř šedesátník Cruise předvádí naprosto skvělé výkony bez dvojníka (seskok z letadla se točil 104 krát než se to konečně uspokojivě povedlo).

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT

Navíc se tu skvěle pracuje s hudbou, doporučuji si někdy soundtrack pustit. Už si moc nepamatuji, kdy mě naposledy tak moc bavila akce, ať už šlo o scénu na toaletách, zběsilou jízdu v Paříži nebo velkolepou honičku v helikoptérách, gradující do ještě většího finále. Rozhodně akční film roku, pokud nepočítám Marveláky.

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT

8/10

MEG: MONSTRUM Z HLUBIN

Musím říci, že na postavy tu snad měl někdo šablonu. Je tu naprosto archetypální skvadra charakterů, od tvrďacké pokérované hackerky s lesbickým hairstylem, přes přechytralou malou holčičku, říkající obnažené pravdy s dětskou nevinností, až po hloupého miliardáře. A samozřejmě spousta dalších včetně Jasona Stathama v hlavní roli. Chemie, potřebná pro úroveň tohoto filmu, mezi nimi funguje, všichni jsou dostatečně zapamatovatelní a skoro dopředu už víte, kdo přežije a kdo bude jen krmí pro „monstrum“.

MEG: MONSTRUM Z HLUBIN

Příběh se jednoduchý. Na vědecké stanici zjistí, že dno Mariánského příkopu je jen fake a pod ním je další svět. S novými zvířátky. Jednu ponorku něco napadne a tak povolají Stathama, který je jediný, kdo je může zachránit, protože s tím „něco“ měl už zkušenost. Tomu se moc nechce, ale protože je v ponorce jeho ex, tak do toho jde. No a hádejte. Ano, k velkému překvapení je dole naštvaná prehistorická paryba. Pink. Pandořina skříňka je otevřena. Příběh ale není za tak důležitý.

MEG: MONSTRUM Z HLUBIN

Prim tu hrají parádně zpracované akční scény s přerostlým žralokem, které by i Ernest Hemingway záviděl. Není to sice tak hluboké, ale figury a chemie mezi nimi funguje, můžete se podívat na závod megalodona a Stathama v plavbě i na to, co se stane, když monstrum dorazí na přeplněnou asijskou pláž, případně jestli přežije koupající se jorkšírek. Nic pro intelektuály. Já jsem čekal něco mnohem „béčkovějšího“ a nakonec mě opravdu bavilo, jak dobře jsou díky rozpočtu všechny efekty udělány.

MEG: MONSTRUM Z HLUBIN

7/10

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT


USA, 2018, 147 min


Režie: Christopher McQuarrie
Scénář: Christopher McQuarrie
Kamera: Rob Hardy
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Tom Cruise, Henry Cavill, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Ving Rhames, Vanessa Kirby, Alec Baldwin, Sean Harris, Angela Bassett, Michelle Monaghan, Wes Bentley, Kristoffer Joner, Frederick Schmidt, Joey Ansah, Caspar Phillipson, Velibor Topic, Gordon Alexander, Alix Bénézech, Russ Bain, Grahame Fox


 


MEG: MONSTRUM Z HLUBIN


USA, 2018, 113 min
Režie: Jon Turteltaub
Předloha: Steve Alten (kniha)
Scénář: Dean Georgaris, Jon Hoeber, Erich Hoeber
Kamera: Tom Stern
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Jason Statham, Ruby Rose, Robert Taylor, Cliff Curtis, Rainn Wilson, Bingbing Li, Masi Oka, Ólafur Darri Ólafsson, Jessica McNamee, Page Kennedy, Vithaya Pansringarm, Shuya Sophia Cai, Winston Chao