BRUTAL ASSAULT 2016 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2016 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2016 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2016 - Metalopolis guide

Brutalček je pre mňa každoročne najkrajšia dovolenková destinácia. Štyri intenzívne dni plné hluku, špiny, divotvorných ľudí, úsmevov, radosti, skvelej energie a dobrej nálady. Mám pocit, že tentoraz sa naši obľúbení dovolenkoví animátori obzvlášť vytiahli.

V stredu určite odporúčam vidieť VEKTOR, ale rovnako tak GOATWHORE, ktorí hrajú v tom istom čase, takže hneď v úvode dilema technického thrashera a špinavého satanistického black´n´rollistu vo mne.

Skvelí budú TRIBULATION, oplatí sa pozrieť GRUESOME. DEVILDRIVER budú pre mňa iba vzdialeným soundtrackom k večeri u skvelých Salt´n´Pepa Foodtruck.
Od NEUROSIS čakám naozaj veľa, ďalšia veľká vykúka pri KING DUDE a CONAN. A to v tom istom čase s ťažkým srdcom oželiem naživo vždy parádnych DYING FETUS. Ach jaj.
MASTODON predvedú jedno z najpamätnejších vystúpení na Brutalčeku, poteší ABBATH. Ak bude ale blacková panda nudiť, bežím na BRUTALLY DECEASED. Veľmi sa teším na netradičné spestrenie festivalovej zostavy v podobe charizmatickej CHELSEA WOLFE. Krásny záver prvého dňa.

Štvrtok sa pre mňa začína s austrálskym projektom PLINI, zvedavý som na grindový nášup ANTIGAMA, veľké veci budú stvárať OBSCURA aj ANIMALS AS LEADERS.
Na zelený alebo čierny čaj určite odporúčam chodiť do pivničky pod prírodnou tribúnou. Už roky robia najlepšie a najsilnejšie, vďaka nim s prehľadom vydržím do neskorých nočných hodín.
Rovnakou istotou je aj Kafé Kafka, alebo Tichá kavárna. Aj dobrá káva sa dá veru vypátrať, stačí trochu chcieť.

Zvuky New Yorku od H2O, to proste musí byť, zaujímajú ma tiež INTERVALS v stane. IHSAHN bude parádny ako vždy, rovnako tak IMMOLATION. Večera bude zrejme spojená s letným mrknutím sa na TESSERACT. A potom už GOJIRA – ďalší z očakávaných vrcholov festivalu, pevne verím, že zahrajú čo najviac vecí z nového albumu.

DARK TRANQULLITY v stane, to bude veľká vec, veľmi sa na to teším. Naopak, trochu sa obávam koncertu PARKWAY DRIVE. Posledný rok sú v akomsi rammsteiňáckom kŕči, chýba im ľahkosť, nie sú sami sebou, smútim za uvoľnenými austrálskymi surfermi. V každom prípade, môžu prekvapiť, aj keď hrajú aktuálne až priveľa vecí zo slabučkého nového albumu.
Naopak, LEPROUS a ich nočná show v stane, to bude obrovské, pamätajte na moje slová.

Piatok a jeho úvod v podaní IRON REAGAN, švédskeho chrastenia od GRAVE a potom kultových VOIVOD, to bude radosť. Som zvedavý na IN THE WOODS, určite nesklamú OBITUARY, špeciálna večerná old school chuťovka bude CORONER.

Famózni vegáni CATTLE DECAPITATION zahrali skvelé sety vo Viedni aj na Gothoome, tu zrejme dostanú prednosť SATYRICON. Veľmi sa teším aj na ARCH ENEMY a koniec dňa zrejme strávim v stane spolu s DIE KRUPPS a zvukovou ťažobou MONARCH.

