DEVIN TOWNSEND, LEPROUS, BETWEEN THE BURIED AND ME - ... len ten spev vám tam chýbal!

DEVIN TOWNSEND, LEPROUS, BETWEEN THE BURIED AND ME - ... len ten spev vám tam chýbal!

DEVIN TOWNSEND, LEPROUS, BETWEEN THE BURIED AND ME - ... len ten spev vám tam chýbal!

DEVIN TOWNSEND, LEPROUS, BETWEEN THE BURIED AND ME - ... len ten spev vám tam chýbal!

Byla ještě zima, jaro ani jen nesměle nevystrčilo růžky, když nám do pražského klubu Roxy dorazila hodně zajímavá trojice. Na jednu stranu nesourodá, ale svým způsobem k sobě pasující. Jen považte: norští princové současného pohledu na „progresivní“ záležitosti LEPROUS, američtí BETWEEN THE BURIED AND ME, kteří si nejpozději od třetího záseku řekli poměrně důrazně o pozornost, a samozřejmě samotný tatík DEVIN se svým aktuálním projektem. Sestava, která rozhodně slibovala výživnou hudební krmi.

LEPROUS

Rozpis účinkujících prozradil, že LEPROUS startují přesně s úderem sedmé hodiny večerní. A skutečně, snad na vteřinu přesně začínají Norové nejen úřadovat, ale o pětatřicet minut později i končí. V takto krátkém časovém úseku se jejich soustředění pochopitelně upíralo téměř výhradně na povedený aktuální počin „The Congregation“, který v playlistu uvolnil jedinou pozici pro klipovku „The Cloak“ s předchozí nahrávky „Coal“ (a jak se zdá, na tomhle turné dosti vzácně, neboť namísto ní skupina většinou hned na úvod koncertu zařazovala otvírák alba „Foe“). LEPROUS hráli skvěle, mladý Baard Kolstad sjížděl bubenické přechody, z nichž se hlava musela často motat i samotným spoluhráčům, a překvapivě solidní zvuk korunoval čistě intonující Einar Solberg. A předběhnu, byl to nakonec jen a pouze jeho zpěv, který byl dnešní večer dostatečně slyšet. Jen houšť, chtělo se zvolat se závěrečnou „Slave“, ale bohužel…

Playlist:
Third Law
The Price
The Flood
The Cloak
Rewind
Slave

BETWEEN THE BURIED AND ME

Jestliže LEPROUS byli jako vítr, současní a přes výše zmíněný časový handicap první předkapely i maximálně zábavní, pak s Američany BETWEEN THE BURIED AND ME zavanulo přece jen větší retro a slovy kolegy Rudiho_FM, atmosféra přeřadila z pětky maximálně tak na trojku. Rovněž hoši ze Severní Karolíny vsadili na nejnovější kus, v jejich případě se jednalo o album „Coma Ecliptic“ z roku 2015, z něhož zazněly tři kusy, samotný úvod však obstarala nejstarší hraná skladba, dvanáctiminutovka „Fossil Genera - A Feed From Cloud Mountain“ z roku 2009. I BTBAM mají frontmana hrajícího na klávesy, jeho hlas však mohli pozorní fanoušci zaslechnout pouze při deathových zvraceníčkách (kterých má kapela naštěstí ve svých skladbách požehnaně), jakmile však došlo na melodické momenty, chytat se mohly snad jen osoby s naslouchátky. Škoda, protože byť jejich progresivní death metal s častými kytarovými výjezdy a rytmickými stopkami už nemá takovou sílu jako před dvanácti lety v době vydání „Alasky“, špatné to rozhodně nebylo. Jen krapet těžkopádné.

Playlist:

Fossil Genera - A Feed From Cloud Mountain
The Coma Machine
Lay Your Ghosts To Rest
Bloom
Option Oblivion
Life In Velvet

A je tu čas pro hlavní hvězdu večera. Devin Townsend je možná šílenec, ale rozhodně moc dobře ví, co dělá. S výzorem našeho Richarda Genzera bez vlasového porostu a s nekončícími proslovy mezi písněmi, pálí jeho pusa jako kulomet jedno slovo za druhým s kadencí ta-ta-ta-ta-ta-ta a někdy i rychlejší. Pod hlavičkou DEVIN TOWNSEND PROJECT přivezl střízlivou rockovou show k albu „Transcendence“, dva lumbersexuály s „bochníky“ pod bradou (z nichž především kytarista Dave Young svým porostem připomene Louise de Funése v roli rabína Jákoba) a samozřejmě živé provedení nejen aktuálních písní. Tedy živé provedení… o tom by se dalo polemizovat. Musím přiznat, že mi Devinovy zvukové představy plné delaye nikdy k srdci nepřirostly, a ani živému provedení na čitelnosti rozhodně nepřidaly. Bubeník Rayan Joost Van Poederooyen hrál se sluchátky, takže je jasné, že další vrstvy hlasů a ruchů byly pouštěné, a když k tomu připočteme utopený principálův hlas, sešla se nám chvílemi docela slušná zvuková koulička.

DEVIN TOWNSEND

I díky metronomu ale kapela šlapala jako hodinky. Devinovy skladby rozhodně nejsou postavené na nějaké nástrojové ekvilibristice, jde spíše o tlak a naléhavost, která je umí posunout na vyšší stupínek. Kupříkladu „Failure“ z nového alba je toho vzorovým příkladem. Kapela ale rozhodně nešidila ani starší tvorbu, jak vidno ze seznamu odehraných skladeb, takže na své si museli přijít všichni, a ta více než hodina a půl utekla jako voda. Mistr Townsend mohl samozřejmě přidat. Vrátil se pouze se španělkou a ukázal, na jak jednoduchých základech jeho skladby stojí. Vybavila se mi chvilka s Danielem Gildenlöwem před pár lety, naštěstí tady se u toho táboráku nemuselo sedět. Poslední tečka v podobě novinkové „Higher“, a šlus, přátelé, více už Devin nepřidal ani notu.

Celý večer by se pak dal shrnout parafrází na slova klasika: „Dobre hrátě, chlapci, velmi dobre, len ten spev vám tam chýbal, len ten spev.“

Playlist:
Rejoice
Night (Devin Townsend song)
Stormbending
Failure
Hyperdrive (Devin Townsend song)
Where We Belong
Planet Of The Apes
Ziltoid Goes Home (Devin Townsend song)
Suicide (The Devin Townsend Band cover)
Supercrush!
March Of The Poozers (Devin Townsend song)
Kingdom (Devin Townsend song)

Přídavky:
Let It Roll (The Devin Townsend Band cover) (Devin Solo Acoustic)
Ih-Ah! (Devin Solo Acoustic)
Higher

Foto pouze ilustrační

 4

Darkmoor

Další informace

Roxy, Praha, 16. 2. 2017