TRENT REZNOR & ATTICUS ROSS - The Vietnam War Original Score

TRENT REZNOR & ATTICUS ROSS - The Vietnam War Original Score

TRENT REZNOR & ATTICUS ROSS - The Vietnam War Original Score

TRENT REZNOR & ATTICUS ROSS - The Vietnam War Original Score

Když jsem před nedávnem hledal dokumentární filmy o válce ve Vietnamu, našel jsem jeden seriál, který dle referencí překonává všechny ostatní. Už u prvního dílu z deseti jsem si všiml hudby. Rukopis některých fragmentů mi byl povědomý. Až tehdy jsem zjistil, že za ním nestojí nikdo jiný, než Trent Reznor z NINE INCH NAILS a Atticus Ross. Od té doby jsem si tento zneklidňující válečný soundtrack proháněl ušima snad každý den, což se mi asi ještě nikdy se soundtrackem k dokumentárnímu seriálu nestalo.
Pokud jde o Rosse, ten s Trentem Raznorem rozhodně nespolupracuje poprvé.

The Vietnam War

David Fincher dal ty dva dohromady už u několika svých filmů. Za všechny jmenujme „The Social Network“ nebo „The Girl with the Dragon Tattoo“ a zdaleka nejen to. Za poslední dva roky jsou spolu podepsáni pod šest dalších projektů. Sám Ross fungoval jako producent a programátor pro NINE INCH NAILS od roku 2006 a před dvěma lety se stal jejich oficiálním členem. Má za sebou i produkce pro kapely jako KORN nebo spolupráci s BAD RELIGION nebo PINK.

Vraťme se ale k vietnamskému soundtracku. Většinou se používají ambientní plochy, do kterých je vkládán nervózní klavír a nenápadné rytmizující spodky. Barva zvuků se přitom stále mění a kroutí, nabírají disharmonické tvary, špiní se od noisu i industriálu. Málokdy tu vyhřezne silný melodický motiv, ale to, jak zvuk tvoří atmosféru, je dechberoucí. Hudba je svým způsobem meditativní, vyklidněná a znejisťující současně. Hraje si často s mrazivostí a chladem. Místy skučí jako meluzína, která pozvolna přechází do zvuku, který se snaží napodobit ječící sirény. Jindy připomíná instrumentální verzi NINE INCH NAILS, kteří se rozhodli hrát postrock, ale neví, kudy do toho.

The Vietnam War

Jen málokdy se kompozice pouštějí do agresivnějších výpadů a nekompromisního tempa, jako je tomu například u „Justified Response“. Ovšem i takové ojedinělé momenty tu jsou. Pokud si odmyslím dokument, který rozhodně stojí za zhlédnutí, je tento soubor zvukových nálad parádním dobarvením nastupujícího podzimu.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Skvělý dokumentární seriál a ještě lepší soundtrack.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Skladby

  1. Less Likely
  2. Four Enclosed Walls
  3. The Forever Rain
  4. Remnants
  5. Other Ways To Get To The Same Place
  6. Torn Polaroid
  7. Before Dawn
  8. What Comes Back
  9. Justified Response
  10. Counting Ticks
  11. A World Away
  12. The Right Things
  13. Passing The Point
  14. Strangers In Lockstep
  15. Before And After Faith
  16. The Same Dream
  17. Haunted