Sobotné dopoludnie a skoré popoludnie sa bude zrejme niesť v znamení Babičkinho údolia neďaleko Českej Skalice – krásny, romantický balzam na dušu, určite vrelo odporúčam.
A potom už návrat do areálu a tam STICK TO YOUR GUNS, STUCK MOJO a HOLY MOSES. A sme opäť vo víre najlepšej hudby.
INSOMNIUM budú príjemným schladením pred kultovými ANGELCORPSE a pouličnou klasikou AGNOSTIC FRONT. Stálice Brutal Assaultu a NYHC nikdy nesklamú.
Mocní budú BEHEMOTH, hneď po nich bežím do stanu na WOLFBRIGADE a potom rýchlo späť k hlavným pódiám na blackovú temnotu menom MGŁA.
Tohtoročný Brutalček pre mňa zakončia UFOMAMMUT – celkom symbolicky, o deň neskôr ich budem vidieť znovu, vo viedenskej Arene pred NEUROSIS.

Rudi

 

Lotyšská post-rocková TESA mě poprvé okouzlila v roce 2009 na Fluff festu, od té doby jsem je viděl několikrát a doufám, že je nepromarním ani jako první kapelu letošního Brutal Assaulu. Následně se určitě s Rudim uvidím na GOATWHORE, riffovej oldschool jakepatří, navíc se skvělým frontamen, i když SOILENT GREEN mám z kapel Bena Falgousta přeci jen raději.

Naživo mě několikrát utekli THE ALGORITHM, takže na Brutalu si je uhlídám a doufám, že to bude párty. MASTODON, stejně jako NEUROSIS jsou jistota, to nemůže zklamat a z bažinatých kapel zcela jistě neopomenu CONAN a CHELSEA WOLFE, což je pro mě černý kůň dne.

Ve čtvrtek si rozhodně přivstanu, abych viděl zmrtvýchvstání DEMIMONDE a doufám, že to bude velké. Čtvrtek je obecně velmi nadupán technicky obdařenými kapelami, určitě se s Rudim uvidím na PLINI, ANIMALS AS LEADERS a nenechám si ujít mňoukání bezpražcové basy u západních sousedů z OBSCURY. Poté bude mít pro mne den dva vrcholy. GOJIRU a japonské náladotvůrce MONO. Doteď nemohu zapomenout tu atmosféru na Sedmičce před nějakými deseti lety, když tu byli poprvé. To bylo něco nepopsatelného. A vlastně bych určitě rád viděl jestli se na PERTURBATOR bude trsat.

Další den ráno určitě JACK THE STRIPPER, už jsem celkem dlouho podobně zběsilou matiku neviděl, tak doufám, že budou lítat z kytar třísky. Doplnění energie slibují I škandálisté IRON REAGAN. Netradiční zážitkem budou určitě bahno BLUES FOR THE REDSUN a tady se budu muset krutě rozhodovat mezi nimi a TEXTURES.

Domácí kapelou, která naživo nikdy nezklamala jsou NOD NOD, kdo je nikdy neviděl živě, nechť si za uši zapíše čas jejich vystoupení, tohle je jedna z nejlepších domácích kapel. Určitě bude zajímavé na vedlejší scéně zůstat i na IN THE WOODS... . Z klasik se nejvíce těším asi na VOIVOD.

V sobotu se vyplatí vstát na KEEP ON ROTTING, viděl jsem je nedávno v Olomouci a byť byli v oslabené sestavě, byl to set, na který jsem celou dobu koukal s pokleslou čelistí. Opět. Stejně tak se těším i na progresiní frantíky HYMNO5E. Miluji starej rychlej thrash, zvláště pokud ho hrajou děti s elánem a stoprocentním nasazením. Přesně tohle si slibuji od LOST SOCIETY.

Jistotou jsou pro mě STICK TO YOUR GUNS, ještě jsem od nich neviděl slabý koncert a jsem upřímně zvědav, jak si poradí s velkou scénou. Jedno z největších překvapení na soupisce jsou LIGHTNING BOLT, takže tam určitě také nebudu chybět. Pak opět řeším dilema, které nakonec vyhrají WOLFBRIGADE, ale i tak z nich budu spěchat na DESTRUCTION. Ty jsem naposledy viděl na Brutal Assaultu před deseti lety ve Svojšicích a jsem zvědav jak moc zestárli.

RIP

Želajme si krásny dovolenkový zážitok, priatelia. Nech žije dobrá hudba a najlepšie letné festivaly!

 17

Další informace